Koken met Simone - Appel-cranberrycrumble

23 december 2022     Redactie Simone Baars – Bron: Dirk van den Broek

Een lekker fris en voedzaam nagerecht, met veel fruit! Misschien daardoor even wat tijd laten tussen het hoofdgerecht en het dessert! Serveer de crumble met een bolletje ijs naar keuze (bijvoorbeeld vanille- , kaneel- of walnoten). Mét slagroom!

 

Een dessert voor 4 personen, bereidingstijd 20 minuten en ca. 25 minuten in de oven.

 

Ingrediënten

3 stevige appels; 100 gram verse- of diepvries cranberry's; 75 gram bloem; 50 gram havermout; 25 gram fijngehakte walnoten; 75 gram koude boter, in blokjes; 75 gram fijne kristalsuiker; slagroom, spuitbus of zelf geklopt; 4 kleine ovenschaaltjes!

 

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de appels, snij ze in vieren, verwijder de klokhuizen. Snij de appels met schil in blokjes en verdeel ze met de cranberry's over de ovenschaaltjes.

 

2. Meng in een kom de bloem met de havermout en de noten. Schep de blokjes boter erdoor en wrijf alles met de vingers tot een kruimelig deeg. Strooi de suiker erover en meng alles weer door elkaar. Let op, de boter moet goed gemengd zijn!

 

3. Strooi het deeg over het appel- cranberry mengsel. Zet de schaaltjes in de oven en bak de crumble in 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de crumbles uit de oven 5 minuten staan, serveer dan met het ijs én/of de slagroom. Laat het smaken!

 

Voedingswaarden per persoon

450 kcal/22 gram vet, 22 gram verzadigd/55 gram koolhydraten/5 gram eiwit/5 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk; Cognac, Pineau de Charentes, Vin de Licqeur (zoet);

Frankrijk; Loire, Vouvray, zoete witte wijn of mousserend;

Frankrijk; Champagne, Champagne, demi-sec, halfzoete mousserende witte wijn;

Italië; Spumante, halfzoete mousserende witte wijn;

Portugal; Port, witte Port, redelijk zoete portwijn;

Spanje; Madera, licht zoete rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven