Lezing over Korea: Hallyu ( 한류)

08 februari 2023     Ingezonden bericht

De jonge Bredase antropoloog/onderzoeker Evelien van Alphen komt voor de Vereniging voor Volkenkunde Breda een lezing met uitgebreid beeldmateriaal geven over Zuid-Korea. Sinds het einde van de 20ste eeuw verspreiden Koreaanse cultuurelementen zich over de wereld. Dit fenomeen noemen we ook wel de Koreaanse golf; Hallyu in het Koreaans.

Twee social sofa’s gedoopt

08 februari 2023     Redactie en fotografie Monica Rijpma

Op zaterdag 4 februari werden in Gageldonk niet één maar twee sociale sofa’s gedoopt. Tot voor kort stonden de banken opgesteld naast Buurthuis Gageldonk, waar de afgelopen zomer verschillende teams honderden uren hebben geplakt, geknipt en geploeterd. Met de voorbereiding voor carnaval voor de deur, moest er worden plaatgemaakt want Buurthuis Gageldonk zal met carnaval het hart van alle actie zijn.

Jeugd en politiek (8)

08 februari 2023     Redactie leerlingen Graaf Engelbrecht

Zoals u in onze vorige verslagen heeft kunnen lezen, zijn wij bezig met het project Jeugd en Politiek waarin verschillende scholen uit de gemeente Breda de mogelijkheid krijgen om aan een maatschappelijk probleem te werken. Ons onderwerp is ‘zinloos geweld’.

Sinterklaasintocht in Buurthuis Gageldonk

21 november 2022     Redactie Geert Dekkers – Fotografie Alex De Vliegere

 

In vol ornaat, gezeten op het beroemdste paard van Nederland Ozosnel, bracht Sint Nicolaas met zijn Pieten zondagmiddag een officieel bezoek aan de Haagse Beemden. De verwachtte regen bleef gelukkig uit, tot grote vreugde van de verwachtingsvolle kinderen die in het oude hart van de wijk Gageldonk samen met hun ouders de Goedheiligman stonden op te wachten.

 

Bert van Gerven van BvG radio staat met zijn microfoon klaar om Sinterklaas te interviewen over de intocht. Sint is er vol lof over. De Sint en zijn Pieten worden welkom geheten door de freule van Gageldonk. Zij is op haar zondags gekleed. In haar zestiende-eeuwse hoepeljurk opent zij voor de Goedheiligman de voordeur van Buurthuis Gageldonk.

 

 

Een mooie verwijzing naar het kasteel dat ruim vier eeuwen geleden op die plek stond. Een deel van dit gebouwencomplex heeft de tand des tijds goed doorstaan. Reden temeer om de Sint juist hier te ontvangen. Om de gezelligheid te verhogen heeft de freule fanfare Kèk Oôns uitgenodigd voor een muzikale noot. De vonk springt over op het publiek. De voetjes gaan bij de voordeur al van de vloer. Met de freule en de Sint in het midden dansen de bezoekers en Pieten in polonaise in een grote cirkel om het duo heen. Zelfs de deftige freule en de oude Sint kunnen het niet laten ook mee te heupwiegen met de vrolijke mensen om hen heen.

 

 

De prachtige schimmel heeft een hoge knuffelfactor. De meeste kinderen nemen dan ook hun kans waar om even de ranke hals van het dier te omhelzen. Het is nog moeilijk te bepalen wat het zachtst is. De baard van Sint of de vacht van het paard. Omdat de twee Marianne’s van de beveiliging de schimmel Ozosnel vertroetelen kunnen alle Pieten met de Sint mee naar het feest in de grote zaal van het buurthuis. De freule heeft alles uit de kast getrokken om het iedereen naar de zin te maken. “Het herinnert aan de mooie ridderzaal uit het kasteel. Daar vierden we ook van die mooie feesten”, aldus de freule.

 

Op een verhoogd podium staan drie enorme fauteuils waarop de Sint en hoofdpiet Annika zich behaaglijk nestelen. En uiteraard de edeldame. De kinderen genieten daarna volop van een twee uur durend actief en gevarieerd programma. Hoofdpiet heeft de leiding over het interactieve programma. Hilarisch is de kussendans, een variant van de stoelendans. De freule stuurt daarbij Kèk Oôns aan en geeft het teken wanneer de kinderen op de kring vol kussens mogen springen. Als laatste blijft het hartvormige hoofdkussen van de freule over. Chris wordt overduidelijk de winnaar. “Het kasteelstof van vier eeuwen is er na dit vele neerploffen wel uitgeklopt. Wat zal ik vannacht goed slapen”, grapt de goedlachse freule.

 

Het is voor Sinterklaas moeilijk te kiezen wie de winnaar wordt van de kleurwedstrijd. Deelnemers konden bij Buurthuis Gageldonk een mooie kleurplaat afhalen. De kleurplaat werd de afgelopen week voor ruim tweehonderd kinderen opgehaald. Door evenementen als de kunstroute kunnen wijkbewoners met eigen ogen aanschouwen dat er veel creatieve talenten wonen in de Haagse Beemden. Sinterklaas toont zich onder de indruk van de schilderijen van kunstenaar William van der Zanden die de muren van het buurthuis tooien. De deelnemers aan de kleurplaatwedstrijd hebben aangetoond dat er in de wijk ook veel aanstormend talent is. De winnaar had de kleurplaat een extra schwung gegeven door deze op markante punten te beplakken met pepernoten.

 

 

Uiteraard vindt er een uigebreide meet and greet met de Sint plaats, gecombineerd met oranje aanmaaklimonade en mandarijnen. De appeltjes van oranje uit het bekende liedje ‘Sinterklaas goedheiligman’ dat met groot enthousiasme uit de muziekinstrumenten van Kèk Oôns schalt. De vrolijke Pieten met klinkende namen als Hieperdepiet, Minipiet en Danspiet zorgen voor nog meer leut tijdens de Sinterklaasdans.

 

Met de gouden staf als centraal baken dansen de bezoekers, de Pieten, de freule en zelfs de Sint zelf met de klok mee een flink aantal vrolijke rondjes. De tijd vliegt om. Doordat de Marianne’s schimmel Ozosnel goed hadden voorzien van vers hooi, appels en wortels had deze genoeg energie opgedaan voor het vertrek van Sint Nicolaas en zijn Pieten. Zij werden uitgezwaaid door een zeer voldaan publiek. Het was een heel geslaagd Sinterklaasfeest.

Terug Schrijf reactie

Reacties:

23 november 2022 - 11:35:41
Cocky Nuijten

Wat een mooie en originele Intocht voor onze lieve kindervriend en zijn lieve Pieten Weet zeker dst Sint en Pieten volgend jaar terugkomen,want dit zag er grandioos uit!!!

21 november 2022 - 13:51:01
Désirée Marts

Wat zag dat er gezellig uit! En een mooi statieportret van de Sint en zijn gevolg.

 


 

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

  


 

 


 

Klik op de gewenste actiefolder

Blokadvertentie Beautyspot - Anja Nuijten

Ga naar Beautyspot - Anja Nuijten

Poppelaars Carnavalskleding 18 jan - 21 feb 2023

20221222 Geniet, proef en beleef - Winemakers dinner met wijnhuis Tenute Tomasello - Ulvenhart

Geurende planten - Poppelaars 1 feb / 15 feb

Boerderijwinkel van den Kieboom - 1 dec 22 / 30 nov 23

Poppelaars 07 juli 22/ 07 juli 23 - Snel naar de aanbiedingen

Aardbeienkwekerij Van de Riet 21 sep 22 / 24 apr 23

Er zijn geen berichten aanwezig

 

 

 

 

 

^ Naar boven