Spaghetti met sardines (Pasta con le sarde)

11 november 2022     Redactie Simone Baars – Bron Jumbo

Hoofdgerecht voor vier personen, 25 minuten. Een typisch Siciliaans gerecht. De eetcultuur op Sicilië is bijzonder rijk met invloeden van de Grieken, de Romeinen, de Arabieren, de Normandiërs en de Spanjaarden.

 

Deze spaghetti is met sardientjes en ansjovis. Is dit hetzelfde Nee, de sardien is een straalvinnige vis en familie van de haringachtigen (de ansjovis overigens óók). De sardien dankt zijn naam aan het eiland Sardinië. De sardien is veel groter dan de ansjovis. De ansjovis wordt maximaal 20 cm lang en krijgt zijn zoute smaak wanneer hij gevangen wordt (in de Golf van Biskaje) en daar gepekeld wordt.

In Frankrijk wordt de ansjovis gevangen, schoongemaakt en één keer gedompeld in de olijfolie; daarna laten uitlekken in speciale droogrekken en daarna ingeblikt met verse ingrediënten. Veel minder zout dus!

 

Ingrediënten

1 venkel; 1 ui; 1 teentje knoflook; 1 el olijfolie; 1 blikje ansjovis (ca. 50 gram); 50 gram blanke rozijnen; 300 gram spaghetti naar keuze; 2 blikjes sardientjes in zonnebloemolie à 120 gram; 30 gram pijnboompitten.

 

Bereidingswijze

  1. Snij een stukje van de onderkant van de venkel en snij vervolgens de venkel, inclusief het groen in kleine stukjes.
  2. Verhit de olie in een ruime koekenpan of braadpan en voeg de ui, knoflook en de ansjovis (inclusief de olie) uit het blikje toe en bak zachtjes ca. 15 minuten tot de venkel zacht is.
  3. Kook intussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.

Laat de sardines uitlekken.

  1. Giet de pasta af. Voeg eerst de sardines toe aan de venkel in de pan en roer er vervolgens de spaghetti door.
  2. Verdeel de pasta over vier borden, bestrooi met de pijnboompitten en serveer.

Eventueel nog met geraspte (Parmezaanse) kaas.

 

Voedingswaarde per persoon

505 kcal; 15 gram vet, 3 gram verzadigd; 68 gram koolhydraten, 13 gram suikers; 5 gram vezels; 22 gram eiwitten; 2,2 gram zout, 88 gram groenten.

Eet smakelijk! Siciliaans: buona cena; Italiaans: buon appetito!

 

Wijntip

Italië:,Sicilië: Giardino di Leonardo Inzoli; frisse witte wijn uit het westen van Sicilië.

Frankrijk: Provence; Hand op, droge rosé.

Frankrijk: Languedoc; Corbières, droge witte wijn.

Frankrijk: Bordeaux; Entre Deux Mers, droge witte wijn.

Frankrijk/Californië: Zinfandel, droge, soepele rode wijn.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven