Budgetbuddy (3) - Elektriciteit, spanning en sensatie

06 november 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

 

Elektriciteit moeten we zien als een bron van energie, net zoals gas. Of je nu kookt of stookt op gas of elektra, dat is wel degelijk anders, maar het komt ergens toch ook op hetzelfde neer: we stoppen er energie in en er wordt een gewenst eindresultaat bereikt. Over gas praten we een volgende keer verder.

 

Vandaag leggen we onze elektriciteitsconsumptie onder een vergrootglas. We spreken vaak over ‘stroom’ en dat is het in zekere zin ook: de stopcontacten vormen een bron waar onzichtbare energie uit stroomt. Het wordt pas zichtbaar wat we gedaan hebben als de rekening van de stroomleverancier op onze digitale deurmat valt.

 

Tip 1: Leg regelmatig een moment vast waarop je even bewust inzoomt op je elektriciteitsverbruik. Wat staat er ‘nu’ allemaal aan. Staat er een oude geluidsversterker met zo’n lekkere dikke ‘voeding’ onbedoeld voor onvoordelig kacheltje te spelen, zonder dat er muziek speelt? Welke lampen ‘branden’ er nu en wat is hiervan het verbruik?

 

Koelkast

Over de koelkast valt heel veel te zeggen. Bijvoorbeeld dat je hem beter niet als airco kunt gebruiken. Ook hier gaan we een volgende keer dieper op in maar we verklappen alvast dat steeds als we de koelkastdeur openen de elektriciteitsmeter rond begint te tollen. Snel en efficiënt in- en uitladen scheelt een flinke slok op een borrel.

 

Huishoudboekje

Tip 2: Begin, om een goed overzicht te behouden of ontwikkelen, met een notitieboekje. Alles waarvan je denkt dat het belangrijk kan zijn schrijf je op. Altijd en overal! Registreer ook je energieverbruik. Als je een beetje handig bent met spreadsheetprogramma’s schud je er zo een grafiekje uit. Daalt de trendlijn dan ben je goed bezig: het gemiddelde verbruik daalt dan en dat heeft zijn weerslag op de kosten. Laat je niet ontmoedigen maar juist stimuleren door de heftige prijsontwikkelingen in de energiesector. Gemeentes en overheden zetten allerlei compensatieacties op touw. Dat is natuurlijk ook gunstig. Maak er gebruik van en laat geen kansen onbenut.

 

Licht in de duisternis

Het klinkt nu oubollig maar bedenk wel dat er tijden zijn geweest waarin de gehele wereldbevolking zonder elektriciteit leefde, zonder gloeilampen, halogeen of LED-verlichting. Er was niks op teevee want er bestond nog helemaal geen teevee. Een lamp is bedoeld om licht te geven. De ouderwetse gloeilamp, de naam zegt het al, zet maar liefst 95% van de energieconsumptie om in warmte, dus de lichtopbrengst is maar 5%. De gloeilamp is daarmee tot museumstuk verworden. Halogeen, dat koele witte licht werd hip. Het zag er modern uit en het verbruik was lager. Toen veroverde LED het lichtuniversum. Het ‘koudste’ licht dat toch goed warme sferen kan oproepen. LED-verlichting is duurder in aanschaf maar gaat ook, omdat er geen overbodige warmte geproduceerd wordt, veel langer mee. Het verdient zich uiteindelijk vanzelf terug.

 

Met de kippen op stok

Tip 3: De voordeligste lamp is deze die niet brandt. Dan is het dus donker. Een uurtje eerder naar bed levert een leuke besparing op. Dat heet slapende rijk worden. Welterusten! En de volgende dag gaat gewoon voor niets de zon weer op.

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven