Penne met hüttenkäse, ham (of kipfilet) en prei

03 mei 2024     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

Penne kip DirkEen hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 15 minuten en ca. 15 minuten in de oven. Nou, zó snel een lekker, gezond en voedzaam avondmaal op tafel toveren..., fijn toch?

Expositie ‘Kunstig gemaakt!‘ in Museum De Rijf

03 mei 2024     Ingezonden door Museum De Rijf

Kunstig 1In dit heemkundig museum in een authentieke boerderij midden in de natuur exposeren de kunstenaars Jan Machielsen en William van der Zanden.

Dodenherdenking Prinsenbeek

03 mei 2024     Ingezonden door 4 mei Comité Prinsenbeek - Foto Geert Dekkers

Dodenherdenking Vredeskapel PrinsenbeekDe Dodenherdenking wordt op zaterdag 4 mei 2024 om 19.00 uurgehouden in de R.K. Kerk O.L.V. ten Hemelopneming in Prinsenbeek. Aansluitend de herdenking en kranslegging bij de Vredeskapel in Prinsenbeek.

Wijn en Wijnreizen – Italië – Toscane (2): Montalcino

22 oktober 2022     Redactie Jacqueline de Gouw

Ten zuiden van Siena en ten westen van Pienza bevindt zich in het adembenemende Natuurpark Val d’Orcia een klassiek sprookjesachtig heuveldorp; Montalcino.

 

In dit prachtige dorpje, geheel omringd door vestigingsmuren, is een indrukwekkend kasteel uit de middeleeuwen gevestigd. Maar wat Montalcino wereldwijd beroemd maakt, is de productie van de kostbare Brunello rode wijn.

 

Brunello di Montalcino wordt beschouwd als één van de allergrootste Italiaanse wijnen. Zowel zijn zeldzaamheid als zijn hoge kwaliteit maakt hem zeer gezocht bij kenners in de hele wereld. Die kwaliteit is gebaseerd op het druivenras Sangiovese en wordt sinds 1980 bekrachtigd door zijn status van DOCG( Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

 

Ook al wordt hier sinds vele eeuwen wijnbouw bedreven, de geboorte van de Brunello di Montalcino dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw. De werkelijke doorbraak kwam zelfs pas halverwege de jaren 60 van de afgelopen eeuw.

 

Montalcino was al bekend om zijn fijne rode wijnen in de vijftiende eeuw. De wijn mag alleen van 100% Sangiovese gemaakt worden en een minimale oudering van vier jaar voor de gewone wijn en vijf jaar voor de reservewijn ondergaan, voordat ze verkocht mogen worden, waarvan twee jaar op grote eiken vaten. De Brunello di Montalcino is (samen met Barolo, Barbaresco en Franciacorta) de meest gewaardeerde en duurst betaalde Italiaanse wijn. Een fles van een goed jaar kan honderden euro's kosten.

 

Een moderne Brunello is, uitzonderingen daargelaten, een jaar of tien na de oogst volledig op dronk. De wijn is dan zowel vol en krachtig, als zwoel en zacht. De wijn presenteert zich met een prachtige robijnrode kleur, die zeer intens en helder is. Bij het ouder worden neigt hij langzaam naar granaatrood. De geur is zeer intens en de smaak is vol, krachtig, zacht en warm. Brunello wijnen zijn echt heerlijk maar jammer genoeg erg prijzig.

 

De Brunello van Val di Suga is granaatrood. De rijke, complexe neus opent zich onmiddellijk met donkere kersen, sinaasappel en violet en later bredere, meer complexe tonen van bosbes, vanille, tabak, kaneel en chocolade met een mentholafwerking. In de mond heeft deze Brunello een klassieke stijl, elegante tannines en een lange afdronk.

 

 

Mocht je een fles te prijzig vinden, bezoek dan gewoon een van de leuke wijnbarren of restaurants en geniet daar van een heerlijk glas wijn. Het eten is hier ook overheerlijk en de middeleeuwse stad, omringd door wijngaarden is een bezoek zeker waard. Leuke lunchtip voor een goede betaalbare lunch met een goed glas wijn: Le Potazzine.

 

W: passievoorwijnbreda.nl

Terug Schrijf reactie

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven