Lezing: Complexe vragen rondom roofkunst

07 mei 2024     Ingezonden door Vereniging voor Volkenkunde Breda

De afgelopen jaren heeft het onderwerp roofkunst meer dan ooit in de belangstelling gestaan. Soms lijkt het wel alsof alles wat in onze musea ligt geroofd is. De discussies over dit onderwerp gaan met veel emoties gepaard en de nuance is vaak ver te zoeken.

Activiteiten Week van de Jonge Mantelzorger Breda

07 mei 2024     Ingezonden door Breda Mantelzorg

1 tot 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. BredaMantelzorg organiseert ook dit jaar weer leuke en interessante activiteiten voor jonge mantelzorgers. Ook is er een activiteit voor de ouders.

 

WDS'19 wil damesteams versterken

07 mei 2024     Ingezonden door WDS'19

WDS19 damesWDS’19 zoekt voor haar damesteams versterking voor het seizoen 2024/2025. Vanaf komend seizoen willen wij teams inschrijven voor de zaterdagcompetitie en de zondagcompetitie.

Jeuk- en huidklachten bij de kat

27 september 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

 

Wanneer katten jeuk hebben gaan zij zichzelf veel wassen. Daarom valt jeuk niet altijd op. Pas wanneer de kat kale plekken of wondjes krijgt, wordt duidelijk dat er iets aan de hand is. Bij hevige jeuk gaan katten zichzelf ook krabben en/of bijten. Door de jeuk tegen te gaan, lost u het probleem zelf niet op. Daarom is het belangrijk om de oorzaak te vinden en deze aan te pakken.

 

De jeuk bij uw kat kan verschillende oorzaken hebben. Regelmatig spelen vlooien en andere parasieten een hoofdrol, waarbij het ontvlooien van uw kat wordt aangeraden. Maar ook allergieën bij katten komen vaak voor.

 

Controle op huidparasieten

Tijdens een consult zal de dierenarts het dier vaak eerst controleren op huidparasieten. Met een vlooienkam wordt gekeken of er vlooien of vlooienpoepjes op het dier aanwezig zijn. Vaak wordt ten onrechte aangenomen dat vlooien alleen in de zomer voorkomen. Echter doordat in de koudere maanden de verwarming in huis aangaat, zijn vlooien niet seizoensgebonden en kunnen ook in januari zo'n vijftien eitjes per dag leggen.


Vlooienallergie kat

Behalve een vlooieninfectie bestaat er ook vlooienallergie. Bij het bloed zuigen brengt de vlo stoffen in de huid die bij het huisdier een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Bij dieren met een vlooienallergie kan één vlooienbeet in de week al genoeg zijn om het dier continu jeuk te bezorgen.


Voedselallergie bij katten

Katten met een allergie hebben jeuk en vaak een rode huid, soms ook bultjes of korstjes. Aan de hand van huidveranderingen of de lokalisatie ervan is niet af te leiden wat voor een soort allergie het is. Dieren met een voedselallergie zijn bijna altijd allergisch voor bepaalde eiwitten in het voer (kippeneiwit, rundereiwit, etc.). Dit kan uitgezocht worden door een eliminatiedieet. Het dier wordt niet met een voedselallergie geboren, maar ontwikkelt het in de loop van de tijd. Daarom kan het zijn dat ook een dier dat al maanden of jaren dezelfde voeding krijgt een voedingsallergie ontwikkelt. Om de diagnose voedselallergie met zekerheid te kunnen stellen dient uw dier gedurende zes tot acht weken niets anders te eten dan een speciaal samengesteld hypoallergeen dieet.

 

Contactallergie kat

Uw kat kan ook allergisch zijn voor bijvoorbeeld de vloerbedekking of het net gewassen kleedje in de mand. Dit wordt contactallergie genoemd en uit zich voornamelijk in jeuk op delen van het lichaam die in contact staan met het ‘allergeen’ (de vloerbedekking, het kleedje), zoals bijvoorbeeld de buik. Na deze diagnose moet contact met het betreffende materiaal voorkomen worden. Soms is ook jeukonderdrukkende therapie nodig. Vaak treedt de jeuk op het achterlijf op, maar het kan over het hele lijf problemen geven. Een intensieve vlooienbestrijding is nodig voor deze dieren. Aangezien de meeste dieren met een andere vorm van allergie ook gevoelig zijn voor vlooien is het verstandig elk dier met jeuk continu tegen vlooien te beschermen.

 

Atopie kat

Bij atopie is er sprake van een allergie voor stoffen in de lucht of in de omgeving. Zo kan het dier allergisch zijn voor bijvoorbeeld bloempollen, huisstofmijt of huidschilfers van andere dieren of mensen. De jeuk kan het hele jaar optreden, maar ook seizoensgebonden zijn. Als andere allergieën als vlooien- en voedselallergie zijn uitgesloten gaan we ervan uit dat het dier atopie heeft. Bij katten blijken huid- en bloedtesten (die wel bij honden worden gebruikt) niet betrouwbaar. Vaak worden medicijnen voorgeschreven bij atopie.

Terug Schrijf reactie

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven