Even voorstellen: onze nieuwe columnist René Hollaers

23 augustus 2022     Redactie en fotografie Monica Rijpma

Boekwinkels zijn, zoals elke Harry Potterlezer weet, de toegangspoort tot magische werelden. Denk maar aan Zweinstein en boekhandel Klieder & Vlek waar Harry en zijn studiegenoten hun tover-studieboeken halen. In de films is een echte boekwinkel in Porto (Portugal) de locatie voor beroemde broomride scenes langs de trappen van de kasteelbibliotheek.

 

Laat Breda nou ook zo’n magische boekenwinkel hebben met, zoals dat hoort, een mooie dubbele naam: Van Kemenade & Hollaers. Voor lezers in de Haagse Beemden is die naam heel bekend, want lange tijd was er behalve in het Ginneken ook op winkelcentrum Heksenwiel een winkel.

 

Vanaf het najaar krijgt HBNieuws - Modern Prinsenbeek een regelmatige boekencolumn verzorgd door niemand minder dan René Hollaers zelf. Reden genoeg voor een kort diepte-interview.

Oprichter en compagnon Hein van Kemenade is sinds 2019 niet meer betrokken bij de winkel. Gelukkig zijn er medewerkers en vrijwilligers en is echtgenote Marjolein sinds haar pensioen actief bij de winkel, die ook is aangesloten bij Libris online. Marjolein en René ontmoetten elkaar in Tilburg tijdens hun opleiding tot bibliothecaris. Door de jaren heen waren ze allebei afzonderlijk als bibliothecaris en/of voor een uitgever werkzaam. Vanaf 1990 kwam de samenwerking ‘Van Kemenade & Hollaers’ tot stand. René werkte voor een uitgever en kwam daardoor bij de boekhandel van Hein wat in 1990 leidde tot hun samenwerking en de winkel met dubbele naam.

 

We beginnen ons interview met René met een korte evaluatie van de gevolgen van Covid-19. René geeft zondermeer toe dat de pandemie voor middenstanders een niet-voorspelde ramp was, maar zelf had hij gelukkig bijtijds een rampenplan bij de hand. Via Libris-online is er een goede website voor de winkel en tijdens de pandemie werden boeken aan huis bezorgd. René vertelt hoe hij enorm is geraakt door de geweldige steun die ze tijdens de crisis kregen, van klanten die belangeloos hielpen de boeken rond te brengen. René is te zien in een leuk YouTube filmpje om deze dienst aan de man/vrouw te brengen.

Behalve dat zijn er de culturele evenementen die nu gelukkig weer live kunnen doorgaan. Boekpresentaties, lezingen en workshops krijgen volop de ruimte op het podium in de winkel waar ook interviews en zelfs muziekoptredens kunnen plaatsvinden.

 

“Nu we weer mogen, hebben we in 2022 elke maand wel een leuke activiteit. In juni hadden we schrijver Philip Huff te gast die kwam spreken over zijn roman 'Wat je van bloed weet'. Dit is een heel persoonlijk verhaal over de indringende en ontroerende gevolgen van bloedbanden. Je staat feitelijk machteloos tegenover familieverhoudingen. Je kiest ze niet maar kan je er ook moeilijk van losmaken.”

Bij de evenementen reserveren bezoekers een plaats door langs te komen in de winkel of te boeken via de website. In de toekomst blijft u op de hoogte van deze memorabele happenings via de column op onze website.

 

Missie of Passie?

Meteen kiest René voor passie boven missie. Als kind speelde hij boekenwinkeltje door de boeken van zijn opa en vader in een kleine etalage van de elektragroothandel uit te stallen. Na studie en een periode van bibliotheekwerk (onder andere het runnen van de bibliotheek van Zundert) kwam de stap naar uitgeverij en vervolgens de boekhandel. De winkel in winkelcentrum Heksenwiel had bij aanvang nog een benijde locatie, waarbij Van Kemenade & Hollaers een van de achttien gegadigden was.

 

René betreurt de teloorgang van het winkelcentrum waarvan de verwachtingen aanvankelijk hoog waren. Hij heeft het allemaal zien gebeuren; opkomst van concurrentie door de overkapping van winkelcentrum Hoge Vucht, de komst van Stada, en de opkomst van webshops. Ondertussen bleven de huren bij winkelcentrum Heksenwiel op A-locatie niveau. Voor de boekenwinkel was het niet meer realistisch.

“Maar wij zijn blijven pionieren. Tijdens de Harry Potterrage gingen ook wij ’s nachts om 12 uur open. We hebben een brandweerauto laten komen toen Harmen van Straaten zijn boek kwam bespreken. Harm is de schrijver van ‘Spuit 11’ een verhaal over een brandweerolifant. We hebben in de Haagse Beemden ook steeds veel met de bibliotheek samen gedaan. Bibliotheek Heksenwiel is een heel geslaagd project, het gebouw is uitnodigend en er is een goede keuze met een uitgebreid aanbod voor kinderen. Er zijn enthousiaste en bekwame medewerkers waarmee wij altijd goed konden samenwerken. Het was en is nog steeds een aanwinst voor de Haagse Beemden.”

 

Bij de huidige winkel op de Ginnekenweg is er ook speciale aandacht voor kinderboeken. (zie foto) Ook zijn er nog steeds evenementen zoals leesclubs en workshops. Het is een aanbod voor actieve lezers, maar werkt ook verbinding in de hand. Bezoekers weten alvast van elkaar dat ze een gedeelde interesse hebben. Dat bevordert het gesprek.

 

 

Wat leest de jeugd?

We gaan even terug in de tijd naar Swiebertje, Alleen op de wereld en Dik Trom en de klassiekers die eigenlijk nog steeds worden gelezen, zoals Annie M.G. Schmidt. De aantijging ’jonge mensen lezen niet meer’ is van alle tijden. Maar wij merken dat de jeugd nu bijvoorbeeld ook veel Engels leest. Ze komen Young Adult titels uitzoeken. Dat is een uitgebreid gebied met literatuur & fictie voor jongvolwassenen, sciencefiction & fantasy, maar ook veel verhalen waarin sociale kwesties & familiekwesties aan bod komen die aansluiten bij de beleving van jongeren.

 

Net op het eind van ons gesprek loopt een vertegenwoordiger van een uitgeverij binnen en gaat het gesprek over Salman Rushdie, voorheen een van de schrijvers die de vertegenwoordiger in het portfolio had. Er is pas bekend gemaakt dat Rushdie voortaan zal worden vertegenwoordigd door Uitgeverij Pluim, die ook de vertaling van de nieuwe roman 'Victory City' gaat uitgeven in februari 2023. Dan zal Salman Rushdie, tijdens zijn tournee, ook Nederland bezoeken. Zeker met de gebeurtenissen van de laatste dagen die Rushdie internationaal in het nieuws brachten is dat dus even een ware scoop. Hier las u dit het eerst!

Houdt uw ogen open voor de column van René Hollaers.

Terug Schrijf reactie

In beeld

^ Naar boven