Natuur in de wijk - de kauw

04 augustus 2022     Redactie en foto Jolande Rommens-Musquetier

 

Ze werden betrapt bij het leeghalen van de vuilnisbak op het Heksenwiel, deze kauwen. Een zit op de uitkijk? De ander haalt hem leeg. In werkelijkheid zat kauw nummer twee te wachten tot nummer een klaar was en wat eetbaars had gevonden en zijzelf aan de beurt kwam. Kauwen vormen namelijk paartjes voor het leven en leven vaak in groepen waar een stevige hiërarchie bestaat.

 

De kauw is een zwartgrijze vogel met een zilvergrijze kop en fel blauwgrijze ogen. Hij behoort tot de kraaiachtigen en samen met de ekster komt de kauw erg veel voor in onze wijk. Het zijn echte alleseters. Ze lusten graag zaden, noten, insecten, slakken, wormen, bessen, maar ook etensresten zoals frietresten (zoals ze hier aan het zoeken waren) en ze voeden zich zelfs met kadavers.

Ze broeden van april tot juni en leggen drie tot acht eitjes waar ze 17 tot 19 dagen op broeden in bomen, holen, muurgaten, schoorstenen of onder dakpannen. De jongen zijn ruim 30 dagen in het nest voordat ze uitvliegen. Sommige kauwen blijven het hele jaar in Nederland, andere kauwen zijn trekvogels. In Nederland overwinteren er veel kauwen vanuit Rusland en Scandinavië. Dan zie je er nog meer dan in de zomer.

Schrijf reactie

^ Naar boven