Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Fysiotherapie - bovenrug

04 augustus 2022     Redactie Gitte Keller

 

Klachten aan de bovenrug of middenrug komen vaak voor. De klachten ontstaan vaak doordat de spieren in de bovenrug/tussen de schouderbladen overbelast raken op het moment dat je de hele dag in een ‘computerhouding’ zit.

 

Lang in één houding zitten is niet bevorderlijk voor onder andere je middenrug. We horen vaak dat iemand een verkeerde houding heeft, maar eigenlijk is vooral lang in dezelfde houding zitten een verkeerde houding. Wanneer je even onderuit gezakt zit krijg je geen bovenrugklachten, wanneer je dit langere tijd achter elkaar doet wel. Probeer eens te veranderen van houding, dit kan al helpen bij het verminderen van bovenrugklachten.

 

Bovenrugklachten uiten zich vaak op verschillende manieren. Zo zijn er mensen die een hele scherpe pijn ervaren, een stekende pijn op specifieke plaats ervaren, en anderen hebben meer last van stijfheid van de bovenrug (thoracale wervelkolom). De meeste mensen die klachten hebben aan de bovenrug hebben het over pijn laag in de nek, tussen de schouderbladen of in de ribbenkast. Hierdoor kunnen draaibewegingen en strekbeweging van de rug moeilijker gaan. ‘Ga eens rechtop zitten’, hoor je wel eens vanuit je omgeving. Maar dat gaat op zo’n moment lastig omdat het pijnlijk is.

 

Het ontstaan van bovenrugklachten is meestal geleidelijk. Echter kan er ook een acuut moment zijn dat de pijnklachten ontstaan. Langdurig bureauwerk, langdurig boven het hoofd werken, stress of een inadequate ademhaling kunnen zorgen voor klachten in de bovenrug.

 

De pijn kan bij bepaalde activiteiten aanwezig zijn of (zeurend) constant. Net zoals bij lage rugpijn kan de pijn in de bovenrug uitstralen naar andere gebieden; via de ribben naar de borst (ademhalingsproblemen), nek of armen. Verder kun je last hebben van scherpe, doffe, zeurende, stekende pijn en stijfheid in de bovenrug.

 

Meestal gaan de klachten als gevolg van acute overbelasting vanzelf over, binnen een periode van zes weken. Er kan samen met de fysiotherapeut worden gekeken naar eventuele herstelbelemmerende factoren. Behandeling kan onder andere bestaan uit mobilisaties/manipulaties, oefentherapie, houdingsadvies en massage (detonisatie).

 

Chronische bovenrugklachten duren langer dan twaalf weken. Bij deze variant is het belangrijk om te kijken naar de factoren die het herstel in de weg staan. Een voorbeeld hiervan kan de werkhouding/werkbelasting zijn, dit zal in combinatie zijn met mobilisaties en/of manipulaties en oefentherapie om het gebied rondom de bovenrug te versterken.

 

Hoe is jouw houding gedurende de dag?

Let de komende week eens op de volgende punten:

  • Het aanspannen en ontspannen van je schouders;
  • Hoe gebruik je je telefoon, heb je die misschien wel tussen je oor en je schouder geklemd?
  • Ervaar je stress of werkdruk?
  • Hoe is je werkhouding?
  • Zit je gedraaid voor je scherm, staat je scherm op ooghoogte of moet je omhoog/omlaag kijken?

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven