Voorkom, voordat ’t brandt

16 augustus 2022     Ingezonden door Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Het is al weken warm in Nederland. Om daarin verlichting te zoeken duiken we vaak ook de natuur in. In de bossen is het namelijk een stukje koeler. De afgelopen weken is er maar weinig water gevallen waardoor het erg droog is. De droogte en het vele dode hout in de bos- en natuurgebieden zorgen ervoor dat de kans dat een natuurbrand ontstaat groot is.

Reizen met uw hond

16 augustus 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Als u op vakantie gaat met uw hond vraagt de buitenlandse wet- en regelgeving u om aan een aantal regels te voldoen. U heeft niet alleen te maken met de regels van uw eindbestemming, maar ook met de regels en eisen van alle landen waar u met uw hond doorheen reist.

Vuelta-weekend Breda in het teken van fietsen en feest

15 augustus 2022     Ingezonden bericht

Breda kleurt Vuelta-rood komende week, want het is zover. De Ronde van Spanje, La Vuelta, komt naar Nederland. Om precies te zijn op 19, 20 en 21 augustus met vooraf op donderdag 18 augustus een ploegenpresentatie in Utrecht.

Marie-José Boot neemt afscheid van ‘t Olifantje

13 juli 2022     Ingezonden bericht

 

Marie-José: “Ik heb altijd gezegd dat ik zou stoppen als ik het niet meer leuk vond, maar dat gebeurt nooit. Toch is het tijd om afscheid te nemen.”

 

Pedagogisch medewerker Marie-José Boot werkt al 32 jaar bij peuteropvang ’t Olifantje in Prinsenbeek. Een kinderopvanglocatie waar menig inwoner van Prinsenbeek groot is geworden. En dat allemaal onder de vleugels van Marie-José. In juni is ze met pensioen gegaan, maar niet zonder nog een keer terug te blikken op de afgelopen jaren.

 

Locatie ’t Olifantje in Prinsenbeek heeft een lange geschiedenis. In het begin was het een onafhankelijke opvang, later werd het een Kober-locatie. “ ’t Olifantje werd eerst gerund door vrijwilligers”, vertelt Marie-José. “Op een gegeven moment kregen ze het rooster niet rond. Ik had al een diploma kinder- en jeugdverzorging en mijn jongste zoon startte net op de basisschool. Voor mij dus het perfecte moment om elke vrijdag bij te springen. Eén dag veranderde al snel in meerdere dagen en na de overname door Kober, breidde ik mijn diploma uit met een niveau 4 mbo-diploma. Ik ben nooit meer weggegaan.

 

Werken met het hart, niet met het hoofd

Marie-José werkt al 32 jaar samen met haar collega Mariëlla. “Zij startte een paar maanden eerder dan ik bij ’t Olifantje”, vervolgt Marie-José. “We hebben er sinds mijn eerste dag eigenlijk altijd samengewerkt. Ik neem in juli afscheid, maar Mariëlla blijft nog en gaat samen met onze nieuwe collega’s aan de slag.” Marie-José legt uit waarom zij en Mariëlla al die jaren zo’n goed team hebben gevormd. “We vullen elkaar perfect aan. Ik ben soms nogal direct en Mariëlla is wat rustiger. Samen zorgen we dus voor een goede balans. We investeren in een band met de kinderen en geven ze de aandacht die ze nodig hebben. Wij vinden het, net als iedereen van Kober, belangrijk dat kinderen zich ontwikkelen in een veilige en geborgen sfeer. We werken echt met ons hart en niet met ons hoofd.”

 

Het ondersteunen van de ontwikkeling bij deze jonge kinderen is volgens Marie-José een belangrijke taak. “Ik ben jaren een vast gezicht voor de kinderen geweest. Je bouwt zo een band op en volgt hun individuele ontwikkeling daardoor ook op de voet. Ik heb altijd geloofd in deze betrokken werkwijze en dat doe ik nog steeds. Het is ook de reden waarom ik mijn dagen niet wil afbouwen naar bijvoorbeeld één keer per week. Ik kan beter helemaal afscheid nemen zodat mijn collega’s zich op eenzelfde band met de kinderen kunnen focussen.”

 

In 32 jaar is er veel veranderd

Marie-José beschrijft wat haar is bijgebleven: “We hebben meerdere verhuizingen meegemaakt, veel collega’s zien komen en gaan én de wereld is ook een stuk digitaler geworden. Tegenwoordig houden we de administratie digitaal bij, bijvoorbeeld in de ouder-app. Dat kost mij veel meer tijd dan mijn jongere collega’s en die tijd besteed ik liever aan de kinderen. Het is tijd voor een generatie die deze digitale oplossingen omarmt.”

 

“Kinderen krijgen al die vernieuwingen ook van jongs af aan mee”, lacht Marie-José. “We hebben op de opvang een winkeltje waar de kinderen kunnen spelen. Ik speelde de klant die boodschappen deed en het jongetje achter de kassa ging mij helpen. Ik vroeg hem om melk en kaas en hij noemde het bedrag dat ik af moest rekenen. Ik deed alsof ik afrekende en vroeg hem: “Is het goed zo?” Waarop hij zei: “Nee, je moet nog op het groene knopje drukken.” Ik moest lachen want ik dacht dat ik met contant geld betaalde en hij bedoelde een betaling met de pinpas.”

 

Kleine meisjes worden groot

Marie-José is, net als ’t Olifantje, een begrip in Prinsenbeek. Ze komt geregeld kinderen of ouders tegen in het dorp. “Dat is natuurlijk hartstikke leuk”, vertelt Marie-José lachend. “Laatst kwam ik een meisje tegen achter de kassa bij een winkel in Prinsenbeek. Zij vroeg of ik haar nog herkende en ik vertelde haar glimlachend dat ik zeker nog wist wie zij was. Ik vergeet eigenlijk nooit een gezicht. Ook niet van ouders die ik als peuter op de groep heb gehad en nu hun eigen kind naar de opvang brengen.”

 

Een nieuwe generatie

Marie-José neemt 21 juli 2022 afscheid van ’t Olifantje en haar collega’s. “Ik heb altijd gezegd dat ik zou stoppen als ik het niet meer leuk vond, maar dat gebeurt nooit. Toch is het tijd om afscheid te nemen. Ik geniet nog steeds elke dag van het contact met de kinderen. De nieuwe meiden zijn nu aan de beurt. Ik heb er veel vertrouwen in. Ze zijn enthousiast en leergierig. Daarom laat ik ‘t Olifantje met een gerust hart achter. Tegen alle nieuwe medewerkers van Kober wil ik het volgende zeggen: volg je hart, dan kan je geen fouten maken.”

 

Kom je Marie-José uitzwaaien? Op donderdag 21 juli nodigt Kober alle (oud-)kinderen en ouders uit om Marie-José gedag te zeggen. Tussen 12.00 en 13.30 uur zijn jullie van harte welkom bij ’t Olifantje op de Kapittelhof 2 in Prinsenbeek.

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven