Een bijzondere naam voor een bijzondere vlinder die op 2 juli gespot werd in de wijk. De keizersmantel was sinds 1980 uit Nederland verdwenen en was slechts nog zichtbaar in de Belgische Ardennen of de Duitse Eifel. Echter vanaf 2005 werden ze steeds vaker weer in Nederland gezien. Vooral in de duinen, de Achterhoek en in Zuid-Limburg.
Toen deze vlinder verschillende jaren achter elkaar gespot werd op dezelfde plaatsen in Nederland kon men aannemen dat ze zich in ons land aan het voortplanten waren. In 2015 werd na tien jaar op een rij gezien te zijn in Nederland, de keizersmantel weer een officiële Nederlandse standvlinder.
Het is een flinke vlinder die wel 3,5 cm in spanwijdte kan zijn. De mannetjes hebben dikke zwarte geurstrepen langs de aders in de vleugels lopen, maar zoals je op deze foto kan zien moet het dus een vrouwtje zijn want hier ontbreken de zwarte strepen. Vrouwtjes zijn ook wat meer oranje tot geelachtig terwijl mannetjes diep oranje zijn.
De rups is stekelig zwart/bruin met twee oranje gele lengtestrepen en een glimmend zwarte kop. De vliegtijd van deze vlinder is vanaf 21 juni tot ongeveer 12 september. Dan begint in augustus de cyclus opnieuw met rupsen die overwinteren op schors tussen mossen en bij voorkeur bij groepjes viooltjes. De rups kruipt in april naar de viooltjes en verpopt zich tot vlinder.
Ze voeden zich met nectar en honingdauw. Favoriete planten zijn de distel en het koninginnekruid wat vaak langs bosranden groeit. Hier zie je de vlinder in een tuin op een vlinderstruik. Normaliter zitten ze aan bosranden waar veel viooltjes groeien maar hier in Breda zoeken ze de tuinen op!