Voorkom, voordat ’t brandt

16 augustus 2022     Ingezonden door Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Het is al weken warm in Nederland. Om daarin verlichting te zoeken duiken we vaak ook de natuur in. In de bossen is het namelijk een stukje koeler. De afgelopen weken is er maar weinig water gevallen waardoor het erg droog is. De droogte en het vele dode hout in de bos- en natuurgebieden zorgen ervoor dat de kans dat een natuurbrand ontstaat groot is.

Reizen met uw hond

16 augustus 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Als u op vakantie gaat met uw hond vraagt de buitenlandse wet- en regelgeving u om aan een aantal regels te voldoen. U heeft niet alleen te maken met de regels van uw eindbestemming, maar ook met de regels en eisen van alle landen waar u met uw hond doorheen reist.

Vuelta-weekend Breda in het teken van fietsen en feest

15 augustus 2022     Ingezonden bericht

Breda kleurt Vuelta-rood komende week, want het is zover. De Ronde van Spanje, La Vuelta, komt naar Nederland. Om precies te zijn op 19, 20 en 21 augustus met vooraf op donderdag 18 augustus een ploegenpresentatie in Utrecht.

Breda Toont HB-kunstwerk

05 juli 2022     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer

 

Het afgelopen weekend stond in het teken van creativiteit. Dankzij het project Breda Toont hebben creatieve wijkbewoners de kans gekregen om samen met vier kunstenaars van zelf meegebrachte voorwerpen een groot kunstwerk te realiseren. Het idee achter dit project is om bewoners op een leuke creatieve manier met elkaar te verbinden. Hopelijk hebben zij hiermee een zaadje voor de toekomst geplant.

 

Leo van Lieshout en Susan Nash (beeldend kunstenaar) zijn projectleiders van de Nieuwe Veste en zijn tezamen met drie vierdejaars studenten van St. Joost School of Art en Design, Isabelle Hoendervangers, Michèle van den Munckhof en Claudia Briggeman, en twee studenten van Social Innovation, Jacky Adjei en Carlo Pareti, op 2 en 3 juli naar Buurthuis Gageldonk gekomen om creatieve wijkbewoners uit te dagen om met hen samen van meegebrachte voorwerpen een kunstwerk te maken.

 

Alhoewel op zaterdagmiddag er maar enkele bewoners gehoor gaven aan de oproep, is Leo toch tevreden: “Het proces is voor mij belangrijker dan het eindresultaat. Als ik zie hoe gedreven de mensen bezig zijn, is voor mij de missie al geslaagd. En als hiermee de mogelijkheid wordt gecreëerd dat er vaker van dit soort activiteiten in de wijk worden georganiseerd, heb ik mijn doel bereikt.”

 

Susan: “De support naar elkaar toe vind ik leuk. Hoe ze elkaar constructief op weg helpen en met verschillende achtergronden elkaar versterken vind ik helemaal te gek. Voor deze wijk hebben wij voor beeldende kunst gekozen.”

 

 

Verbinden door kunst

“Wij begeleiden de deelnemers aan dit project”, vertelt Isabelle. “De deelnemers bepalen eigenlijk zelf hoe het kunstwerk eruit komt te zien. Bij vragen kunnen zij ons benaderen.” Michèle: “Ik begeleid deelnemers met textiel. Het gevoel dat de bewoners voor hun wijk hebben, willen wij typografisch weergeven. Bij mij komt het woordje ‘trots’ bovendrijven. Dat woord maak ik dan van stof op de naaimachine. Wij hopen dat wij de mensen twee leuke dagen kunnen bezorgen en hen door middel van kunst met elkaar kunnen verbinden. ” Margaretha Hulters is bezig een lampenkap te beschilderen. “Ik vind dit een heel leuk project”, zegt ze. “Het geeft mij inspiratie. Als ik aan mijn wijk denk, komt spontaan het woordje ‘groen hart’ naar boven. Mijn lampenkap schilder ik rood en dan zet ik met groene verf dat woord erop.” Peter van den Boezem heeft een voorwerp met vakjes meegebracht en is de vakjes zwart aan het schilderen. “In het midden komt het logo van Giegeldonk “, vertelt hij trots.

 

Pallets beschilderen

Aan de voorkant van Buurthuis Gageldonk staan pallets. Carlo is al bezig met schilderen en krijgt assistentie van bewoners Marc, Alex en Danny van Ostara De Kleine Hoeve, die samen met hun begeleider Christof speciaal zijn gekomen om mee te bouwen aan het kunstwerk. Ook Statenlid Maurice Spapens, modeontwerper van beroep, is onder de indruk van het gebeuren. “Als ik zie hoe de aanwezigen zo intensief met elkaar bezig zijn, vind ik dat het project is geslaagd!”

 

 

Zondag werd er ook nog hard gewerkt aan het kunstwerk (foto aangeleverd door Latifa Cherabi). Of het bij Buurthuis Gageldonk kan blijven staan, is nog niet helemaal duidelijk. De voorwerpen zijn leuk opgepimpt. Een deelnemer had zelfs een oude gitaar meegebracht. De helft van het kunstwerk ziet er met al die voorwerpen en letters al aardig uit. Voorzitter Latifa gaat kijken of zij het kunstwerk een plekje kan geven. “Het is ook een beetje afhankelijk van het weer”, zegt zij. Op zondagmiddag zijn er meer bewoners gekomen om aan het kunstwerk te werken en aan het eind van de middag wordt het werk helemaal opgebouwd.


F: Buurthuis-Gageldonk
W: nieuweveste.nl

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven