Allergieën

05 juli 2022

 

Honden en katten met allergieën hebben daar, net als mensen, last van. Belangrijk is dan om te weten waar uw dier allergisch voor is. Als we praten over een allergie dan bedoelen we een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen die niet standaard schadelijk zijn.

 

De meest voorkomende allergieën bij onze huisdieren zijn:

  • voedselallergie;
  • Atopie (omgevingsallergie);
  • vlooienallergie.

 

Symptomen:

  • huidafwijkingen (bijvoorbeeld roodheid, schilfering, kale plekken, droge huid);
  • jeuk (vaak ook rond de anus);
  • in de poten bijten;
  • slechte vacht;
  • aanhoudende oorproblemen.

 

Voedselallergie

Bij een verdenking van een allergie zal in eerste instantie een voedselallergie uitgesloten worden. De dierenarts zal eerst met een dieetvoeding testen of uw hond of kat voedselallergie heeft (eliminatiedieet). De eiwitten in deze 'hypoallergene' voeding is in zulke kleine stukjes gehakt, dat het lichaam het eiwit niet als dusdanig herkent.

 

De meest voorkomende voedselallergenen zijn rund (32,4 procent), zuivel (17,9 procent), kip (15,2 procent) en tarwe (12,7 procent). Bij het uitsluiten van een voedselallergie is het belangrijk dat uw dier uitsluitend deze hypoallergene voeding krijgt, zonder snacks of tussendoortjes! Na zes - acht weken evalueert u samen met de dierenarts hoe het tijdens het geven van het dieet is gegaan en bepalen wij of verder onderzoek nodig is.

 

Atopie

Atopie (omgevingsallergie) is een huidziekte. Er is sprake van een atopie wanneer uw hond of kat overgevoelig reageert of allergische klachten ontwikkelt door omgevingsfactoren, zoals huisstofmijt, bomen, pollen, stress etc. Dit worden omgevingsallergenen genoemd.

 

Er ontstaat jeuk en door het krabben raakt de huid verder geïrriteerd en ontstaan er ontstekingen. De klachten kunnen per periode en dagdeel veranderen, dit is afhankelijk waar de hond gevoelig voor is. Vaak is het een opeenstapeling van factoren die zorgt voor de uiting van allergische klachten.

 

Wanneer een voedselallergie uitgesloten is en ook is uitgesloten dat het om een reactie op een vlooienbeet gaat, kan een bloedonderzoek gedaan worden om te testen of het om atopie (omgevingsallergie) gaat.

 

Als is bevestigd dat het om een atopie (omgevingsallergie) wordt er een medicijn gemaakt, waarbij het uw hond minder gevoelig maakt voor bepaalde allergenen. Uw dier krijgt hiervoor langere tijd injecties met een desensibilisatievloeistof toegediend. Het intolerante immuunsysteem dat jeuk en ontstekingen in de huid veroorzaakt wordt als ware 'heropgevoed' door middel van de injecties.

 

Vlooienallergie

Er is sprake van een vlooienallergie wanneer uw hond of kat een overdreven reactie ontwikkelt op een vlooienbeet. Het speeksel van de vlo zorgt voor irritatie van de huid en kan hotspots (ontsteking van de huid) veroorzaken.

 

Het belangrijkste voor dieren met een vlooienallergie is een goede preventieve vlooienbestrijding. Daarnaast kan het nodig zijn om tijdelijk de jeuk en ontstane plekken te behandelen.

 

W: anicura.nl/behandelingen-diensten/kat/huidproblemen-kat/

Terug

^ Naar boven