Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Op de duofiets door de Haagse Beemden

28 juni 2022     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer

 

Fietsmaatjes Breda heeft sinds 11 juni een derde opstapplaats gerealiseerd in Breda, dit keer bij Ostara De Kleine Hoeve. Tijdens het HBFestival heeft burgemeester Depla samen met de bewoonster Kiki van Ostara De Kleine Hoeve met het doorknippen van het lint de opstapplaats officieel geopend.

 

Sabrina Twiss en haar man Adriën die verbonden zijn aan Fietsmaatjes Breda, zijn blij met deze opstapplaats.

Fietsmaatjes Breda is een organisatie die volledig uit vrijwilligers bestaat en is opgericht in februari 2021. De officiële aftrap is in september 2021 gedaan door de toenmalige wethouder Miriam Haagh. Het is een groep enthousiaste mensen die van fietsen houdt en zo hun medemens, die door een fysieke of mentale beperking dat zelf niet meer kan, het ook gunt om weer op de fiets de omgeving te verkennen. De duofiets is hier speciaal voor bestemd en wordt goed onderhouden en is voorzien van een elektrische trapondersteuning. Adriën heeft aan de wieg gestaan van de oprichting en is in 2020 begonnen als vrijwilliger, maar is inmiddels samen met Willem van den Bliek werkzaam als technisch coördinator.

 

 

Eenzaamheid

“Wij hebben bij de organisatie aangekaart dat er behoefte is aan een opstapplaats in de Haagse Beemden”, vertelt Sabrina die sinds september 2021 coördinator is bij deze organisatie. “Onze voorzitter Peter Persoon is toen een gesprek aangegaan met Dadja Schoenmakers, eigenares van Ostara De Kleine Hoeve, en al gauw kwam naar voren dat het voor beide partijen een win-winsituatie is.

Fietsmaatjes Breda heeft een stalling voor de duofiets op het terrein en Ostara De Kleine Hoeve mag gebruikmaken van de duofiets. Buiten het feit dat wij met onze organisatie mensen weer in beweging willen krijgen, willen wij ook iets doen aan de eenzaamheid. Wij weten niet wat er zich achter de voordeuren afspeelt. Vaak zijn maatschappelijke organisaties, huisartsen, fysio- en ergotherapeuten daar meer van op de hoogte. Wij streven er ook naar om met die partijen goed samen te werken. Gasten die een dagdeel van de duofiets gebruik willen maken, worden door ons thuis opgehaald.”

 

Match

“Je moet het zo zien”, vervolgt Sabrina haar verhaal. “Ik koppel vrijwilligers en gasten aan elkaar. Zodra wij een aanvraag binnenkrijgen, ga ik op huisbezoek om te weten te komen welke beperking die persoon heeft, om zo de juiste vrijwilliger aan deze gast te koppelen. Als een vrijwilliger samen met een gast op pad is geweest, check ik nadien altijd of het een geslaagde match is geweest.” Adriën vult aan: “Het is heel belangrijk dat wij weten welke beperking een gast heeft, want bij ons werken ook vrijwilligers met een zorgachtergrond, die dan bijvoorbeeld met iemand met dementie op pad kunnen gaan. Wij willen dat onze gasten respectvol worden benaderd met aandacht voor hun veiligheid en privacy.”

 

 

Veiligheid

“De fietsen worden goed nagekeken en zijn voorzien van een gordel, zodat de gast veilig zit”, vervolgt Adriën. “Alle vrijwilligers dienen een VOG-verklaring voor te leggen die door de organisatie wordt betaald. Ze krijgen een kleine cursus van een dagdeel om op de juiste manier met de duofiets om te kunnen gaan. De duofiets kan via de website worden gereserveerd. Per dagdeel betaalt een gast 5 euro. Het is ook mogelijk om een aantal blokken te reserveren. Er gaat altijd een eerstehulpkoffer mee en bij pech onderweg wordt er meteen adequaat gehandeld.”

 

Sabrina: “Wij hopen dat er meer mensen zijn die als vrijwilliger bij ons willen komen werken. Hoe meer vrijwilligers, des te meer gasten kunnen wij dan van dienst zijn en misschien krijgen wij er dan nog een duofiets bij. Het is heel dankbaar werk. Mensen die door een herseninfarct of door een ongeval niet meer zelfstandig kunnen fietsen, zitten weer helemaal te stralen als zij een dagdeel op pad zijn geweest met een van onze vrijwilligers! De aanspraak die zij hebben en het delen van wat zij onderweg hebben gezien is wat hun dag helemaal goed maakt. Het is ook fijn voor mantelzorgers dat zij even een paar uurtjes tijd voor zichzelf hebben, als degene waar zij de zorg voor hebben even met iemand anders op pad is.”

Houdt u van fietsen en heeft u nog wat vrije tijd over, neem dan contact op met Sabrina of Adriën.

 

W: fietsmaatjesbreda.nl
E: sabrina@fietsmaatjesbreda.nl
E: adrien@fietsmaatjesbreda.nl

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven