Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Kunstenaars en hun historische installatie

26 juni 2022     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Jan Brouwer

 

Tijdens het Heerlijke Rondje Burgst hebben zeven kunstenaars uit de Haagse Beemden hun visie neergezet in een kunstinstallatie met portretten van oud-bewoners van landgoed Burgst.

 

De kunstenaars: Natasja Ahout, William van der Zanden, Antonieta Derksen, Simone Grootveld, Angèle Evers, Marja Machielse en José Jonkers. Op 14 juni kreeg u al een kleine impressie van wat er tijdens het Heerlijke Rondje Burgst te beleven was. Een evenement dat om de twee jaar wordt georganiseerd door Stichting Kunst-Schatten Haagse Beemden. Nu het verhaal achter de portretten van enkele kunstenaars.

 

 

De houten installatie, voorstellende de gevel van het landhuis, is ontworpen door kunstenaars José Jonkers en Natasja Ahout. Natasja vertelt: “José staat momenteel bij twee andere installaties bij onze expositie op de Kunstschouw, vandaar dat zij er vandaag niet bij is. José heeft alles berekend en uitgetekend, zodat deze installatie waarheidsgetrouw is. Vanochtend heb ik samen met Simone en William de installatie in elkaar gezet, met dit als resultaat. Het landhuis heeft vroeger een tijd leeggestaan en dat gaf mij de inspiratie om een schilderij van een spook te maken. Verder mocht ik de bewoner Antoon ‘Tony’ Pieter Cornelis Smits portretteren.”

 

 

Batavia

William vertelt over zijn portret van Baron Mr. Huibert Gerard Nahuys van Burgst die de bijnaam Baron Bamboe had. “Baron Bamboe… Ja, je ziet het in mijn schilderij terugkomen”, zegt William. “Hij is namelijk op missie naar Batavia geweest en heeft bamboe naar Nederland gehaald. Er groeit op het landgoed Burgst nog steeds bamboe.” Als u nog meer over deze bereisde Baron wilt weten kunt dat vinden op Wikipedia.

 

Antonieta Derksen is de uitdaging aangegaan een portret te maken van Lydia Siebens-Nylaender en dochter Monica. Zij waren zomergasten die vaak op het landgoed logeerden. “Ik vond het een hele uitdaging”, zegt Antonieta. “Ik had maar een kleine foto en moest daarvan een gelijkend portret maken, maar ik vind dat ik er goed in ben geslaagd.”

 

 

 

Authentiek

Simone Grootveld vertelt: “Ik heb Anna Henriëtte Clementine de Pauw-Gerlings & Jules Henry Smits op hout geportretteerd en ook uitgezaagd. Om de sjaal authentiek te maken, heb ik die een tijdje in thee gedompeld. Dan krijg je dit effect. Ook heb ik haar laten knipogen, een beetje zo alsof zij een knipoog geeft naar het heden. Ik vond dat mijn raam gordijntjes moest hebben en die heb ik dus gemaakt”, zegt Simone lachend.

 

Angèle Evers heeft een portret gemaakt van Cornelis Nahuys, die tovenaar/alchemist was. “Er hing iets van mystiek om deze figuur heen”, vertelt Angèle. “Ik heb geprobeerd er me tijdens het schilderen op af te stemmen met dit eindresultaat.”

 

 

 

Marja Machielse had de uitdaging om een portret te maken Constant August Louis Smits. “Ik heb mij een beetje in de historie van het landgoed verdiept”, vertelt Marja. “Zo liep er een beukenlaan vanaf het landgoed richting de Grote Kerk. De beuken werden allemaal omgehakt. Later is daar een eikenlaan voor in de plaats gekomen en dat heb ik ook in mijn schilderij terug laten komen.”

 

De kunstenaars vonden het een leuke uitdaging en waren er helemaal mee in hun nopjes dat de installatie op het terrein van de Grote Hoeve stond.

 

F: Kunstschattenhb.nl

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven