Voorkom, voordat ’t brandt

16 augustus 2022     Ingezonden door Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Het is al weken warm in Nederland. Om daarin verlichting te zoeken duiken we vaak ook de natuur in. In de bossen is het namelijk een stukje koeler. De afgelopen weken is er maar weinig water gevallen waardoor het erg droog is. De droogte en het vele dode hout in de bos- en natuurgebieden zorgen ervoor dat de kans dat een natuurbrand ontstaat groot is.

Reizen met uw hond

16 augustus 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Als u op vakantie gaat met uw hond vraagt de buitenlandse wet- en regelgeving u om aan een aantal regels te voldoen. U heeft niet alleen te maken met de regels van uw eindbestemming, maar ook met de regels en eisen van alle landen waar u met uw hond doorheen reist.

Vuelta-weekend Breda in het teken van fietsen en feest

15 augustus 2022     Ingezonden bericht

Breda kleurt Vuelta-rood komende week, want het is zover. De Ronde van Spanje, La Vuelta, komt naar Nederland. Om precies te zijn op 19, 20 en 21 augustus met vooraf op donderdag 18 augustus een ploegenpresentatie in Utrecht.

Aardbeientijd

29 mei 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

 

Pieter van de Riet is genomineerd als zachtfruitteler van het jaar. Hij spreekt over aardbeien alsof het zijn kinderen zijn. Het is een hele kunst en klus om van mei tot oktober mooie, rondborstige, volrode aardbeien glanzend van versheid aan de man te brengen.

 

Pieter is geboren en getogen aan het begin van de Rietdijk. Vijfentwintig jaar geleden kwam de boerderij met 4,5 hectare grond pal tegenover het ouderlijk huis vrij, een buitenkansje. Hij trouwde met Thérèse. Hun boerderijwinkel bestaat al zeventien jaar. Om een divers aanbod te kunnen leveren, werd een deel van de grond bestemd voor ‘overige producten’. We gaan er eens kijken.

 

Pieter en Thérèse werken hard, maar willen hun kinderen niet teveel belasten. De twee meiden hebben allebei een baan, hun zoon van zestien gunnen ze ook zijn jeugd. Pieter werkt in de winter buitenshuis, als zzp’er. In de zomer mogen scholieren zich melden bij de winkel als ze op zoek zijn naar een vakantiebaantje.

 

Het winkelassortiment is indrukwekkend, alles is er supervers. Natuurlijk worden er naast aardbeien en een keur aan groenten en fruit ook aardbeiensaus, -jam, -likeur en aardbei-ontkroners aangeboden.

 

 

We gaan naar buiten en beginnen in het hoekje vooraan, waar de Rietdijk in de Achter Emer overgaat. Rijen tuinbonen, boterboontjes en gewone boontjes. De groenten worden kleinschalig aangeplant, om de eigen boerderijwinkel mee te bevoorraden maar ook uit liefhebberij. In de verte, langs de Rietdijk ligt een zachtgroen waas over een groot veld, veroorzaakt door nog minuscule voedermaïsplantjes.

 

Gefaseerde aanplant

Eens per twee weken wordt er een blok met aardbeien aangeplant om ervoor te zorgen dat er een constante aanvoer van verse vruchten blijft gedurende het hele seizoen. Het is vandaag een warme dag en dat betekent hard werken. De hele natuur gaat meteen in de versnelling. Aan de roep om water is de afgelopen weken wel aardig tegemoetgekomen.

 

Tunnelkassen

In de eerste kas, een lange met plastic overdekte halfronde tunnel, groeien smaakvolle Tulameen frambozen.

In een tweede tunnelkas groeien bloemkool en broccoli in potten. Ze krijgen water via een druppelslang. Dit is een hoofdslang met naar elke pot een aftakking die van water voorziet. De computer regelt de benodigde waterhoeveelheid. Het werkt uitstekend, de kolen staan er prachtig bij. Alle bloemkolen worden zorgvuldig afgedekt met hun eigen schutbladen om te voorkomen dat ze geel worden. De kolen worden pas in de winkel uit de plant gesneden. Verser kan niet. Een bloemkool verandert pas in een echte ‘bloem’ als je hem door laat groeien en hij uitschiet.

 

 

In de volgende tunnels treffen we de aardbeien aan, deels al plukrijp. De aardbeienplanten groeien op verhogingen of ruggen. Langs de aardbeiruggen ligt in de dalen een laag stro, om te voorkomen dat de dikke rijpe vruchten in het zand hangen. Het stro beschermt ook de knieën van de plukkers. Pieter is juist, gezeten op een praktisch karretje een buitenrij aan het plukken. Hij plukt de rode vruchten, de nu nog groene volgen over een dag of twee. Hij sorteert ze in drie categorieën: klein, groot en jam aardbeien.

 

Een groot veld is juist ingezaaid met afrikaantjes. Dit wordt om de drie jaar gedaan om de grond te reinigen. In de grond leven aaltjes en die zijn dol op de worteltjes van de aardbeienplanten. Daardoor vermeerderen de aaltjes zich flink terwijl de aardbeiengroei stagneert. Aaltjes zijn ook dol op de wortels van afrikaantjes maar daar kunnen ze helemaal niet tegen. Het jaar erop gaat het weer goed met de aardbeien. Dit illustreert wel dat je aardig wat grond nodig hebt, omdat altijd een derde ervan een pauzejaar heeft.

 

Goed bezig

Thérèse: “We doen alles zo natuurlijk mogelijk.” Om te voorkomen dat de plukkers worden gestoken, worden er in plaats van bijen voor de bestuiving hommels ingezet. In de schuren is LED verlichting aangebracht en later in het jaar worden de daken met zonnepanelen belegd voor de koelcellen en de beregening van de gewassen. De aardbeienplanten wachten op hun beurt in de vriezer, bij exact -1°C. Ze blijven daarbij in leven terwijl het groeiproces stilstaat. Eens per twee weken gaat er een ‘batch’ de grond in en komt het aardbeienleven op gang.

 

De boerderijwinkel winkel is geopend van maandag t/m vrijdag van 08.30 - 18.00 uur en op zaterdag van 08.30 -17.00 uur. Adres: Achter Emer 11.

 

 

 

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven