Gefascineerd door de glinstering van het glas

16 januari 2022     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Ton van Doorn

 

Op uitnodiging van Stichting Kunstschatten Haagse Beemden exposeren glaskunstenares Annemiek van IJzendoorn en kunstschilder/beeldhouwer Niek van IJzendoorn hun werken van 7 januari tot begin maart in de vitrinekast in de openbare hal van Wijkcentrum Heksenwiel. In dit artikel ‘Kunst in de Wijk’ gaan wij uitgebreid de werkzaamheden van Annemiek belichten. In februari komen de werkzaamheden van Niek als kunstenaar aan bod.

 

Annemiek is getrouwd met Niek en moeder van twee kinderen. Zij groeide op in Rotterdam en is door haar werkzaamheden achtentwintig jaar geleden naar Breda verhuisd. Al van kleins af aan is Annemiek op creatieve wijze bezig. Haar oma en moeder zijn voor haar daarin haar voorbeeld geweest. Ook vanuit haar vak als onderwijzer en later als gezinsbegeleider met specialisatie autisme heeft zij zich vaak creatief geuit. Annemiek vertelt: “Ik ben twintig jaar geleden begonnen met het maken van keramiek objecten bij Thea Kanters. Dat heb ik jarenlang gedaan tot ik een workshop glasfusing heb gevolgd bij beeldend kunstenaar Marijk Renia. Ik was meteen gegrepen door het werken met dit materiaal. De glinstering, de transparantie van het glas en het effect dat glas heeft, fascineren mij.” Glasfusing is het werken met verschillende glasdelen die op elkaar worden gelegd en in een speciale oven worden verhit bij een temperatuur van 600 - 800 graden, zodat zij met elkaar versmelten. (Bron: Wikipedia)

 

Uitdaging

“Ik word keer op keer opnieuw uitgedaagd om mijn grenzen te verleggen”, vervolgt Annemiek haar verhaal. “Glas is best wel lastig materiaal om mee te werken. Het stoken moet berekend worden aan de hand van de dikte van het glas en de grootte van mijn werk. Ik werk met grote platen glas en daar haal ik stukken uit die ik nodig heb voor mijn ontwerp. Soms gebruik ik glaspoeder of fritten (glaskruimels) om een speciaal effect te creëren. Mijn glaskunst ontwerp ik thuis, maar ik krijg al tien jaar technische ondersteuning in atelier De Spin van docent Josette Meeuwis, waar ik gebruik mag maken van de glasoven om mijn objecten daar af te maken. Ik werk daar individueel en creëer mijn eigen ontwerpen, maar het leuke van dit atelier is dat wij van elkaars expertise gebruik kunnen maken en ook van elkaar leren.”

 

Inspiratie

“Ik word door alles geïnspireerd”, vertelt Annemiek. “Een boeket bloemen, een schilderij of de motieven van behang of gordijnen kunnen al een aanleiding zijn om tot een bepaald ontwerp voor mijn glasobject te komen. Zo zie je bijvoorbeeld in de vitrinekast ook gebruiksvoorwerpen, zoals een schaal voor fruit of een driedelige schaal voor nootjes. Het uitproberen van nieuwe technieken vind ik leuk om te doen. Zo heb ik de tiffany techniek (glasranden in koperfolie wikkelen, het vertinnen van de koperfolie en de stukken aan elkaar solderen) geleerd om het toe te kunnen passen bij glasfusing. Ik heb een auto gemaakt, maar die moest natuurlijk ook koplampen en bumpers hebben en door middel van de tiffany techniek heb ik dat kunnen realiseren. Mijn grote voorbeelden in de glaskunst zijn Marijk Renia en Annemiek Punt. Ik vind het ook leuk om samen met Niek deze expositie te doen. Voor mij is het de eerste keer en wat mij betreft wil ik wel vaker exposeren.”

 

E: amvanijzendoorn@ziggo.nl
F: kunstschattenhb

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven