De huismus

12 december 2021     Redactie Jolande Rommens-Musquetier - Fotografie HongGuang Wang

 

We noemen mensen die graag thuis zitten wel eens echte huismussen. Een leuke vergelijking als je bedenkt dat dit inderdaad een vogeltje is dat graag zijn hele leven op een plek blijft. Dit worden ook wel standvogels genoemd en dat is de huismus dus.

 

Het mannetje is duidelijk van het vrouwtje te onderscheiden. Hij heeft de kenmerkende zwarte en donkerbruine kleur strepen in zijn verenpak waar het vrouwtje vooral wat meer effen en lichtbruin is.

 

Geen zangers maar acrobaten

Om zijn geluid hoef je hem niet te bewonderen: meer dan een hoop getjirp komt er niet uit. Geen echte zangvogel dus. Ze zijn vaak in tuinen te vinden en dol op zaadjes en vetbollen, maar ook kleine insecten zal de huismus zeker niet links laten liggen. In de lucht zijn het ware acrobaten en je ziet ze dan ook vaak snel fladderend van tak tot tak of richting het dak gaan.

 

Mussen nestelen graag onder dakpannen of in dichte hagen zoals liguster of beuk. De mannetjes maken in januari hun nestjes, vaak dichtbij elkaar en lokken dan luid tjirpend een vrouwtje. Dat geluid kan echter ook rovers aanlokken en niet zelden overleeft het mannetje zijn baltsgedrag niet, want menig ekster, kraai, gaai of sperwer kan gebruik maken van een makkelijk vindbare prooi. Een andere vijand is de huiskat die mussen als een interessante prooi ziet.

 

 

Overleven

Als het vrouwtje uiteindelijk een keuze heeft gemaakt, maken ze samen het nest verder af met droog gras en legt zij er gemiddeld vier eitjes in. Na twaalf dagen zijn er jonge musjes die luid tjirpend om eten roepen. Ook dan weer is het zaak dat het nest goed verstopt zit, want anders overleven ze het niet.

 

Helaas is de mussenbevolking erg afgenomen afgelopen decennia, vermoedelijk door andere huizenbouw en minder groen in de tuinen. Hierdoor is er minder beschutting en nestgelegenheid. Ook landbouwpesticiden en effectiever oogsten waren er oorzaak van dat ze het moeilijker kregen.

Je kunt de mussen helpen door lekker veel planten, bomen en struiken te planten waar ze zaden, insecten en schuilgelegenheid kunnen vinden.

Schrijf reactie

^ Naar boven