Kidsproof Museum 2022

06 december 2021     Ingezonden bericht

 

Het Discovery Museum in Kerkrade mag zich vanaf vandaag een jaar hét ‘Kidsproof Museum 2022’ van Nederland noemen. Dit museum kreeg namelijk het hoogste rapportcijfer, gegeven door Museuminspecteurs. De ruim drieduizend Museuminspecteurs, kinderen tot en met twaalf jaar, hebben in totaal bijna achtduizend inspecties gedaan, waarbij ze musea rapportcijfers geven én tips over wat er nog leuker of beter kan.

 

In totaal kregen maar liefst 65 musea gemiddeld een 8 of hoger. Die musea zijn in alle provincies te vinden, en mogen een jaar lang het predicaat Kidsproof museum voeren. Over landelijk winnaar Discovery Museum (met een gemiddeld rapportcijfer van 9,2) schreef een enthousiaste Museuminspecteur dat “je heel veel zelf kan doen. Bijvoorbeeld fietsen om stroom te maken, of met een hijskraan een blok verplaatsen, en tekenen. Maar het allermooiste was de film over de aarde vanuit ISS.”

 

Provinciewinnaar Noord-Brabant

Provinciewinnaar van Noord-Brabant is het preHistorisch Dorp in Eindhoven (cijfer 9,1). Een van de kinderen die er is geweest, vindt het leuk dat “je heel veel dingen zelf kon doen. En dat je de medewerkers alles kan vragen en dat ze voor alle vragen een leuk verhaaltje hebben.” Na de uitreiking van de Museumkids Awards is meteen het elfde inspectieseizoen gestart, dat tot en met 30 oktober 2022 loopt.

 

Over de Museumkids Awards

Het is een jubileumjaar; de MuseumKids Awards zijn voor de tiende keer uitgereikt. Het overzicht met alle Kidsproof musea staat op museumkids.nl. Museumkids, een initiatief van de Museumvereniging, brengt de jongste generatie, en daarmee ook hun (groot)ouders, in contact met museale collecties door het hele land. Met die collecties vertellen musea verhalen waardoor kinderen de wereld leren ontdekken. Die verhalen versterken de binding met de kostbare collecties én die met hun eigen omgeving.

 

De waardering die Museuminspecteurs uit het hele land hebben gegeven, maakt duidelijk wat ze van de activiteiten vonden, of ze iets nieuws geleerd hebben, of de medewerkers aardig waren en wat ze zelf aan het museum zouden veranderen. Het museum kan deze waardevolle feedback gebruiken om nog aansprekender programma’s te ontwikkelen en de dienstverlening te verbeteren.

 

De verkiezing van de Kidsproof musea van Nederland draagt daarmee bij aan de kwaliteit van het aanbod van alle musea. Musea met voldoende inspecties en een gemiddeld cijfer van minstens een 8 zijn het daaropvolgende jaar Kidsproof. Museuminspecteurs maken, op hun beurt, kans op de titel ‘Museuminspecteur van het jaar’. Want een sterkere binding met museale collecties begint steeds bij de jongste generaties.

 

Bezoek dus eens een van de Kidsproof musea in de kerstvakantie!

 

W: museumkids.nl

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven