Voorkom, voordat ’t brandt

16 augustus 2022     Ingezonden door Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Het is al weken warm in Nederland. Om daarin verlichting te zoeken duiken we vaak ook de natuur in. In de bossen is het namelijk een stukje koeler. De afgelopen weken is er maar weinig water gevallen waardoor het erg droog is. De droogte en het vele dode hout in de bos- en natuurgebieden zorgen ervoor dat de kans dat een natuurbrand ontstaat groot is.

Reizen met uw hond

16 augustus 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Als u op vakantie gaat met uw hond vraagt de buitenlandse wet- en regelgeving u om aan een aantal regels te voldoen. U heeft niet alleen te maken met de regels van uw eindbestemming, maar ook met de regels en eisen van alle landen waar u met uw hond doorheen reist.

Vuelta-weekend Breda in het teken van fietsen en feest

15 augustus 2022     Ingezonden bericht

Breda kleurt Vuelta-rood komende week, want het is zover. De Ronde van Spanje, La Vuelta, komt naar Nederland. Om precies te zijn op 19, 20 en 21 augustus met vooraf op donderdag 18 augustus een ploegenpresentatie in Utrecht.

Wandelen bij volle maan in de Haagse Beemden

21 november 2021     Redactie Tilly van Doorn - Fotografie Ton van Doorn

 

Afgelopen vrijdag was er weer een volle maan. Deze novembermaan heeft verschillende bijnamen, bijvoorbeeld ‘offermaand’. Vroeger offerde men in deze periode vaak een dier aan de goden om hen gunstig te stemmen. In de Verenigde Staten wordt deze volle maan wel ‘bevermaan’ genoemd: bevers bereiden zich nu voor op de winter en zijn zeer actief. Ze worden soms in de val gelokt om de vachten als bont te gebruiken.

 

Astrologen, spirituele mensen, hoog sensitieve mensen en vele anderen hebben ieder hun eigen beleving en gevoelens bij volle maan. En er zijn mensen die gewoon een wandeling bij volle maan door hun eigen wijk heel fijn vinden.

 

Waar blijft die maan?

Op veler verzoek organiseerden vrijwilligers van De Sleutel en Netwerk Haagse Beemden weer een vollemaan-wandeling door de Haagse Beemden. Hoewel de maan zich nog niet heeft laten zien, gaat om 20.00 uur een groepje van vijftien wandelaars enthousiast van start vanaf de Somerweide. Dit onder begeleiding en uitleg onderweg van buurtbewoners Bianca en Diana, met dank aan Joyce van Zijl die hen van informatie voorzag.

Na de eerste paar stappen is daar opeens de maan, die echter meteen weer verdwijnt. In het duister vertelt Diana over de oprichting door buurtbewoners van speeltuin Somerweide.

 

Geiten en koeien

De tocht gaat verder om het geiteneiland heen, waar langharige landgeiten zorgen voor begrazing. Ze worden in maart tijdelijk van het eiland gehaald, zodat vogels rustig kunnen broeden en planten zich kunnen ontwikkelen, vertelt Bianca. Door een mooi groengebied gaat het over het Wilderdpad naar de Burgstsedreef, één van de oude wegen in het gebied die de boerderijen met elkaar verbond.

De groep staat stil bij de Gallowaykoeien en hoort het verhaal over de gebroeders Franken die hier vroeger begonnen met Galloways als hobbykoeien voor begrazing. De koeien werden jaren later overgenomen door Sander van de Haar, die ze als jochie al hielp verzorgen.

 

De gemeente wil echter een ‘nieuw’ natuurgebied starten en de toekomst voor de koeien is helaas nog onzeker. Tot 31 december zullen de Galloways van Sander er nog zijn. Het geeft aardig wat stof tot praten binnen de groep. Maar al snel roept iemand: “Kijk, de maan!!!” Iedereen neemt foto’s en geniet van de maan die zich van z’n mooiste kant laat zien en door het groen van de Burgstsedreef schijnt.

 

 

Huh?

Al wandelend over de dreef, wordt een lichtje in de verte gesignaleerd. Het blijkt de kerstman met een lantaarn te zijn, die bij een meertje staat. Dat meertje is het originele Heksenwiel en de kerstman (die familie van Bert van Gerven blijkt te zijn) zoekt iemand om even de schat die daar op de bodem ligt op te duiken. Hij heeft namelijk geld nodig om zijn rendierstal wat aan te vullen, daarom is hij nu al eerder hier dan normaal.

 

Maar niemand meldt zich aan, waarop de kerstman enkele legendes over de Haagse Beemden uit zijn mouw schudt. Ze gaan over de beeldenstorm, de schat in het water en het galgenveld, waar we naast blijken te staan. Spannende verhalen in het maanlicht, wat wil je nog meer? De kerstman wordt bedankt en succes toegewenst. De wandeling gaat weer terug naar het beginpunt, en komt langs de boom die als galg gediend zou hebben, een beetje griezelen, maar iedereen kijkt terug op een leerzame en geslaagde avond.

 

YouTube: Het geheim van de Haagse Beemden

W: https://nl.wikipedia.org/wiki/Galloway_(runderras)

W: https://nl.wikipedia.org/wiki/Landgeit

Terug Schrijf reactie

Reacties:

21 november 2021 - 16:17:04
Désirée

Wat een leuk verhaal heb je geschreven Tilly!

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven