Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Tuinendag en grof vuil voor de laatste keer?

30 oktober 2021     Redactie en fotografie Anja Wierckx-Staps

 

Met een uitnodiging om de wijk schoner en groener te maken, hield wooncorporatie Laurentius woensdag 27 oktober weer een tuinendag in de wijk Muizenberg. Ruim vier en een halve maand later dan de vorige keer. De centrale plek was op het grasveldje op de kop van de Bergdreef bij de splitsing van de Simonsberg en IJsbrandsberg.

 

Samen aan de slag in de tuinen. Personeelsleden van Laurentius steken hun handen uit de mouwen en ruimen met prikken zo vier vuilniszakken vuil weg in de wijk. Ondertussen gaan buurtbewoners bij andere buurtbewoners aan de slag om de tuinen te onderhouden. De wooncorporatie heeft ook tuinmannen van Tuinierstudent ingehuurd die bewoners helpen hun tuin op te knappen.

 

De bewoners mogen grofvuil aandragen en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Er ontstaat al snel een berg die maar blijft groeien en groeien. Met kruiwagens en zelfs winkelwagentjes worden bankstellen, matrassen en vloerbedekking aangeleverd. Ook houtafval, kastjes en kinderspeelgoed belanden op de afvalberg.

 

Laagdrempelig

Luuk die amper een dag stage loopt bij de afdeling sociaal beheer vindt het een prachtig initiatief. Het is de eerste keer dat hij in deze wijk komt en hij moet de wijk nog leren kennen.

Woonzorgbeheerder Cathy: “Het samen tuinieren verbindt de mensen. Het hier mogen aanleveren van grofvuil is laagdrempelig.” Het gaat om grofvuil en geen papier of karton. Sociaal wijkbeheerder Sabine is ook enthousiast over deze dag en bevestigt het nut van een tuinendag.

 

Helaas kan Sabine niet beloven dat er nog een tuinendag komt op deze manier. Het feit dat al dit grofvuil nu netjes opgehaald wordt is fijn, want dan komt het niet in de bosschages en achter huizen terecht op de bekende dumpplekken in de wijk. De kosten voor het ophalen van het grofvuil deze dag komen voor rekening van de wooncorporatie die net als bewoners € 25,-- per kubieke meter dienen te betalen.

 

Naast het apart aanleveren van het tuinafval en de elektronica, wordt het grof vuil op één stapel verzameld. De gemeente is niet blij met het niet aanleveren van gescheiden afval, omdat de verschillende materialen dan niet meer verwerkt kunnen worden voor hergebruik, weet ook Jolanda te melden. Jolanda is één van de drie afvalcoaches in Breda die ook aanwezig is bij deze dag.

 

Kinderen helpen mee

Deze dag is speciaal in de herfstvakantie gepland, zodat ook kinderen mee kunnen helpen en zij doen ook goed hun best. Julian gaat eerst in zijn eigen tuin helpen en daarna bij buren. Hij vindt het leuk om te doen.

Op de hoek is een tuintafel met bankjes neergezet. De 94 jarige Albert zit er te genieten van al het gebeuren om hem heen. Bij hem worden struiken gesnoeid. Hij wil ook graag twee bomen eruit hebben, maar dat kan vandaag niet. Daar heeft hij een afspraak voor kunnen maken. Grad zit ook te genieten. Grad: “Ik vind dit zo gezellig, zo alle bewoners uit de buurt, zo samen.”

 

 

Samenwerking

Na afloop komen de vuilniswagens van de gemeente. De mensen van Laurentius, buurtbewoners en kinderen helpen de vuilnismannen. Wijknetwerker Rashad komt langs en helpt ook mee. Er wordt heel wat gebuurd deze dag; de bewoners met elkaar en de bewoners met alle andere aanwezigen. De onderlinge samenwerking maakt de verbinding compleet. De bewoners die meehelpen krijgen een frietje en een snack en mogen een doosje perkgoedplantjes uitzoeken om hun eigen tuin nog groener te maken.

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven