Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Het verhaal van Limburgia

29 augustus 2021     Redactie en foto Anja Wierckx-Staps

 

 

Een echte verwenwinkel met vlaaien, gebak, taarten, chocolade en ambachtelijk schepijs. Op 7 januari 2007 komt de vlaai-specialiteitenwinkel naar winkelcentrum Heksenwiel. In ruim veertien jaar maken Annemarie van der Kruyssing en haar dochter Mariëlle er naast een winkel, ook een gezellige ontmoetingsplek van.

 

De gemeente besluit zo’n twee jaar geleden om het watertheater op te knappen en een terras aan te leggen, zodat ze meer ruimte krijgen. Dit wordt nog geen twee maanden voor de ‘nachtmerrie’ afgewerkt met hekken. Bij de contractverlenging besluit Annemarie om voor twee jaar te gaan, zodat ze later weer verder kunnen kijken.

 

De winkeliers wordt in het voorjaar van 2021 door hun verhuurder Sectie5 Investments NV meegedeeld, dat er een Aldi supermarkt komt tegenover de Albert Heijn, die juist flink heeft geïnvesteerd in hun pand. Het is een vreemd besluit, want nog geen zes jaar geleden is in de gemeenteraad besloten dat er geen Aldi in de Haagse Beemden mag komen. Hoe kan Sectie5 dan deze beslissing nemen? De winkels van de bloemenzaak tot en met de textielsuper mogen verhuizen naar elders op het plein.

 

Nog één ijsseizoen

Ook Limburgia mag verhuizen, maar dan helemaal naar rechts, bij de geldautomaat. Uit de doorloop en zonder terras, want op dat pand mag geen horecabestemming komen. Er is ook een optie om voor een jaartje naar winkelcentrum De Donk of naar Oosterhout te gaan. Een nieuw pand inrichten kost al gauw 40 à 50 duizend euro. Dat weegt niet op tegen een jaartje ergens huren.

Zowel Annemarie, de accountant als de winkeliersvereniging krijgen mondeling toezegging van de contactpersoon van verhuurder Sectie5, om het ijsseizoen nog af te mogen maken. De inkopen voor Moederdag worden daarom met een gerust hart gedaan.

 

Dan, in een weekend om drie uur ’s nachts, een mailtje. Binnen een week, op vrijdag 29 april 2021, moet het pand leeg worden opgeleverd tegen een hoge boete als het niet gebeurt. De rollercoaster met slapeloze nachten, veel geregel en het besef hun ‘kindje’ te moeten opgeven begint. Er is niet eens tijd om fatsoenlijk afscheid te nemen van de klanten.

 

De klanten die hun sociale hoekje kwijt zijn. Sommige klanten komen wel drie keer per dag even hun verhaal doen. Voor anderen is het een mooi rustpunt, omdat de afstand tussen hun woning in het zorgcentrum tot de winkels te lang is. Huilende vrouwen, kinderen en ook mannen. Vele tranen vloeien, ook bij henzelf. Zo ga je niet met je huurders om. Er komt geen antwoord op het waarom. Waarom zo plots?

 

Petitie zonder antwoord

Er wordt een petitie opgestart door klanten die meeleven. Annemarie had dit niet verwacht. Zij en haar familie vinden het overweldigend en waarderen dit enorm. De winkeliersvereniging en de politiek komen in actie. Het komt in de raadsvergadering. Een dag voor de oplevering komt de makelaar nog leuk even vertellen dat ook het plafond en de vloeren eruit moeten. Daar kan de politiek gelukkig een stokje voor steken. Verder is er geen enkel contact mogelijk met Sectie5. De politiek krijgt ook geen respons op hun doorgestuurde petitiehandtekeningen en vragen. De contactpersoon van Sectie5, blijkt op non-actief gezet te zijn.

 

De vraag waarom ze er zo plots uit moesten, terwijl het pand tot op de dag van vandaag leegstaat blijft knagen, omdat er simpelweg geen antwoord op komt. Annemarie had graag het ijsseizoen af willen maken en rustig naar de laatste dag toe willen werken met een leuk afscheid voor de klanten.

Daarnaast blijft de vraag openstaan, hoe de wet wordt ‘omzeild’ om een non-food winkel te laten verhuizen naar een pand met horecabestemming.

 

Je moet gewoon door

Van zeventig uur werken naar nul, het moet allemaal nog een plekje krijgen. Annemarie zoekt afleiding door zich bezig te houden met het verbouwen en achterstallig onderhoud van hun woning, waar jaren geen tijd voor is geweest. Als ze vertelt over het oppassen op haar kleindochters, komt er een lach op haar gezicht en gaan haar ogen glinsteren.

 

Inmiddels hebben Annemarie en haar dochter beiden een nieuwe baan gevonden in het centrum, waar ze een cursus voor volgen. “Gelukkig heb ik weer contact met klanten, want dat mis ik”, zegt Annemarie. Vanuit huis doet ze, zoals voorheen, nog wel de catering en voor grootgebruikers de chocolade. En wie weet komt er nog tijd om haar handwerkhobby’s weer op te pakken.

 

Annemarie wil langs deze weg iedereen nogmaals bedanken voor de geweldige bloemenzee en alle andere steun en lieve woorden die ze tot op de dag van vandaag nog krijgt. Dat helpt haar er bovenop te komen.

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven