Zoekplaatje extra

14 augustus 2022     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

Een extra zoekplaatje voor deze mooie zondag, maar wel even anders dan dat u van ons gewend bent.

De vraag is simpel: U ziet hier een logo van een automerk waar de merknaam van afgedekt is.

 

Deze laat je niet lopen: de Bredaille

14 augustus 2022     Ingezonden bericht

Gemeente Breda introduceert de allermooiste medaille voor Bredase hardlopers. In samenwerking met Atletiekvereniging Sprint en vijf Bredase loopevenementen: de Dorpsloop Teteringen, de Tien van ’t Aogje, de 5 van Bavel, de Bredase Singelloop en de Haagse Beemden Loop.

Zondagspuzzel

14 augustus 2022     Redactie PuzzelBrein

Los onderstaande doorloper op, volg de instructies, …en win!

Gemeente Breda geeft reactie op onrust over Galloways

18 juli 2021     Redactie Jolande Rommens – Foto’s Alex De Vliegere

 

De landgoederenzone is een prachtig gebied midden in de Haagse Beemden. Het vormt het groene hart van onze wijk en dat wil de gemeente graag zo houden. De gemeente heeft dit vastgelegd in afspraken met de provincie en in de Structuurvisie 2030. Maar hoe gaan ze dat dan doen?

 

De gemeente Breda laat weten: “Daar laten we nu onderzoek naar doen. Na de zomer gaat de gemeente uitgebreid met vertegenwoordigers van bewoners en met alle bewoners van de Haagse Beemden hierover praten”, aldus de persvoorlichter Jean-Louis Kop.

“De Galloway-runderen zijn al lange tijd aanwezig in het gebied. En we begrijpen heel goed dat de bewoners van de Haagse Beemden gehecht zijn aan hun markante buren. Het is een misverstand dat de gemeente de runderen op dit moment weg wil hebben, want een vorm van begrazing zal zeker blijven in het gebied. We weten alleen nu nog niet precies hoe het gebied er straks uit gaat zien en wat voor grazers er in de toekomst nodig zijn.”

 

Gesprekken tussen gemeente en pachter

Jean-Louis Kop vervolgt: “We hebben daarover de afgelopen jaren zeer intensief met de pachter gesproken en ook met hem gedeeld dat we in de toekomst het gebied anders gaan inrichten. We hadden overeenstemming over een tijdelijk contract, waarin de runderen in ieder geval konden blijven tot er besluiten zijn genomen over het natuurgebied. Uiteindelijk heeft de pachter dat niet ondertekend en zijn er berichten op social media verschenen dat de gemeente de runderen weg zou wil hebben.

 

Dat strookt niet met de afspraken die wij wilden maken met de pachter en we begrijpen dan ook zeer goed dat er daardoor onrust is ontstaan in de wijk. We willen daarom graag met de bewoners in gesprek over de plannen en hoe we dit prachtige natuurgebied, met begrazing in de toekomst, voor de Haagse Beemden kunnen behouden. Zoals gezegd doen we dat na de zomer’

 

Wat zegt boer Sander hierover?

Sander van de Haar is de boer die de Galloways samen met zijn vrouw Barbara bezit en verzorgt. Ze willen zo biologisch mogelijk boeren, zoals de gemeente Breda het ook graag zag. “We hadden een contract in 2013 dat voor zes jaar vastlag met een intentieverklaring tot 2035. Echter vanaf 2019, toen het zesjarige contract afliep, volgde jaarcontract op jaarcontract. Ik heb altijd gezegd dat ik opensta voor alles. We hebben daarom in 2015 ook aanpassingen gedaan op basis van hun wensen en we hebben samen met de gemeente toen een plan gemaakt, maar daar doen ze nu niks meer mee.”

 

Het klinkt om wanhopig van te worden als boer. Zo is het moeilijk om je bedrijf te runnen. Je wilt wel weten waar je aan toe bent en het liefst ruim voor het eind van het jaar en niet met terugwerkende kracht in het jaar zelf.


Plannen werden telkens uitgesteld

Sander van de Haar vervolgt: “Eind 2020 zou er een nieuw plan klaar zijn, maar het werd telkens uitgesteld. Zorgboerderij De Kleine Hoeve heeft ook nog geen nieuw contract. Ik ben bang dat het een juridische strijd gaat worden waarbij ze eerdere toezeggingen niet meer nakomen, terwijl wij de afspraken wel nagekomen zijn: teruggaan met aantallen dieren en zoveel mogelijk biologisch werken. Dit hebben we gedaan, maar de gemeente verandert telkens de afspraken en laat niets meer van zich horen ondanks dat we in september 2020 vroegen naar het plan voor 2021.”

 

“En dan komt in april 2021 de mededeling dat de samenwerking wordt gestopt en we weg moeten van het landgoed. Ik wilde best tekenen voor het jaarcontract, maar dan wel dat de dieren er in ieder geval tot 31 december 2021 konden blijven lopen want het is moeilijk om zo’n kudde even elders te plaatsen. We hebben een aantal voorstellen gedaan, maar daar wordt niet op gereageerd. Ook niet op een voorstel tot mediation. Toen hebben we steun gezocht bij mensen die betrokken zijn en is het uit de hand gelopen.”

 

Hoop gevestigd op nieuw plan

Het is jammer voor de boer, jammer voor de mooie Galloways en ook jammer voor al die bewoners die de koeien zien grazen en de kalfjes graag zien opgroeien. Sander wacht de zomer maar af en hoopt dat de gemeente na de zomer toch weer in gesprek wil om alsnog een nieuw plan te maken. Dit keer met een langetermijnvisie zodat de koeien in de Haagse Beemden blijven en lekker staan te grazen. En de bewoners hopen dat er volgende lente weer kalfjes geboren worden in onze wijk.

Terug Schrijf reactie

Reacties:

19 juli 2021 - 15:58:44
Louis Schellekens

De gemeente Breda verdient de Paarse Krokodil Trofee! Werkelijk onbehoorlijk bestuur. Waarschijnlijk wordt er op het stadskantoor langs elkaar heen gewerkt en politieke partijen zijn druk met het centrum, ...waarschijnlijk. Ik roep fractiebesturen op om dit met spoed op de agenda van raadsvergaderingen te plaatsen. Een verontruste bewoner van een wijk die grenst aan de landgoederenzone en die de runderen in de tuin hoort loeien. Hoe mooi wil je het hebben, met natuur naar de bewoners brengen?

18 juli 2021 - 21:37:51
Natascha Taks

Wat zou het ontzettend fijn zijn voor de boer en ons Haagse Beemden bewoners als er toch een nieuwe overeenkomst zou komen en de Galloways alsnog kunnen blijven.

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven