Nieuwe jeu-de-boulesbaan in de wijk

17 juni 2021     Redactie en foto’s Anja Wierckx-Staps

 

Een kleine twee jaar geleden was Henk Kooij met een buurtbewoner in gesprek over koersbal. Daar is ruimte voor nodig en het moet steeds schoongemaakt en opgeruimd worden. Al pratende kwam men op een jeu-de-boulesbaan uit. Dat kan gewoon buiten en het is daarmee altijd voor iedereen in de buurt te gebruiken. Er werd een aanvraag ingediend bij de gemeente.

 

U kent het wel, je gooit een klein houten balletje (but) en probeert dan met een grotere metalen bal (boule) zo dicht mogelijk bij de but te werpen. Bij dertien punten heb je gewonnen. Het van oorsprong oud-Griekse spel werd eerst door de Romeinen en daarna door de Fransen overgenomen. Een Fransman bedacht om stil te staan voor de baan, bij het werpen van de boule, omdat hij door zijn reuma geen aanloop kon nemen. Zo ontwikkelde de sport zich door de eeuwen heen naar de volkssport zoals wij jeu-de-boules of petanque vandaag de dag kennen.

 

Olympische sport?

Vakantiegangers brachten het spel vanuit Frankrijk mee naar hun eigen land en inmiddels is het bekend over de hele wereld. In Nederland is deze sport vooral bekend als ontspannen campingsport. Je speelt als single of als team tegen elkaar. Wist u dat er in Nederland inmiddels 18 duizend officieel geregistreerde leden zijn, bij zo’n 225 verenigingen? Nog steeds groeit het aantal leden met, opvallend genoeg, steeds meer jongeren. Nu Parijs de Olympische Spelen van 2024 wil organiseren, hebben ze een offensief gestart, om jeu de boules dé nieuwe Olympische sport te maken.

 

De verliezer harkt

Onverwacht zijn op donderdag 10 juni twee mannen met gravers gekomen, om een baan aan te leggen achter de Bertelsberg in het verlengde van de beweegtuin aldaar. Omwonenden waren verrast. “Ik kom maar eens kijken”, zegt een oudere meneer, “Ik weet niet wat ze hier aan het doen zijn, we hebben er geen bericht van gekregen.” Op vrijdag is de baan afgewerkt. De gemeente pleit ervoor dat iedereen in Breda volwaardig mee kan doen. Daar is in dezen nog niet helemaal rekening mee gehouden. Vandaar dat Henk een verzoek heeft gedaan aan de gemeente met wat wijzigingen. Het tegelpad eromheen breder maken en een paadje aanleggen, zodat ook rolstoelers er gebruik van kunnen maken. Graag wil hij ook verlichting op zonne-energie, zodat werkende mensen er later op de avond ook nog een boule kunnen komen werpen. U kunt vanaf heden vrij een spelletje spelen, voor de but en boules zorgt u zelf. Officiële spelregels kunt u op internet raadplegen, maar u kunt het ook gezellig spelen met uw eigen regels. Echter, hoe u het ook speelt, de verliezer harkt de baan aan.

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven