Zeer oude knotwilg omgewaaid

05 mei 2021     Redactie Tilly van Doorn-Cogenbach - Foto Ton van Doorn

De wilg geveld door de storm

 

Tot zijn grote spijt ontdekte onze illustrator en kunstenaar William van der Zanden dat een prachtige, oude knotwilg aan de Petronella Moensstraat door de storm is omgewaaid. Deze knotwilg oogstte altijd veel bewondering van bewoners en wandelaars in de wijk en inspireerde William tot een schitterende illustratie bij onze zomercolumn vorig jaar. “Een prachtige wilg, met twee knotten en een diep dal daartussen”, zo omschrijft William de oude boom. “Ik vergelijk een wilg soms met een olifant, oud en wijs”, overpeinst hij, “ze hebben veel gezien en meegemaakt.” De nu omgewaaide wilg was wellicht nog van vóór de oorlog.

 

Vroeger dienden wilgen als afrastering voor vee, maar ook wel als grensafscheiding voor de boeren. Sommige wilgen werden tussendoor geknot om ze goed te laten groeien en men gebruikte de takken om er een natuurlijke wal van te maken. Door het enorme wortelgestel zorgden ze er ook voor dat slootkanten en dijkjes niet aangetast werden door het water. Ook zorgen knotwilgen voor beschutting van verschillende diersoorten. De holtes vormen een nestgelegenheid voor de wilde eend, steenuil of winterkoning. Daarnaast gebruiken insecten de takken om te schuilen tegen wind en regen

 

Magische eigenschappen

De wilg wordt wel als magisch gezien: door zijn welige groei als een symbool van vruchtbaarheid, maar daarnaast ook van ongelukkige liefde, dood en het dodenrijk (treurwilg). Heksen zouden in de kruinen van wilgen wonen en hun bezems van wilgentakken te maken (met een wilgenfluitje schijn je ze gelukkig op afstand te kunnen houden). Maar laten we ook vooral die enorme ‘beukwilg’ (Whomping Willow) uit Harry Potter niet vergeten!!

Bron: 10 weetjes over wilgen

 

 

Schrijf reactie

^ Naar boven