Deze feestweek drie superlekkere voorgerechten; laag in vetten én in koolhydraten! Lekker op oudjaar of op 1 januari! Natúúrlijk snel klaar dus niet al te lang in de keuken staan want dat is niet zo gezellig!
Óók nog een recept voor sinaasappel-vlierbloesem spoom! Vegan zelfs! Bedoeld om tussen de gerechten door de smaakpapillen een soort van te ‘kalmeren.’Dus, als u bijvoorbeeld van een vis- naar een vleesgerecht gaat dan zorgt de spoom (u kunt de smaak vd spoom zelf natuurlijk aanpassen!) dat uw smaak weer enigszins neutraal is!
Ik begin met de spoom... lekker retro, dit jaren-80 drankje als verfrissend tussendoortje. Een tussengerechtje voor 4 personen, bereidingstijd 10 minuten!
Ingrediënten
1 beker raspberry blood orange vegan ijs (270 gram), Of een ijssmaak naar keuze natuurlijk; 4 el siroop naar keuze… voor de vegan bereiding elderflowersiroop (Limeau, fles à 500 ml); 200 ml mineraalwater met koolzuur; 4 frambozen; blender en champagneglazen of coupes.
Bereidingswijze
- Doe het ijs, de siroop en het mineraalwater in de blender en mix het 30 seconden.
- Verdeel de spoom over de glazen.
- Vul de glazen verder met mineraalwater en garneer elk glas met een framboos (of aardbei, citroen, sinaasappel, kiwi) op de rand. Serveer direct.
TIP: vervang het mineraalwater door mousserende wijn!
Voedingswaarden per portie
162 kcal; 4 gram vet, waarvan 4 gram verzadigd; 30 gram koolhydraten, 24 gram suikers; 3 gram vezels; 0 gram eiwit; 0 gram zout. Smakelijk!
1e (koude) voorgerecht: Carpacciokrans
Ook aan te passen tot een vegan krans! Vervang dan de truffelmayonaise door vegan mayonaise en de carpaccio door bietencarpaccio!
Weetje: Carpaccio is vernoemd naar de schilder Vittore Carpaccio en Carpaccio werd voor het eerst geserveerd in Harry's bar in Venetië. De bareigenaar Cipriani werd geïnspireerd door het dieprode en herkenbare geel dat Vittore Carpaccio in zijn schilderijen gebruikte! Leuk om te weten nietwaar?
Ingrediënten
2 sneetjes witbrood; 2 el truffelmayonaise; 1 zak melange jonge bladsla en veldsla ca. 75 gram; 150 tot 200 gram black angus truffel of gewone carpaccio; pijnboompitten; Parmezaanse kaas. Koekenpan.
Bereidingswijze
- Snij de korstjes van het brood en snij het brood in blokjes van circa 1 cm. Schep het brood om met de truffelmayonaise. Verhit een koekenpan zónder olie of boter en bak de croutons 5 minuten op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.
- Verdeel intussen de sla in een cirkel over een bord. Vouw roosjes van de plakjes carpaccio en verdeel deze over de sla. Besprenkel met de truffelsaus uit de verpakking (en anders wat truffelmayonaise) en verdeel er de croutons over. Garneer met de pijnboompitten en parmezaanse kaas.
Voedingswaarden per portie
139 kcal; 9 gram vet, waarvan 1 gram verzadigd; 7 gram vet, 1 gram suikers; 1 gram vezels; 7 gram eiwit; 1 gram zout; 19 gram groenten.
Wijntip
Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;
Frankrijk: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;
Frankrijk: Provence, Rosé, droge rosé wijn;
Oostenrijk: Grüner Veltliner, droge witte wijn;
Frankrijk: Pinot Noir, droge rode wijn;
Italië: Chianti Classico, droge rode wijn;
Italië, Toscane: Valpolicella en Sangiovese, droge rode wijnen.
2e (koude) voorgerecht Kalkoenrolletjes met tonijnsaus
Een voorgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 20 minuten. Dit gerecht kun je tot en met stap 2 een dag van tevoren bereiden!
Ingrediënten
Ongeveer 150 gram groene aspergetips; 1 blikje tonijnstukken in zonnebloemolie (160 gram); 1/2 potje kappertjes à 100 gram; 2 el mayonaise; 1 zakje jonge bladsla met bloemen (Jumbo, 75 gram); 12 plakjes (ovengebakken) kalkoenfilet;
Staafmixer met hakmolentje.
Bereidingswijze
- Breng in een steelpan een 1/2 liter water aan de kook en kook de aspergetips 1 minuut. Giet het af en spoel koud onder de kraan.
- Laat de tonijnstukken uitlekken en doe met 1 el kappertjes met aanhangend vocht, de mayonaise en 2 tot 3 el water in het hakmolentje en maal tot een gladde saus.
- Verdeel 2/3 van de saus en vervolgens 2/3 van de sla over het midden van de borden. Vouw elk plakje kalkoenfilet dubbel en rol er vervolgens 1 aspergetip in. Leg op elk bord 3 rolletjes. Verdeel de overige aspergetips over de borden en schep er de rest van de tonijnsaus over. Bestrooi met de rest van de kappertjes en sla, maal er wat peper over ...én serveer!
Voedingswaarden per portie
159 kcal; 9 gram vet, 1 gram verzadigd; 3 gram koolhydraten, 1 gram suikers; 1 gram vezels; 16 gram eiwit; 1,8 gram zout; 44 gram groenten.
Wijntip
Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;
Frankrijk:Sauvignon Blanc, droge witte wijn;
Frankrijk: Riesling, droge witte wijn;
Italië: Sangiovese, Valpolicella, droge rode wijnen;
Frankrijk: Pinot Noir en Merlot, droge rode wijnen.
3e (koude) voorgerecht: Avocado-zalmtartaar
Een gerecht voor 4 personen, bereidingstijd 20 minuten. Zilte zalm en romige avocado; een combi met een gouden randje!
Ingrediënten
10 gram basilicum, blaadjes; 10 gram platte peterselie, blaadjes; 1/2 citroen; 1 el olijfolie extra vierge; 200 gram gerookte Noorse zalm; 2 eetrijpe avocado's; knapperige toast olijf/basilicum en/of stokbroodje met smeersel naar keuze; 1 kookring met een doorsnede van 10 cm.
Bereidingswijze
- Haal de basilicum- en peterselieblaadjes van de takjes en doe deze in een kom. Pers er de halve citroen over uit, besprenkel met de olie en schep het om.
- Snij de zalm in stukjes van ca. een 1/2 cm en doe het in een kom. Halveer de avocado's in de lengte, verwijder de pit, schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en snij het in blokjes van circa 1 cm. Schep de avocado door de zalm en breng op smaak. Leg de kookring in het midden van een bord, schep er 1/4 van de avocado-zalmtartaar in en verwijder de ring. Maak zo nog 3 borden op. Schep de kruidensalade op de tartaar en serveer met de toast (of het stokbrood).
Voedingswaarden per portie
383 kcal; 27 gram vet, waarvan 4 gram verzadigd; 18 gram koolhydraten, 3 gram suikers; 4 gram vezels; 15 gram eiwit; 1,7 gram zout; 75 gram groenten.
Wijntip
Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;
Frankrijk: Riesling, droge witte wijn;
Frankrijk: Loire, Vouvray en Pouilly Fumé, prachtige droge witte wijnen;
Italië: Pinot Grigio, droge witte wijn;
Oostenrijk: Grüner Veltliner, droge witte wijn;
Frankrijk: Pinot Noir, droge rode wijn;
Frankrijk: Cabernet Sauvignon, droge rode wijn.
Mousserende wijnen: Champagne; Spaanse Cava; Italiaanse Prosecco; Portugese Espumante.