Een spoom en drie snelle maar o zo lekkere voorgerechten

27 december 2024     Redactie Simone Baars - Bron 4x Jumbo

spoom carpaccio zalmtartaar kalkoenrolletjes JumboDeze feestweek drie superlekkere voorgerechten; laag in vetten én in koolhydraten! Lekker op oudjaar of op 1 januari! Natúúrlijk snel klaar dus niet al te lang in de keuken staan want dat is niet zo gezellig!

Siervuurwerkverkoopdagen starten op zaterdag 28 december

27 december 2024     Ingezonden bericht

Siervuurwerk verkoopdagenSiervuurwerk blijkt dit jaar weer onverminderd populair. Op zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december mag er weer siervuurwerk verkocht worden in Noord-Brabant.

Laten kabinet en energiemaatschappijen 110.000 huishoudens in de kou zitten?

27 december 2024     Ingezonden door ANBO-PCOB

ANBO-PNCB Tijdelijk Noodfonds EnergieANBO-PCOB is zeer verbaasd en ook boos dat het Tijdelijk Noodfonds Energie in 2025 niet wordt voortgezet. 

Japanse pokébowl met kip, mango en gember

29 november 2024     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Japanse pokebowl mango gember Jumbo

 

Een hoofdgerecht voor vier personen, bereidingstijd 20 minuten. Ja, dit keer maken we een uitstapje naar Japan...weer eens wat anders…

 

We gaan voor een aparte en smakelijke pokébowl, gevuld met lekker veel groenten, weinig vetten én zeer voedzaam. Ook weer snel klaar en niet teveel gekke of moeilijk verkrijgbare ingrediënten. Succes, ik vind het heerlijk!

 

Poke(bowl) is van origine een gerecht van fijngesneden rauwe vis dat wordt geserveerd als hors d'oeuvre (voorgerecht) of hoofdgerecht in de Hawaïaanse keuken. Een moderne, meer westerse variant van het gerecht wordt wel poké of pokébowl genoemd. Naast rijst zijn veel gebruikte ingrediënten: quinoa, kikkererwten, kip, zalm, tonijn, teriyaki, rendang, avocado, sojabonen, wortel, champignons, jalapeño, ananas, radijs en komkommer. Veel variatie en keuze dus! Alle ingrediënten van een pokébowl zijn oorspronkelijk koud. Sommige ingrediënten moeten wel eerst gekookt worden! Kiest u voor een pokébowl met warme inhoud dan is dat natuurlijk ook prima...

 

Pokébowl rijst is meestal Japanse rijst, beter bekend als sushirijst, maar je kan ook andere rijstsoorten gebruiken, zoals zilvervlies- of Basmatirijst. Belangrijk is wel dat je er een beetje sushi azijn doorheen doet! Zoals eerder geschreven is de pokébowl overgewaaid uit Hawaï. De Lassie voorgestoomde pokébowl rijst is rondkorrelig en lekker kleverig. Zelfs met half volkoren risottorijst kun je de pokébowl maken. Deze rijst geeft iets meer smaak maar dat is ook persoonlijk. Gebruik in ieder geval rijstsoorten die niet doorkoken (risotto- en paellarijst).

 

Mango is een eetbare steenvrucht die wordt geproduceerd door de Mangifera Indica boom. Deze komt uit de regio tussen het Noordwesten van Myanmar, Bangladesh en het Noordoosten van India. Mango's bevatten van alle fruitsoorten het hoogste gehalte vitamine A en zijn net zo rijk aan vitamine C als citroenen. Verder bevat deze vrucht weinig calorieën en is rijk aan vezels bètacaroteen, mineralen en antioxidanten. Allemaal goed voor de versterking van het immuunsysteem. Een mango bestaat uit 83% uit water!

 

Kijk of de vrucht rijp is door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terugveert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Bij kamertemperatuur kunnen mango's goed narijpen. Bewaar ze dus liever niet in de koelkast. Een eetrijpe mango kun je enkele dagen koel bewaren tot 10 graden. Leg de mango's niet bij sterk geurende producten (bv uien), want ze nemen gemakkelijk andere geuren op!

 

Sushigember

Wat is gember? De gember die je in een sushirestaurant krijgt heet Gari. Gari is een jonge gember die in hele dunne plakjes wordt gesneden en in azijn met een beetje zout en suiker wordt gelegd. Hoe jonger de gember, hoe rozer deze van kleur is. Eet gember met kleine porties, tussen de sushi. Gember wordt bij sushi gegeten om de smaak te neutraliseren. Wacht dus met het eten van gember totdat je mond weer helemaal leeg is. Gember is gezond; het bevat tal van mineralen, vitamines, aminozuren en vezels. Gember is een wortelknol die vol zit met antioxidanten en arm is aan calorieën.

 

Wasabimayonaise zal zéker niet iedereen bekoren, maar als je enerzijds liefhebber van een wat scherpere mayonaise en anderzijds de smaak van wasabi kunt waarderen... dan moet je zeker eens zelf deze mayonaise maken. De wasabimayonaise heeft een unieke, pittige smaak maar is niet overweldigend heet te noemen. De pittigheid komt van de wasabi. Scherpe producten, zoals wasabi en sommige mosterdsoorten produceren een ander stofje dan pepers. Dit stofje komt vrij bij het eten van een sterk produkt. Daarop reageren niet alleen de zenuwen in je mond maar óók die in je neus! Wasabi zelf is een scherpe specerij uit de Japanse keuken. De mierikswortel is een broertje van de Wasabi Japonica.

 

Sesamzaad Is een plant uit de familie Pedalia Ceae. Deze soort hoort waarschijnlijk tot de oudste gekweekte gewassen van de wereld vanwege de olie die hieruit wordt gewonnen. De plant komt oorspronkelijk uit Afrika. Het woord sesam komt van het Arabische saasim/simsim. Sesamzaad zit boordevol vitamines en het is een antioxidant. Sesamzaad helpt bij een hoge bloeddruk, leverproblemen, astma, eczeem en botziekten. Sesam wordt verbouwd in tropische- en subtropische gebieden in de hele wereld maar vooral in Afrika/India/Zuid- en Midden Amerika. De bloemen lijken op een vingerhoed. De oliehoudende zaden zitten in een peulen die 50 tot 100 zaadjes bevatten. De wortels van de plant worden in de zomer geoogst en de zaden op het moment dat de peulen bruin/zwart verkleurd zijn. De zaden, de olie en de wortel worden voor culinaire- en geneeskundige doeleinden gebruikt. Eet smakelijk, hoop dat u het lekker vindt.

 

Ingrediënten

2 zakjes (Lassie) voorgestoomde pokébowl rijst, kant en klaar à 250 gram… of een andere geschikte rijstsoort; 1 mango; 1 komkommer; 1 bos bosuitjes; 250 gram gerookte kipfiletreepjes; 4 el sushigember; 2 tl sesamzaad; 4 el wasabimayonaise.

 

Bereidingswijze

  1. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Snij de mango in blokjes. Maak met een kaasschaaf of dunschiller linten van de komkommer. Snij de bosuitjes (wel even goed spoelen) in dunne ringetjes.
  3. Verdeel de rijst over de 4 kommen of borden. Verdeel de kip, bosui, mango, gember en komkommer er in compartimenten (vakjes) over. Bestrooi de kip met sesamzaad en verdeel de wasabimayonaise over de kommen.

 

Voedingswaarden per portie

403 kcal; 9 gram vet, 1 gram verzadigd; 69 gram koolhydraten, waarvan 13 gram suikers; 3 gram vezels; 19 gram eiwit; 2 gram zout; 140 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Riesling, droge witte wijn;

Frankrijk: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;

Frankrijk: Chenin Blanc, droge witte wijn;

Oostenrijk: Grüner Veltliner, droge witte wijn;

Italië: Pinot Grigio, droge witte wijn.

Frankrijk: Pinot Noir, droge rode wijn;

Frankrijk: Loire, Sancerre, droge rode wijn;

Frankrijk: Beaujolais, droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Merlot, droge rode wijn.

 

Terug Schrijf reactie

Taxiwerq

Taxiwerq zoekt taxichauffeurs

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven