Trappenhuis station centrumzijde afgesloten

21 november 2024     Ingezonden door Gemeente Breda in samenwerking met NS en ProRail

Logo Gemeente BredaHet trappenhuis aan de centrumzijde van het Bredase station is sinds vorige week afgesloten. Bredanaars en bezoekers die hun auto op het parkeerdek hebben staan kunnen door het invoeren van hun kenteken de lift naar boven pakken.

RTC Veldtoertocht

21 november 2024     Ingezonden door RTC Prinsenbeek

RTC Veldtoertocht De drie Linden PrinsenbeekZin in een mooie veldtoertocht? Doe mee! De weerdeskundigen voorspellen een mooie zondag 24 november, met aangename temperaturen en een uitdagend briesje. U vindt alle benodigde info op onderstaande flyer.

Basisschool de Kievitsloop wint Energy Race Breda

20 november 2024     Ingezonden bericht

Basisschool Kievitsloop Energy raceVier weken lang zijn teams uit groep 6, 7 en 8 van basisscholen in de gemeente Breda de strijd aangegaan voor energiebesparing. Ze hebben met elkaar maar liefst 788 energiebesparende acties uitgevoerd. De Energy Race Breda is een enorm groot succes geworden met enthousiaste leerlingen, docenten en buurtbewoners!

Paella met chorizo

08 november 2024     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Paella chorizo JumboEen hoofdgerecht voor 4 personen, bereidingstijd 25 minuten! Als ik dit recept schrijf dan is de herfstvakantie in onze regio alweer voorbij! Gelukkig is het lekker weer geweest dus hebben we veel buitenactiviteiten kunnen ondernemen! Héérlijk!

 

Ik vind het leuk om een recept van paella met u te delen. Want… misschien bent u in de zomer- of herfstvakantie wel lekker maar Spanje geweest! Nou, dan is dit een lekkere én leuke herinnering...! Dit paellarecept is niet standaard want het wordt bereid met chorizo. Écht ook heel lekker hoor en natuurlijk weer best snel te maken...

 

Risottorijst Arborio is een Italiaanse rijstsoort, type superfijn langkorrel. Het heeft een hoge opname van vocht en afzet van zetmeel tijdens het koken. Deze rijstsoort wordt verbouwd in de Italiaanse streken Piedmont en Lombardije. Arborio is de meest gebruikte en de meest verkochte rijstsoort voor risotto. Arborio rijst bevat veel amylopectine, zetmeel dat in rijst voorkomt! Omdat het minder gemalen wordt dan de gewone langkorrelige rijst, behoudt Arborio meer van zijn natuurlijke zetmeelgehalte. Door de rijst te koken komt dit zetmeel vrij, wat resulteert in een stevigere, taaiere en romigere rijst dan de andere soorten.

 

Chorizo

Een van oorsprong Spaanse worstsoort die kruidig van smaak en roodachtig van kleur is en een stevige, grove structuur heeft. Een kenmerkend ingrediënt is de pimiento choricero, een paprikapoeder (al dan niet pittig), dat niet alleen zorgt voor de smaak en de rode kleur van de chorizo, maar dankzij de daarin aanwezige etherische oliën ook bijdraagt aan een betere houdbaarheid. Chorizo wordt vervaardigd van grof gehakt varkensvlees. Andere bestanddelen zijn zout, knoflook, oregano, suiker en diverse kruiden zoals onder andere komijn. Chorizo is zowel vers als gedroogd te verkrijgen en in het laatste geval óók gerookt. De worst wordt gebruikt als broodbeleg, in stoofschotels meegekookt, gebraden of soms gegrild gegeten. Vooral in Spanje bestaan veel (lokale) varianten van de worst. Zo zijn er bijvoorbeeld varianten die gemaakt zijn van het vlees van het Iberische varken (pata negra) of fijnere, minder vette varianten die populair zijn voor tapas. Pamplona, iets fijner gehakt of zelfs helemaal gemaakt van gemalen vlees. Droge chorizo kun je gewoon zo eten. Verse chorizo moet je wel écht verhitten. Je kunt het kort bakken maar het lekkerste is als je het een beetje laat smoren: karamelliseren!

Ook lekker: laat de verse chorizo in zijn geheel garen in de oven...

 

Saffraan

Een specerij wat gewonnen wordt uit de saffraankrokus. De grootste productie komt uit Iran. Binnen Europa wordt de saffraankrokus vooral in Griekenland en op kleinere schaal in Spanje, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en op de Krim geteeld. Saffraan is een krachtig antioxidant ( goed voor het immuunsysteem). Het wordt onder andere gebruikt om kleur, aroma en smaak toe te voegen aan gerechten zoals paella, curry en risotto. Saffraan heeft van zichzelf een diepe houtachtige geur. Als je het toevoegt aan een maaltijd dan geeft het een aardse geur en zorgt het voor een aangenaam aroma dat doet denken aan honing. Saffraan groeit dus uit een krokusbolletje en die kun je gewoon ook in je eigen (potten-) tuin telen. Saffraan is prijzig omdat het schaars is. Saffraan wordt namelijk gewonnen uit de meeldraden van de plant en elke krokus bevat maar drie meeldraden en die worden met de hand geoogst. De meeldraden (stampers) moeten wel minstens een maand drogen!

 

Snijbonen

De snijboon is een peulvrucht met brede, platte peulen die gekookt als groente wordt gegeten. De naam is ontleend aan het feit dat de peulen vroeger overdwars in reepjes gesneden werden, met een snijbonenmolen, om zodoende de taaie draden tot stukjes te verknippen. Tegenwoordig zijn de meeste rassen draadloos. Spoel de bonen eerst af onder koude water. Je kunt ervoor kiezen om de snijbonen schuin te snijden. Hierdoor komt de smaak extra goed naar voren tijdens het koken. Doe de snijbonen in een pan met water en zout en kook ze in circa 6 minuten gaar.

 

De snijboon zit vol met vitamine K. Deze vitamine is belangrijk voor het goed verlopen van de stolling van je bloed en speelt een rol bij de opname van calcium in je botten. Snijbonen zijn ook erg rijk aan vezels! Lekkere kruiden bij snijbonen zijn basilicum, tijm, dille, nootmuskaat, azijn, rozemarijn, bonenkruid en bieslook. Snijbonen zijn ook goed geschikt om te wokken met bijvoorbeeld spekjes, champignons, paprika en sojasaus. Wél de snijbonen eerst even blancheren (beetgaar koken).

 

Ingrediënten

300 gram risotto rijst arborio; 2 teentjes knoflook; 2 uien; 1 rode paprika; 5 tomaten; circa 250 gram pittige chorizo; 1 kipbouillonblokje; 1 buisje saffraan (0,05 gram); 2,5 el olijfolie; 200 gram snijbonen.

 

Bereidingswijze

  1. Snij de knoflook fijn en snipper de ui. Snij de paprika, 3 tomaten en de chorizo in blokjes.
  2. Meng 1 liter kokend water met het bouillonblokje en de saffraan.
  3. Verhit 2 eetlepels olie en bak de chorizo, ui en knoflook 2 minuten. Bak de paprika en tomaat 1 minuut mee. Bak de rijst 1 minuut mee.
  4. Voeg 500 ml bouillon toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg de snijbonen en resterende bouillon toe en laat dit circa 10 minuten garen.
  5. Snij de andere ui in halve ringen en de overige tomaten in partjes. Meng met een halve eetlepel olie en verdeel het over de paella. Lekker met bijvoorbeeld stokbrood met tapenade/aïoli, frisse komkommersalade; rijpe tomaten salade met rode ui, kruiden en olie en azijn. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per portie

598 kcal; 26 gram vet, 8 gram verzadigd; 70 gram koolhydraten, 9 gram suikers; 6 gram vezels; 18 gram eiwit; 2,3 gram zout; 263 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Cabernet Sauvignon, droge rode wijn;

Spanje: Tempranillo, droge, volle rode wijn;

Spanje: Rioja, droge, volle rode wijn;

Frankrijk: Côtes de Provence, droge rose;

Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk: Pinot Gris, droge witte wijn;

Spanje: Verdejo, droge witte wijn;

Spanje: Witte Rioja, droge, volle witte wijn.

 

 

Terug Schrijf reactie

Taxiwerq

Taxiwerq zoekt taxichauffeurs

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven