Opstaan om 3 uur 's nachts, op jacht gaan om al die rotklokken een uur terug te draaien? Doe effe normaal! Nergens voor nodig vind ik. Onzin…
Inmiddels heeft 54,9% van de bevolking, net als ik, de pest aan die ongemakkelijke tijdwissel in voor- en najaar. Aan wie hebben wij deze hele poppenkast te danken?
Even een duikje in de geschiedenis nemen
Benjamin Franklin (1706-1790) schreef in 1784: An Economical Project for Diminishing the Cost of Light. Hij zag in de wisseling van tijden een winstgevende besparing op kaarsen! Er werd in welingelichte kringen onbedaarlijk zonder applaus om hem gebulderd van het lachen, met dank aan stand-upcomedian Benno!
In 1907 kwam William Willet met het idee om een zomer- en een wintertijd in te voeren. Hij stelde voor om in de lente op vier opeenvolgende zondagen de klok twintig minuten vooruit te zetten. Op vier zondagen in september zou de klok dan weer teruggezet worden. Zat er een schroefje los bij die vent? We zaten echt niet verlegen om extra werk, zeker niet door zo’n geschift Willie Wortel idee, we hebben gelukkig ook nooit meer iets van deze verwarde man vernomen…
De eersten die de zomertijd invoerden waren die onbeschaafde opdringerige Germanen onder leiding van Kaiser Wilhelm Zwei tijdens de Eerste Wereldoorlog (was Willie niet één van de bekendste asielzoekers in ons landje?). Omdat Wilhelm bang was in het donker en hij zijn ‘frische und fröhliche Krieg’ bij voorkeur overdag voerde en om kolen te besparen werd op 30 april 1916 in Duitsland, in bezet België en Frankrijk de zomertijd ingevoerd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest Nederland op bevel van, alweer ja, die lompe heidense Germanen de klok één uur en veertig minuten vooruit zetten. Hierdoor was het in Nederland even laat als in Duitsland. In 1946 zag Nederland, net als een aantal andere landen na de bevrijding van het slavenjuk gelukkig van die flauwekul af.
In 1973 brak de oliecrisis uit, waardoor de discussie over energiebesparing weer oplaaide. Een groot aantal landen besloot de zomer- en wintertijd (opnieuw) in te voeren, waaronder Nederland in 1977. Momenteel hanteren ongeveer zeventig landen zomer- en wintertijd. Waanzin!
Ik baal van de tijdwissel in het weekend. Betekent voor mij weer oefenen om een uur later met opgezwollen slaapogen naar bed te gaan om de andere dag noodgedwongen een uur langer met wijd open ogen op mijn nest te blijven liggen en te slapen? Om maar te zwijgen van alle in verwarring geraakte huisdieren. Nee, geef mijn portie maar aan Fikkie…
Laten we wel wezen: we leven nu al jaren in een 24 uurseconomie waarin massa’s bedrijven volcontinu produceren en dan heeft die lullige tijdwissel, wat mij betreft totaal geen zin. Het enige effect dat ik nog wekenlang ondervind is bloeddoorlopen ogen als Chinees porselein, een niet te pruimen rothumeur in de ochtend en verminderd leefgenot. Ja toch, niet dan?
Kan premier Schoof te Den Haag eens zijn stoute, uiteraard politiek neutrale, schoenen aantrekken en samen met zijn EU collegae een eind maken aan deze charade? Vielen Dank…