Lezing met beeldmateriaal: 'Roemenië, land van veelzijdige culturen'. De voordracht wordt gehouden door Wil Boetzkes, kunsthistoricus. Wij kennen Wil als een kundig en onderhoudende spreker. Veel lezingen heeft hij voor onze Vereniging al verzorgd. Verschillende leden zijn met de organisatie van Wil, Posterheide, op reis geweest. We hopen u te ontmoeten.
Wil Boetzkes: “Het tegenwoordige Roemenië kent een ongekend rijke en veelzijdige cultuur, maar ook een geografische verscheidenheid, zoals de Karpaten of de loop van de Donau en de kusten van de Zwarte Zee, die van invloed waren op de historische ontwikkelingen van de belangrijkste regio’s: Walachije, Transsylvanië en Moldavië.
De overwinningen van de Romeinen op de Daciërs werd bepalend voor de taal in Roemenië. Als onderdeel van het Bulgaarse keizerrijk werd de orthodox-christelijke religie geïntroduceerd. Vijf eeuwen lang was Transsylvanië Hongaars. Beroemde steden werden gesticht in Siebenburgen, bevolkt met ‘Saksen’: Sibiu, Sighisoara, Brasov, stuk voor stuk cultuurhistorische parels met bijzondere architectuur. Op tientallen plaatsen ontstonden Saksische boerendorpen met fortkerken die dienstdeden als vluchtplaatsen tijdens Tataarse en later Turkse invallen. De kerken werden toonzalen van kostbare Anatolische tapijten.
In de 14de eeuw ontwikkelden zich de onafhankelijke staten van Walachije, Transsylvanië en Moldavië. Vlad Tepes staat symbolisch voor de lange strijd in Moldavië tegen de Ottomanen, als Dracula werd hij later een cultfiguur. De beroemde schilderingen van de kloosterkerken in Bucovina deden op een andere wijze dienst als propaganda in de strijd tegen de Ottomanen.
In de 19de eeuw legden zowel Rusland, Hongarije als het Habsburgse Huis een claim op een deel van Moldavië. In 1862 werden Walachije en Moldavië één onafhankelijk koninkrijk met Carol I als eerste vorst. Boekarest werd hoofdstad, Transsylvanië volgde na W.O I. Rond 1900 bloeide de Jugendstil volop in diverse steden in het westen, zoals in Timişoara, Oradea of Târgu Mureș.
Na de dramatische periode van het Russisch communisme na de W.O. II en de dictatuur van Ceaucescu heeft het land zich hersteld en spelen cultuur en traditie een belangrijke rol, van orthodox tot Brancusi en avant-garde”.
14 oktober 2024, 20.00 uur: Roemenië; De Pekhoeve, Dorpstraat 9, Ulvenhout; Leden gratis; Niet-leden € 10,00 contant.