Bescherm je huis en tuin deze herfst tegen ongewenste beestjes. Nu experts voorspellen dat Nederland een natte periode tegemoet gaat, dreigt de aanwezigheid van ongedierte zoals ratten, muizen, zilvervisjes en naaktslakken flink toe te nemen.
WeerOnline.nl meldde recent dat de relatief warme Noordzee voor extra regen zal zorgen, met name in de kustgebieden. Later in het seizoen wordt ook in het binnenland een onstuimige en natte herfst verwacht. Deze weersomstandigheden vergroten de kans op ongedierte in huis en tuin aanzienlijk. Het landelijke platform Beestjeskwijt.nl ziet elk jaar een duidelijke toename van meldingen tijdens natte periodes en biedt praktische adviezen om deze ongewenste gasten buiten te houden.
Problemen in en om het huis
In vochtige omstandigheden zoeken ratten en muizen vaak beschutting in woningen. Dit probleem beperkt zich allang niet meer tot oudere huizen; ook nieuwere woningen in stedelijke gebieden hebben steeds vaker te maken met knaagdieren die via kleine openingen binnenkomen. In zowel steden als op het platteland richten deze dieren schade aan door te knagen aan kabels en isolatiemateriaal, en vormen ze een gezondheidsrisico door de ziektes die ze kunnen verspreiden.
Daarnaast vinden ook zilvervisjes en kakkerlakken gemakkelijk hun weg naar ruimtes zoals badkamers en kelders, waar ze gedijen door de hoge luchtvochtigheid. Als je hier niet voldoende ventileert, vermenigvuldigen deze insecten zich snel en veroorzaken ze overlast.
Schimmel: een ander groot probleem
Vocht leidt trouwens niet alleen tot ongedierte, maar ook tot schimmelproblemen. Soorten zoals de schadelijke huiszwam groeien welig in slecht geventileerde hoeken en kunnen, als ze niet worden aangepakt, ernstige structurele schade aan je huis toebrengen.
Om je woning te beschermen tegen zowel ongedierte als schimmel, is het belangrijk om kieren en gaten in de woning te dichten, de ventilatie in vochtige ruimtes te verbeteren en lekkages snel te repareren. Een essentieel aandachtspunt hierbij zijn de dakgoten: opgehoopte bladeren kunnen verstoppingen veroorzaken, wat leidt tot vochtproblemen in huis. Door de dakgoten regelmatig schoon te maken voorkom je deze problemen.
Problemen in de tuin
Door de aanhoudende vochtigheid vormen naaktslakken al maandenlang een probleem, en de natte herfst zal dit verder verergeren. Deze slakken richten schade aan door zich tegoed te doen aan planten en groenten in moestuinen en bloemperken. Ondertussen zoeken muizen en andere kleine dieren beschutting in tuinschuurtjes of onder dicht struikgewas, waardoor de kans groot is dat ze later, als het kouder wordt, je huis binnendringen.
Veel mensen laten bladeren in de tuin liggen, omdat deze beschutting bieden aan nuttige dieren zoals egels en insecten, en het de biodiversiteit bevordert. Natte bladeren vormen echter ook een ideale schuilplaats voor slakken en muizen. Beestjeskwijt.nl adviseert om hierin een bewuste keuze te maken: ruim bladeren op in kwetsbare delen van de tuin, zoals moestuinen, maar laat ze liggen in minder kwetsbare gebieden waar ze kunnen bijdragen aan een gezonde tuin.
Verder is het belangrijk om regelmatig gevallen fruit en noten in de tuin te verwijderen. Jeroen Gulien, ongediertebestrijder bij Beestjeskwijt.nl, benadrukt: "Ratten zijn dol op gevallen fruit en noten en nestelen zich graag in de buurt van deze bomen. Laat dit liggen, en je nodigt ze uit om zich in je tuin te vestigen. Ruim de grond daarom regelmatig op, zeker nu de herfst eraan komt."
Wees voorzichtig met het voeren van vogels
Het voeren van buitenvogels kan onbedoeld knaagdieren aantrekken. "Hoewel het goed bedoeld is, kan vogelvoer knaagdieren aantrekken als het te lang blijft liggen. Vogels eten vaak alleen het lekkerste deel van het voer en gooien de rest op de grond. Dat achtergebleven voer is een perfecte voedingsbron voor muizen en ratten. Voer vogels daarom alleen als er sneeuw ligt en gebruik kleine hoeveelheden om dit te voorkomen."
Zo voorkom je deze herfst ongedierte in huis
"Voorkomen is altijd beter dan bestrijden. We weten dat een natte herfst problemen veroorzaakt, dus bereid je daar nu al op voor," benadrukt Gulien.
- Ventileer goed: Zorg dat vochtige ruimtes droog blijven.
- Sluit kieren en gaten: Gebruik materialen zoals kopergaas om openingen af te dichten.
- Verwijder gevallen fruit en noten: Laat geen voedselbronnen voor knaagdieren achter.
- Wees voorzichtig met vogelvoer: Voer buitenvogels met mate en alleen wanneer het echt nodig is.
- Houd je tuin netjes: Verwijder voedselresten en opgehoopte bladeren, vooral in kwetsbare delen zoals moestuinen.
- Schoon dakgoten regelmatig: Voorkom verstoppingen en vochtproblemen.
"Een beetje voorbereiding nu, voorkomt een ware invasie later. Onthoud dat een goed beschermd huis en een opgeruimde tuin geen aantrekkelijke schuilplaatsen zijn voor ongedierte. Wees de herfst voor en neem de controle in eigen handen," besluit Gulien.
Beestjeskwijt.nl