Je kan mensen met een vluchtelingenachtergrond zien als een probleem voor de stad, omdat ze bijvoorbeeld gehuisvest moeten worden, terwijl zo veel andere mensen ook een huis nodig hebben. Maar in plaats van er zo naar te kijken kan je als Bredanaar de nieuwkomer ook zien als een nieuwe stadsgenoot, die je wereld kan verrijken. Door een andere cultuur te leren kennen en nieuwe vriendschappen te maken.
Voor de nieuwkomer zijn contacten met andere stadsgenoten van groot belang, omdat deze hem of haar helpen zich sneller thuis te voelen in de stad. De stichting Buddy to Buddy in Breda brengt Bredanaars en nieuwkomers met elkaar in contact.
Matchingsdiner
Een aantal keren per jaar vindt er op een bijzondere locatie in de stad een feestelijk matchingsdiner plaats. Iedereen neemt iets te eten mee uit de eigen cultuur en pas tijdens het diner maken de buddy’s kennis met elkaar. Dit gebeurt altijd op een ludieke manier.
Het matchingsdiner markeert de lancering van een vier maanden durend buddytraject, waarin stadsgenoten en nieuwkomers zich verbinden voor gelijkwaardig contact en vriendschap. "Wij geloven in de kracht van verbinding en gelijkwaardigheid. Door nieuwkomers en stadsgenoten aan elkaar te koppelen, willen wij niet alleen de sociale cohesie bevorderen, maar ook zorgen voor een omgeving waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt", zegt Ilse Polderman, projectleider en bestuurder van Buddy to Buddy Breda. "Met dit matchingsdiner hopen we de eerste stap te zetten naar mooie vriendschappen en wederzijds begrip." Voorafgaand aan het matchingsdiner zorgt de organisatie voor kwalitatieve matches. Dit gebeurt op basis van de opgegeven interesses en hobby’s van de buddy’s.
Buddytraject
Gedurende de vier maanden van het buddytraject zullen de buddy's wekelijks contact hebben en samen activiteiten ondernemen. Van koffie drinken met elkaar, samen eten, culturele uitjes, naar een voetbalwedstrijd gaan tot een filmpje pakken en samen boodschappen doen op de markt. Alles kan. Dat bepalen de buddy’s met elkaar.
Verder worden er activiteiten georganiseerd en huiskameravonden en ochtenden in de eigen huiskamer aan het Edisonplein. Buddy’s kunnen elkaar ook tijdens deze activiteiten ontmoeten. De organisatie biedt ook begeleiding tijdens het buddytraject, zodat niets in de weg staat voor mooie nieuwe verbindingen.
Brede opgave Breda
Buddy to Buddy Breda sluit goed aan bij de bredere opgave van de stad om een inclusieve samenleving te creëren waarin iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond, kan deelnemen en zich thuis kan voelen. Door mensen met elkaar te verbinden, hoopt Buddy to Buddy Breda niet alleen vriendschappen te bevorderen, maar ook te werken aan een samenleving waarin begrip en respect de basis vormen. “Iedere buddyronde draagt weer bij aan een positieve impact op de stad. En niet alleen op de levens van de nieuwkomers, maar ook op die van de stadsgenoten, die zich aansluiten bij het programma. Samen is alles leuker en met dit project willen we dat onderstrepen”, aldus Ilse Polderman.
Wil je ook meedoen?
Bezoek dan vrijblijvend de informatieavond. Deze is op 15 oktober. Het begint om 19.30 uur in de huiskamer van Buddy to Buddy aan het Edisonplein (Christiaan Huygensstraat 52). Mensen die de informatieavond willen bezoeken of die nu al weten dat ze buddy willen worden kunnen hun interesse kenbaar maken via breda@buddytobuddy.nl. Op deze website staat meer informatie over het project en op de socials lees je ervaringsverhalen.
Filmvertoning; Mijn vader, Nour en ik
Op dinsdagavond 8 oktober, draait de film Mijn vader, Nour en ik. Vijfentwintig jaar geleden vluchtte het gezin van filmmaker Wiam Al-Zabari midden in de nacht weg uit Bagdad. Wiams vader wachtte hen op in Nederland. Toen ze eindelijk werden herenigd, was zijn vader een gebroken man. Dit traumatiseerde de jonge Wiam. Maar in de jaren die volgden, werd er thuis niet over gepraat. Nu is Wiam zelf vader. In Mijn vader, Nour en ik verbreekt hij de stilte en gaat het gesprek aan met zijn vader, moeder, broer en zus.
Na de film is er een nagesprek begeleid door moderator Liesbeth van Well. Ook voor en na de film is er gelegenheid om informatie te krijgen over Buddy to Buddy. Tickets kun je bestellen op de website van filmhuis Breda: filmhuisbreda.nl/ Check ook de socials van beide organisaties voor een mooie winactie.