Uhh..., excuus voor het taalgebruik maar letterlijk vertaald is het ‘hoerenpasta’. Spaghetti op ‘hoerenwijze’ dus. Waarschijnlijk ontstaan door creatief en snel te zijn met een beperkte hoeveelheid aan ingrediënten die men nog in huis had! Een hoofdgerecht voor 4 personen, bereidingstijd 20 minuten.
Overigens gaat óók het verhaal dat de dames die bovengenoemd ‘ambacht’ uitoefenden op deze manier snel klaar waren met het gerecht zodat ze weer snel hun arbeid konden hervatten! Of dit correct is..., dat weet ik niet! Puttanesca is een pittige, ietwat zoute (door de toevoeging van ansjovis) Italiaanse pastasaus, ontstaan in 1844 in Napels, Zuid-Italië.
Ansjovis is een straalvinnige vis. Hij bereikt een lengte van circa 20 cm, heeft een afgeronde snuit en een korte onderkaak. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit eiwitten, mineralen en dierlijk plankton. Ansjovis heeft een hoog gehalte aan omega 3 (vetzuren), die goed zijn voor het hart en de hersenen. Ansjovis is zo zout omdat de visjes na de vangst in houten vaten op zoute pekel worden gelegd, een handmatig proces! Ansjovis uit blik is goed geconserveerd dus prima te eten!
Zwarte olijven
De olijf zelf wordt gegeten. Uit de pit en het vruchtvlees wordt olijfolie gewonnen. Het verschil in kleur ontstaat tijdens de rijping. Groene olijven zijn de onrijpe vruchten die rond september/oktober geplukt worden van de boom. De zwarte olijf is de rijpe vrucht van de olijfboom die 3 tot 4 maanden later geplukt wordt. De kleur is nooit écht zwart maar varieert van diep bruin tot paars. Zwarte olijven bevatten onder andere veel gezonde vetten en vezels; vitamine E, ijzer, koper en magnesium. Zwarte olijven zijn duurder omdat ze langer moeten rijpen.
Kappertjes zijn de ongeopende bloemknoppen van de kappertjesplant, geconserveerd in zout of ingelegd in azijn. Ze worden voornamelijk geoogst in landen met een mediterraan klimaat, vooral in Marokko, Turkije, Italië, Spanje en Frankrijk. Ze bevatten veel vitamine A, C en D.
Ingrediënten
2 knoflooktenen; 1 rode peper; 50 gram ansjovisfilets in olie..., dit kan worden vervangen door zeewier, een veganistisch alternatief, of vissaus, tonijn of misopasta. Misopasta is een Japanse gefermenteerde pasta van sojabonen, op smaak gebracht met zout en koje (schimmelsoort) en soms rijst en zeewier; 400 gram tomatenblokjes; 1 el gedroogde oregano; 300 gram spelt penne volkoren of een pastasoort naar keuze; 100 gram zwarte olijven gesneden; 50 gram kappertjes.
Bereidingswijze
- Pel de knoflook en snij dit fijn. Verwijder de steel van de rode peper en verwijder de zaadlijsten. Snij de peper fijn. Snij de ansjovisfilets klein en bewaar de olie.
- Verhit een pan met 2 el van de ansjovisolie (gebruik bij een alternatief olijfolie) en bak de ansjovis, peper en knoflook op laag vuur tot dat de ansjovis bijna is gesmolten. Voeg de tomatenblokjes toe en schep het om met de oregano.
- Voeg de pasta met 500 ml water toe en breng met de deksel op de pan aan de kook. Kook de pasta zonder deksel in 12 tot 15 minuten op middelhoog vuur beetgaar. Roer regelmatig om. Schep de olijven en de kappertjes door de pasta en breng op smaak met peper. Serveer met de saus. Eventueel nog een frisse komkommer salade erbij serveren....stokbroodje? Geniet ervan!
Voedingswaarde per portie
356 kcal; 15 gram eiwit; 54 gram koolhydraten; 8 gram vet, 2 gram verzadigd.
Wijntip
Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;
Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;
Frankrijk: Riesling, droge witte wijn;
Italië: Soave, droge witte wijn;
Frankrijk: Côtes de Provence, Rosé, droge rosé wijn;
Frankrijk of nieuwe wereld: Cabernet Sauvignon, droge rode wijn;
Frankrijk: Syrah, droge rode wijn;
Italië: Barolo, droge rode wijn;
Italië: Valpolicella, droge rode wijn;
Italie: Chianti Classico, droge rode wijn.