Romige kip met kokos en rijst

27 september 2024     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Koken romige kip Jumbo

Deze week een lekker, natúúrlijk makkelijk maar voedzaam recept bereid met kokosmelk. Een hoofdgerecht voor vier personen, bereidingstijd 25 minuten.

 

De kokosmelk geeft dit gerecht een tropisch tintje. De kipdijfilet is lekker mals en kan natuurlijk vervangen worden door een vega variant, mocht u dat willen. Zelfs spekjes, biefstukreepjes of vis en garnalen kunnen in dit gerecht gebruikt worden..., laat uw smaak en fantasie maar gaan!

 

Peper

Spaanse- of rode peper is een verzamelnaam van de bekende rode en langwerpige chilipepers. Spaanse peper komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Het bevat véél vitamine C, méér zelfs dan veel soorten fruit! Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt bovendien je weerstand goed te houden.

Pittig eten verlaagt je bloeddruk.

 

Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte. Hete peper helpt ook bij de spijsvertering. Is de peper té pittig tijdens het eten ervan? Melk, of een ander melkproduct zoals yoghurt, slagroom, softijs… is de beste én snelste manier om van het brandende gevoel af te komen!

 

Kokos

Kokosmelk, óók wel klappermelk genoemd, is een ondoorzichtige, melkwitte vloeistof die wordt gewonnen uit het kiemwit van volgroeide kokosnoten. Kokosmelk heeft een matte structuur en een rijke smaak vanwege het hoge gehalte aan kokosolie. Kokosmelk is een traditioneel ingrediënt in gerechten uit Zuidoost-Azië, Oceanië en Oost-Afrika. Óók in het Caribisch gebied, Latijns-Amerika en West-Afrika wordt kokosmelk veel verwerkt in gerechten. Kokosmelk wordt niet direct uit de noot gehaald. Het wordt verkregen door het kiemwit met water te vermengen en het mengsel vervolgens met een doek uit te persen. Kokosmelk is een belangrijke melkvervanger en kan dus gewoon gedronken worden. Er bestaat óók kokosroom of santen; Een gezoet product dat oorspronkelijk uit Puerto Rico afkomstig is. Het wordt veel gebruikt in desserts en dranken zoals Pina Colada.

 

Koriander

Koriander is een plant uit de schermbloemen familie. De plant wordt ook wel ‘ketoembar’, ‘coander’ of ‘wantsenkruid’ genoemd. Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. De plant komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zee gebied. Koriander is een eenjarige plant. De smaak heeft iets weg van een combinatie van peterselie en citroen. De smaak kan overheersen dus serveer daarom de koriander apart bij het gerecht. Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels.

 

Sperziebonen, óók wel prinsessenboon, slaboon, herenboon, breekboon of haricot vert genoemd; is een peulvrucht uit de vlinderbloemen familie, een eenjarige plant. Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11).

Folaat helpt bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder, héél belangrijk, de rode- en witte bloedcellen.

 

Maïzena oftewel maïszetmeel (komt van de maïskorrels), wordt in de keuken als bindmiddel gebruikt.

Zetmeel heeft als eigenschap op te zwellen en water te binden als het in water wordt toegevoegd en vervolgens wordt gekookt. Hiermee kunnen van origine waterige voedselproducten worden gebonden tot een dikkere massa. In plaats van maïzena kun je ook een allesbinder gebruiken. Deze hoef je vaak niet eerst nog te mengen met water, maar voeg je meteen toe aan het gerecht. Ook gewone tarwebloem kan worden gebruikt; 2 el bloem voor 1 el maïzena. Maïsmeel is gezond, het bevat veel vezels, wordt gelijkmatig verteerd en is bovendien goed voor uw bloedsuikerspiegel.

 

Ingrediënten

275 gram zilvervliesrijst (pak van 1 kg) of een rijstsoort naar eigen smaak; 1 rode peper; 400 gram kipdijfilet of een vervanger naar eigen smaak; 2 el milde olijfolie; 1 blik kokosmelk, 18% vet, 400 ml.; 2 el vissaus, flesje à 175 ml); 600 gram gebroken sperziebonen, diepvries of vers; 1 el maïzena; ca. 15 gram koriander; peper, zout, knoflook, maar eigen smaak. Een wokpan.

 

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Halveer ondertussen de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees klein.

Snij de kip in repen.

  1. Verhit de olie in een wok en bak de kip op middelhoog vuur rondom aan. Voeg de rode peper toe en bak 1 minuut mee. Voeg de kokosmelk, vissaus en sperziebonen toe en kook dit in 10 minuten gaar. Schep het regelmatig om. Meng de maïzena met 2 el water en verwarm al roerend 1 minuut mee.
  2. Snij de koriander fijn. Serveer de rijst met het kipmengsel met de sperziebonen en de saus. Garneer met de koriander. Eet er eventueel nog komkommer bij! Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per portie

672 kcal; 34 gram vet, 22 gram verzadigd; 62 gram koolhydraten, 6 gram suikers; 9 gram vezels; 25 gram eiwit; 2,4 zout; 150 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk: Pinot Gris, droge witte wijn;

Frankrijk: Gewürztraminer, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;

Frankrijk, Duitsland of nieuwe wereld: Riesling, droge witte wijn;

Frankrijk: Pinot Noir, droge rode wijn, mag iets kouder gedronken worden;

Frankrijk: Beaujolais, droge rode wijn;

Frankrijk: Syrah, droge rode wijn;

Oostenrijk, Duitsland: Zweigelt, droge rode wijn;

Frankrijk: Côtes de Provence, droge rosé.

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven