Weet u, ik ben zelf écht van de ovenschotels. Lekker van tevoren te bereiden, makkelijk om restjes van zoals bijvoorbeeld groenten, aardappels of pasta in te verwerken. Klaarmaken en dan alleen nog maar de oven in. Makkelijk tóch?
Een hoofdgerecht voor vier personen, totale bereidingstijd 50 minuten. Eerlijk gezegd eet ik er zelf meestal net iets teveel ervan: het is zo lekker! Vooral de knapperige randjes (met kaas?), smullen zo lekker weg!
In deze ovenschotel véél verse gezonde groenten, waaronder de venkelknol en bleekselderij. Ik denk dat niet heel veel mensen deze groenten in recepten gebruiken. Jammer, want het zijn échte smaakmakers, zéker bij vis! Probeert u dit recept maar eens uit; ik weet zeker dat het u zal smaken. Laat maar weten!
Bleekselderij (de jonge, lichtgroene bladstelen van de selderijplant), kan zowel rauw als gegaard worden gegeten. Bleekselderij wordt veel verwerkt in salades, sauzen en soepen. Bleekselderij zit boordevol voedingsstoffen; onder andere bètacaroteen, dat in je lichaam kan worden omgezet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor de goede werking van je ogen en om je huid gezond te houden.
Winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortel kun je een paar weken bewaren. Dat maakt ze ideaal om standaard in huis te hebben. Rauw en goed gewassen is peen een lekker, gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt ze ook koken, bakken, roerbakken of stoven.
De winterpeen bevat volop bètacaroteen wat helpt om je immuunsysteem te ondersteunen en om chronische ontstekingen te voorkomen! Je kunt winterpeen het beste op de fruitschaal bewaren.
Venkel is een plant uit de schermbloemen familie. Het is een naar anijs smakende plant waarvan de draadvormige vertakkingen van de bladeren als kruid en de zaden als specerij gebruikt worden. De venkelknol heeft een heilzame werking op de spijsvertering en helpt onder andere tegen misselijkheid, krampen en maagpijn én stimuleert óók de melkproductie bij borstvoeding. Venkel is ook vochtafdrijvend!
Kabeljauwfilet
Het visvlees van de kabeljauw is stevig maar laat makkelijk los als de vis gaar is. De smaak van kabeljauw is fijn en eindeloos te combineren. Hij wordt voornamelijk gevangen in het (noord)westelijke deel van de Atlantische Oceaan en is het hele jaar goed verkrijgbaar! U kunt in plaats van kabeljauw óók zalm- of pangasiusfilet gebruiken!
Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappelen, of kant en klare puree óf een koolhydraatarme vervanger zoals bloemkool- of knolselderij puree; 5 eetlepels olie; 4 stengels bleekselderij; 1 winterpeen; 1 venkelknol; 1 tl gedroogde tijm; 200 ml slagroom; 1 groente bouillon blokje; 400 gram kabeljauwfilets of een vervanger daarvan. Peper en zout; pureestamper; optioneel: knoflook en geraspte kaas.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op ca 180/200 graden. Laat de vis ontdooien. Schil de aardappelen (of gebruik een vervanger zoals bij de ingrediënten staat vermeld) en snij ze in gelijke stukken. Kook deze in een pan met water in 20 minuten gaar. Giet af en stamp met iets meer dan de helft van de olijfolie, peper en zout tot een grove puree.
- Snij ondertussen de bleekselderij in dunne boogjes. Schil de winterpeen, halveer in de lengte en snij in plakjes van ½ cm. Verwijder een stukje van de boven- en onderkant van de venkel en snij deze in dunne reepjes.
- Verhit de rest van de olie in een wok en roerbak de groenten met de tijm 5 minuten. Doe dit samen met de slagroom in de ovenschaal. Verkruimel het bouillonblokje erover en schep het om. Breng op smaak met vers gemalen peper en, optioneel, knoflook!
- Snij de vis, zodat iedereen 2 stukken heeft. Leg de vis tussen de groenten en dek af met de puree naar keuze. Zelf vind ik het lekker om er nog pittige geraspte kaas over te doen.
- Bak de ovenschotel in ca. 30 minuten goudbruin en gaar. Dek het af met aluminium folie als de puree te donker kleurt én/of zet de temperatuur lager!
Voedingswaarden per portie
616 kcal; 26 gram eiwit; 54 gram koolhydraten (minder wanneer u de aardappelen vervangt door bloemkool- of knolselderijpuree); 31 gram vet, 14 gram verzadigd.
Wijntip
Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;
Frankrijk: Chenin Blanc, droge witte wijn;
Frankrijk, Elzas: Pinot Gris/Pinot Blanc, droge witte wijnen;
Oostenrijk: Grüner Veltliner, droge witte wijn;
Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Noir, droge rode wijn, mag iets koeler gedronken worden;
Frankrijk: Beaujolais, droge rode wijn;
Frankrijk, Loire: Rode Sancerre, niet makkelijk verkrijgbaar, heerlijke frisse rode wijn;
Oostenrijk: Zweigelt, droge rode wijn;
Italië: Sangiovese, droge rode wijn.