Pad Thai met vissticks

30 augustus 2024     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Pad Thai met vissticks Jumbo Koken met SimoneEen hoofdgerecht voor 4 personen, bereidingstijd 20 minuten. Vissticks op zijn Thais? Gewoon doen! Ja, een niet écht voor de hand liggend recept.

 

De vissticks worden 'normaal' toch héél anders gegeten... neem ik aan, met aardappeltjes en groenten? Of met een lekker hard broodje met ijsbergsla? Zelf vind ik dit een grappige en lekkere manier om de vissticks te bereiden én te eten. Zeker ook omdat het gerecht wederom snel klaar is..., ik hou ervan! Lekker koken, lekker eten, lekkere en gezonde, voedzame ingrediënten. Vooral niet te lang in de keuken staan. Ik hoop dat u het ook lekker vindt.

 

Pad Thai is een populair Thais eenbordsgerecht van drooggebakken rijstnoedels wat in Thailand voornamelijk verkocht wordt in eetkraampjes en lokale eetgelegenheden.

 

Visstick is een staafvormige snack die bestaat uit vis, omhuld door een krokant laagje paneermeel. De soort vis is meestal filet van kabeljauw of koolvis. Vissticks worden meestal als diepvriesproduct verkocht en ook bevroren verwerkt. Vissticks bevatten omega-3 vetzuren en zijn tevens een goede bron van selenium (ondersteunt de normale schildklierfunctie en het onderhouden van haren en nagels) en vitamine B12.

 

Rijstnoedels (een vorm van pasta), zijn breder, gemaakt van rijstmeel en water en zijn wat steviger als bijvoorbeeld mihoen. Mihoen, ook bekend als rijstvermicelli of glasnoedels, is dunner, transparant en zachter.

 

Vissaus is een saus die gemaakt wordt van vergiste vis. Sommige vissauzen worden gemaakt van rauwe vis; andere sauzen weer van garnalen, krabben of inktvissen. Vissaus wordt veel gebruikt in de Zuidoost-Aziatische keuken. Vaak wordt ook ansjovis gebruikt in plaats van het toevoegen van zout. Een voor de hand liggend vegan alternatief voor vissaus is sojasaus. Sojasaus wordt namelijk gemaakt van sojabonen die gefermenteerd (het verduurzamen van voedsel door middel van het toevoegen van gist, schimmels of bacteriën) worden. Vissaus is een geweldige smaakmaker voor soepen, stoofschotels en curry's. Het versterkt de hartige smaak van bijvoorbeeld Franse uiensoep, runderstoofpotjes en jus!

 

De limoen, lemmetje of limmetje, is een plant uit de wijnruitfamilie, van nature voorkomend in Zuidoost-Azië. Een limoen is rond en kleiner dan de citroen. De schil is dun, vrij glad en groen. Het zure en felgroene vruchtvlees is veel geuriger, aromatischer én sappiger dan dat van een citroen. Limoen bevat veel vitamine C en is daardoor dus een krachtige antioxidant. Limoen is een belangrijk ingrediënt in bijvoorbeeld guacamole, Aziatische gerechten en drankjes zoals mojitos en margarita's.

 

Paksoi of pak-choi is een langbladige, open Chinese kool van Aziatische origine met groene bladeren en spierwitte bladstelen. De groente is het gehele jaar verkrijgbaar, vaak afkomstig van Nederlandse glasteelt, maar ze komt ook vaak uit Aziatische landen, Israël en Zuid Europa.

 

Ingrediënten

1 pak (Iglo) vissticks 15 stuks; 1 pak rijstnoedels (220 gram); 3 el ketchup; 1 el vissaus; 1 el sojasaus; 1 limoen; 1 paksoi; 5 el zonnebloemolie; 4 eieren; 1 nasipakket (450 gram); optioneel knoflook; een wok en een koekenpan.

 

Bereidingswijze

  1. Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng in een bakje de ketchup met de vissaus en de sojasaus. Halveer de limoen, pers 1 helft uit boven de saus en meng alles door elkaar. Snij de andere helft in 4 partjes.
  2. Snij de paksoi in stukjes van ongeveer 3 cm. Verhit 1 el olie in een wok en roerbak de paksoi 3 minuten. Schep uit de wok in een schaal. Verhit weer 1 el olie in de wok. Breek de eieren boven de wok en roerbak met een spatel in 2 minuten tot roerei. Schep het daarna in een bakje.
  3. Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de vissticks volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de laatste el olie in de wok en roerbak de groenten uit het nasipakket. Voeg de noedels en de saus toe en roerbak nog 2 minuten.
  4. Schep de noedels in kommen/diepe borden en verdeel de paksoi, roerei en de vissticks, serveer met een schijfje limoen. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

678 kcal; 26 gram vet, waarvan 4 gram verzadigd; 77 gram koolhydraten, waarvan 12 gram suikers; 5 gram vezels; 27 gram eiwit; 3.1 gram zout; 175 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;

Frankrijk: Chenin Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk: Pinot Gris, droge witte wijn;

Frankrijk: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Italië: Pinot Grigio, droge witte wijn;

Frankrijk; Champagne brut/sec;

Spanje: Cava;

Italië: Prosecco;

Portugal: Espumante;

Frankrijk: Pinot Noir, droge rode wijn;

Frankrijk:Cabernet Sauvignon, droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Syrah, soepele, droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Malbec, stevige, droge rode wijn.

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven