Vijftien miljoen mensen op dat hele kleine stukje aarde. Dit epische lied ‘Vijftien miljoen mensen’ werd in 1998 gezongen door de heren Fluitsma & Van Tijn - dus iets meer dan een kwart eeuw geleden.
Het tweede couplet van dit lied luidt:
“Het land wars van betutteling
Geen uniform is heilig
Een zoon die noemt z'n vader Piet
Een fiets staat nergens veilig
Vijftien miljoen mensen
Op dat hele kleine stukje aarde
Die schrijf je niet de wetten voor
Die laat je in hun waarde”
Achttien miljoen inwoners: een nieuw record
De bevolkingsgroei wordt momenteel vooral veroorzaakt door een positief immigratiesaldo, aldus het CPB. Er wordt uitgezocht wie de titel van achttien miljoenste inwoner mag dragen. Onze samenleving staat inmiddels stijf van de zo bejubelde diversiteit. Cruyff sprak in zijn ongekende wijsheid de woorden: “Elk voordeel hep zijn nadeel”. Voordeel kan zijn dat er vaklieden, artsen, ingenieurs en zorgverleners binnenkomen waar een grote behoefte aan is. Nadeel is dat ook een stroom zogenaamde ‘veilige landers’ meekomt die met enige regelmaat meer last dan gemak met zich brengt.
Ik verwijs naar de laatste twee regels van het couplet en stel vast dat toenemende wetsverachting zijn tol eist omdat tomeloze tolerantie alle mensen in hun waarde heeft gelaten, hoe discutabel die waarde ook maar kan zijn. We zullen er hoe dan ook mee moeten leven.
Sport staalt beenspieren
Sport staalt spieren, een gezegde uit het jaar kruik, maar niets is minder waar! Ik zag op het nieuws dat ‘Hattrick Harrie’ in zijn geboortedorp Luyksgestel uitbundig is gehuldigd. En zeer terecht! Door de burgemeesteres en diverse woordvoerders werd Harrie de hemel in geprezen.
Harrie Lavreysen, één van onze achttien miljoen inwoners is dertienvoudig wereldkampioen, twaalf maal Europees kampioen, haalde vijf Olympische titels en twee keer goud op de Europese spelen. Wat een enorme prestatie! Goud in overvloed om een juwelierswinkel mee te beginnen.
In 2022 haalde Harrie een snelheid van tachtig kilometer per uur en voegde daar nonchalant aan toe dat het, wat hem betreft, nog sneller kon! Dat is vijf keer sneller dan ik op mijn fietsje.
Ministerraadsvergadering
Premier Schoof gaat vandaag de eerste ministerraadsvergadering voorzitten. Op het programma staat de verdeling van de overheidsdukaten onder de ministeries waarbij de staatsschuld niet mag toenemen. A hell of a job zeggen de Amerikanen.
Ik moest denken aan het vraagstuk van de kool en de geit, gebaseerd op een Frans raadsel: ménager la chèvre et le chou, volgens welke een man een wolf, een geit en een kool de rivier moet overzetten. En hij mag in de boot maar één dier of ding tegelijk meenemen én alles moet heelhuids overkomen. Hoe vaak moet de man overvaren om de kool en de geit te sparen?
In deze precaire situatie wens ik Schoof en de zijnen alle wijsheid van de wereld toe.