Op het moment dat ik dit schrijf regent het, behoorlijk óók! Maar…, na regen komt zonneschijn, nietwaar? Het recept van deze week is een lekkere, frisse, verrassende, natúúrlijk eenvoudige zomerse salade! Glucose- en lactose vrij. Laag in kcal en koolhydraten, altijd meegenomen! Een hoofdgerecht voor 4 personen, bereidingstijd 20 minuten.
Een kiphaasje is het binnenstuk van de kipfilet. Veelzijdig, klein van formaat, daardoor ideaal voor salades en satés. Lekker mals en binnen een paar minuutjes klaar.
Gember is een in de keuken gebruikte specerij met een vrij sterke en aangename smaak. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant. Gember heeft vele gezondheidsvoordelen. Het kan o.a. helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van de spijsvertering en het verlichten bij misselijkheid en braken. Overmatig gebruik kan problemen geven met je maag of darmen. Gember draagt ook zéker bij aan een goede stoelgang; het bevordert namelijk de samentrekkende bewegingen van de maag en de darmen. Gember kan rauw worden gegeten. Ook de schil is gewoon eetbaar. Wel van tevoren de schil van de verse gember wassen. Gember met een beetje honing verzacht de keel; dus goed voor je stem..., voor de zangers en zangeressen onder ons!
Mango is een eetbare steenvrucht van de mangoboom. Deze grootste fruitboom ter wereld en kan wel 30 tot 40 meter hoog worden. Jonge mangobomen leveren na 4 tot 6 jaar vruchten, rijp voor de oogst. India, Myanmar en Bangladesh zijn nog steeds de grootste producenten. De mango heeft een hoog gehalte vitamine A (goed voor de ogen) en C; en de mineralen kalium en magnesium. Ook veel vezels; goed voor de werking van de darmen.
Knoflook is een plant afkomstig uit de narcisfamilie, met een typerende en doordringende smaak. Knoflook wordt veel gebruikt in de mediterrane keuken. Knoflook is als een boost voor je immuunsysteem; veel vitamine B1, B6 en C en mangaan. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam. Het verbetert de bloedcirculatie wat allemaal bloeddrukverlagend werkt!
Sambal is de Indonesische en Maleisische naam voor een ingrediënt dat, traditioneel gezien, bestaat uit gemalen Spaanse pepers (in Indonesië lombok genoemd) en zout. Er zijn allerlei varianten waarbij ook azijn, gebakken uien, gefermenteerde garnalen (trassi), vruchtensap, suiker en allerlei specerijen toegevoegd worden.
Het verschil tussen sambal badjak en sambal oelek
Sambal badjak wordt gebakken en daar worden nog andere ingrediënten aan toegevoegd. Sambal oelek is iets meer spicy. Sambal badjak geeft een heerlijke smaak aan Aziatische gerechten maar is ook lekker in sauzen, vleesgerechten en curry’s. De kleur van de sambal geeft de scherpte aan. Sambal oelek is rood, dus scherper.
Ingrediënten
1 teen knoflook of meer naar uw eigen smaak; 1 eetlepel geraspte gember; 2 theelepels sambal badjak of meer naar uw eigen smaak; 3 el olie; 400 gram kiphaasjes; 1 eetrijpe mango; verschillende slasoorten naar eigen smaak; 75 gram veldsla; 100 gram kingsize pinda's; 100 ml sinaasappelsap.
Bereidingswijze
- Pers de knoflook uit en rasp de gember. Meng de knoflook, gember, sambal en olie in een diep bord tot een marinade. Halveer de kiphaasje en schep ze door de marinade. Laat dit 5 minuten staan. Bak de kiphaasjes in circa 8 tot 10 minuten rondom bruin en gaar.
- Schil intussen de mango met een dunschiller en snij het vruchtvlees in dikke plakken van de pit. Snij de plakken in blokjes. Was alle slabladeren, droog ze (in een slacentrifuge) en scheur ze in stukken.
- Hak de helft van de pinda's fijn. Leg de stukken kip op een bord. Roer de gehakte pinda's met het sinaasappelsap door het overgebleven vet in de bakpan en verwarm het tot een lekkere pindadressing... laat het iets afkoelen.
- Leg de slabladeren met toeven veldsla op borden, verdeel de mango stukjes en de stukjes kip erover. Besprenkel met de pindadressing en strooi tot slot de overgebleven pinda's erover! Lekker met stokbrood met (kruiden, zeezout, knoflook) boter! Eet smakelijk!
Wijntip
Frankrijk: Chardonnay, droge witte wijn;
Frankrijk: Pinot Gris, droge witte wijn;
Frankrijk of nieuwe wereld: Riesling, droge witte wijn;
Frankrijk: Sauvignon Blanc; droge witte wijn;
Italië: Pinot Grigio; droge witte wijn;
Frankrijk: Pinot Noir, droge rode wijn;
Oostenrijk: Zweigelt, droge, soepele rode wijn;
Spanje: Rioja, stevige, droge rode wijn.