Een hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 15 minuten en 5 minuten oventijd. Een lekker vega currygerecht..., natúúrlijk wederom niet te moeilijk, snel én, uiteraard is ook dit gerecht makkelijk aan te passen.
Zelf vind ik dit gerecht lekkerder met balletjes van runder- of kipgehakt of kipblokjes, maar dat is een persoonlijke keuze natuurlijk! Wat zéker kan en ook erg lekker is..., met biefstukreepjes, runderlappen, lamsvlees en eend (de drie laatstgenoemden hebben wel langer nodig om te garen)!
Massaman curry is een relatief milde Thaise curry. Massaman is van origine geen Thais woord. Men zegt dat het uit Perzië (nu Iran) zou komen. Meerdere verklaringen voor het woord ...Massaman… ´Musulman’ (moslim), Masam (het Maleisische woord voor zuur)! Het oudste gevonden recept voor de Massaman curry stamt uit 1889!
De Massaman curry bevat ingrediënten die normaliter niet vaak gebruikt worden in de Thaise keuken. Dit zijn o.a. komijn, steranijs, nootmuskaat en kaneel.
De Koh Tai pasta is een 100% Thaise kruidenpasta op basis van tamarinde..., een tropische boom uit de vlinderbloemigen familie. Oorspronkelijk uit Oost Afrika. De vrucht heeft een frisse, citrusachtige smaak. Beetje vergelijkbaar met citroen, tamarinde is iets zoeter. Tamarinde bevat veel vitamine C. Ook kardemom is te vinden in de kruidenpasta..., een krachtige plant uit de gemberfamilie. Het heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer. Kardemom wordt onder andere ook gebruikt in koek (speculaas), gebak en toetjes (havermoutpap). Kardemom zou een gunstige uitwerking hebben bij maagklachten.
Naan is een brood dat van een combinatie van tarwebloem, yoghurt, gist en water wordt gemaakt. Naan is het belangrijkste bijgerecht bij de maaltijden in Centraal- en Zuid-Azië. Het brood dient vaak ter vervanging van een bord en bestek! In sommige talen wordt het ‘Nan’ genoemd. De Birmese naam voor Naan is ‘Nanpya’. Een naan brood staat ongeveer gelijk aan drie volkoren boterhammen.
Tip: In plaats van Naan brood is dit gerecht óók erg lekker te combineren met bv rijst (wit, zilvervlies, Basmati..., enz.), pasta, aardappelpuree, couscous, quinoa, tortilla!
Ingrediënten
3 el Koh Tai curry pasta (pot à 225 gram); 2 uien; 1 el zonnebloemolie; 2 blikken Koh Tai kokosmelk á 165 ml; 400 gram veganballetjes of een alternatief, zoals hierboven geschreven; 500 gram gebroken sperziebonen, vers of diepvries; 1 pak naan brood (260 gram) of een vers Turks brood van uw Turkse bakker!
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor tot 200 graden.
- Snipper de uien. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de curry pasta toe en fruit dit 1 minuut mee. Voeg de kokosmelk, (vegan)balletjes en de sperziebonen (als u verse sperziebonen gebruikt, even voorkoken) toe en breng het aan de kook op middelhoog vuur. Voeg eventueel naar eigen smaak peper, zout en knoflook toe.
- Bak intussen het naan brood af in de oven volgens de aanwijzingen op de verpakking, als u dit bij het gerecht eet. Eet smakelijk!!
Voedingswaarde per persoon
523 kcal; 23 gram vet, 14 gram verzadigd; 52 gram koolhydraten, 14 gram suikers; 10 gram vezels; 22 gram eiwit; 2,3 gram zout; 175 gram groenten.
Wijntip
Frankrijk: Pinot Gris, droge witte wijn;
Frankrijk: Gewürztraminer, droge witte wijn;
Frankrijk: Riesling, droge witte wijn;
Oostenrijk: Grüner Veltliner, droge witte wijn;
Spanje: Verdejo, droge witte wijn;
Frankrijk; Provence: Côtes de Provence, droge rosé wijn;
Frankrijk: Pinot Noir, droge rode wijn;
Frankrijk of Nieuwe wereld: Cabernet Sauvignon, droge rode wijn;
Spanje: Tempranillo of Rioja, droge rode wijnen;
Italië: Sangiovese, droge rode wijn.