Hartige broodschotel met spinazie en spekjes

02 augustus 2024     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Broodschotel met spinazie en spekjes JumboKan ook vega gemaakt worden of in plaats van spekjes kunt u ook kip of gehakt gebruiken of een combi van spekjes en ander vlees! Een hoofdgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd 15 minuten en circa 25 minuten in de oven.

 

Een apart maar écht lekker en verrassend gerecht; fijn om van tevoren klaar te maken... snel klaar want het hoeft alleen nog maar de oven in! Lekker met een salade van tomaten en/of komkommer.

 

Voor een desembaguette gebruikt de bakker desem als rijsmiddel. Dat is een papje van meel of bloem met water dat de bakker uren, soms dagen laat rijzen. In dat desempapje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten (de zogenaamde microbiota) vanzelf hun werk. Spontane fermentatie! Er zijn 3 soorten baguettes (het Franse woord voor stokbrood); ficelle (hele smalle baguette), flûte (de lichtste) en campagne (boerenbrood). De bereidingswijze van stokbrood evenals croissants, komt oorspronkelijk uit Oostenrijk!

 

Gerookte spekreepjes zijn dun gesneden plakjes spek, meestal afkomstig van de buik van het varken. Ze worden eerst gezouten en vervolgens gerookt. Het voedingscentrum adviseert om gerookte vleeswaren niet te eten tijdens je zwangerschap. Bij gerookt vlees bestaat de kans dat het niet genoeg verhit is geweest, waardoor de parasiet toxoplasmose in het vlees is blijven leven. Voorzichtig zijn dus!

 

Cheddar is een gele- tot oranjegele , wat pittig smakende harde kaas. Gemaakt van koemelk en oorspronkelijk alleen van Cheddar, een dorp in het Engelse Somerset, afkomstig. De kaas rijpte daar in grotten waarin temperatuur, vocht- en lichtomstandigheden zeer constant zijn. De kleur komt door toevoeging van een natuurlijke kleurstof, genaamd Annatto, afkomstig van bomen in Zuid-Amerika en het Caribische gebied. Het rijpingsproces ligt tussen de 3 maanden en 3 jaar!

 

Ingrediënten

1 desembaguette (afbak), 250 gram; 2 uien; ca. 300 gram gerookte spekreepjes; 600 gram spinazie, u kunt ook diepvriesspinazie nemen (neem dan 1 of 2 eieren extra vanwege het vocht); zakje van 150 gram geraspte cheddar kaas; 4 eieren; 200 ml halfvolle melk; peper, zout, knoflook naar eigen smaak; ovenschaal van 20 x 30.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op ca. 200/220 graden. Bak daarin de baguette af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Snipper intussen de uien, en bak het spek in 6 minuutjes uit. Voeg de ui toe en bak het 3 minuten mee. Voeg hand voor hand de spinazie toe en laat al roerbakkend slinken. Schep het spinaziemengsel in de ovenschaal.
  3. Snij de baguette in plakjes en leg ze op de spinazie. Bestrooi met de cheddar. Breek de eieren boven een kom en klop er de melk door met een garde. Schenk het mengsel gelijkmatig over de ingrediënten in de ovenschaal. U kunt, als u net als ik, een échte kaasliefhebber bent... nog extra geraspte (cheddar) kaas erover strooien.
  4. Zet de broodschotel in de oven en verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden. Bak het geheel gaar in ca. 25 minuten. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

530 kcal; 26 gram vet, 12 gram suikers; 37 gram koolhydraten, 6 gram suikers; 8 gram vezels; 2,5 gram zout; 200 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld; Chardonnay, droge witte wijn;

Frankrijk; witte Chateauneuf du Pape, droge, volle witte wijn;

Frankrijk; Pinot Blanc, droge witte wijn;

Oostenrijk; Grüner Veltliner, droge witte wijn;

Frankrijk; Cabernet Sauvignon; droge rode wijn;

Frankrijk; Pinot Noir, droge rode wijn, mag iets kouder gedronken worden;

Oostenrijk; Weissburgunder, droge rode wijn;

Spanje; Tempranillo, volle droge rode wijn.

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven