Het eerste Stevig Lokaal Team van start in de jeugdzorg

18 oktober 2024     Redactie Monica Rijpma – Foto Gemeente Breda

Eddy Forster wethouder Jeugdzorg BredaNadat Breda enkele weken geleden haar begroting presenteerde, nam wethouder Eddy Förster afgelopen vrijdag de tijd om de pers te woord te staan. Breda heeft het ambitieuze plan om de meest kindvriendelijke stad van Nederland te worden. Dat vraagt om een doordachte aanpak.

Witlofstamppot met appel en rookworst

18 oktober 2024     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Witlofstamppot Gelderse rookworst JumboHallo lieve lezers, Kalimera, oftewel goedemorgen! Als ik dit recept uitwerk in Griekenland, op het prachtige eiland Kos, lees ik dat in Nederland code geel wordt verwacht. Wat een contrast: ik zit bij het zwembad en hier is het 27 graden, volop zon..., véél vitamientjes D!

Campagne ‘ZigZag door cultureel Breda’ zet breed cultuuraanbod in de etalage

17 oktober 2024     Ingezonden bericht

ZigZag door cultureel BredaOm aandacht te vestigen op het rijke cultuuraanbod in de stad is Breda Marketing in opdracht van Gemeente Breda gestart met de campagne ‘ZigZag door cultureel Breda’.

Haagse Beemden krijgt een Lourdesgrot

14 juli 2024     Redactie en fotografie Geert Dekkers

Freek van Ommeren Kapeltuin Lourdesgrot

 

Over niet al te lange tijd wordt er in de Haagse Beemden een Mariagrot gebouwd in de kapeltuin naast de Dymphna kapel. We bezochten Freek van Ommeren die zich met hart en ziel inzet voor de ecologische tuin.

 

De kapeltuin is gelegen in het historische hart van de Haagse Beemden waar paar eeuwen geleden kasteel Gageldonk stond. Vroeger hoorde dit gebied bij Prinsenbeek. Er is twee keer flink aan gebouwd. In 1312 werd een versterkt gebouwencomplex gerealiseerd. Ruim een eeuw later werd een vierkant kasteeltje toegevoegd. Dit 15 x 15 meter grote gebouw werd omringd door een acht meter brede gracht. De buitenplaats kreeg aan het begin van de zestiende eeuw een nieuwe slotkapel die gewijd was aan de heilige Maria. De kapel werd later aan de heilige Dymphna van Geel gewijd. Dat had alles te maken met de familie de Merode uit Geel die het kasteel een tijd in eigendom kregen. Zij hebben hun patroonheilige mee naar Prinsenbeek genomen.

 

Het poortgebouw en de kapel doorstonden de verwoestingen in 1562. Ruim honderd jaar later werden de ruines als bouwstenen voor andere gebouwen gebruikt. De vereniging ‘Hendrick de Keyser’ uit Amsterdam heeft de kapel in 1917 van de sloop weten te redden. De parochiekern Bethlehem heeft de kapel sinds 2016 in beheer. Zij heeft het doel om van de kapel plek van inspiratie, rust en geloof te laten zijn. Mensen moeten er zich welkom voelen.

 

Freek

Het gebied rondom de kapel was jarenlang een ‘vlindertuin’. Geen plek om doorheen te wandelen. Voor Freek van Ommeren die in Aardrijk met veel enthousiasme de tuin pico bello houdt was de woestenij rondom de kapel een doorn in het oog. In 2012 richtte Freek met een groep vrijwilligers de vereniging ‘De Kapeltuin Breda’ op. Het resultaat was een oase in de wijk die openbaar toegankelijk is. Het vandalisme in de Kapeltuin was in het begin vervelend. Maar dit heeft plaats gemaakt voor enthousiasme en waardering. De vele culturele activiteiten die jaarlijks in de tuin worden gehouden zoals het Oogstfeest, de Kunstroute en Struinen in de tuinen hebben daar zeker aan bijgedragen.

 

Verbinding

Er is veel te zien in de Kapeltuin. Naast de vele planten en struiken kun je tijdens een wandeling over de keurig aangelegde paden van alles zien. Freek geeft ons een rondleiding. De plantaardige kathedraal van Jose Jonkers, sprookjesfiguren, een gevangen keizer Karel, de pizzaoven, schilderwerken en een Boeddha-altaar zorgen voor verbinding en verrassingseffecten in deze prachtige ecologische tuin.

 

Kapeltuin rotstuin Lourdesgrot Dymphna kapel

 

Op het achtererfgebied bij de rotstuin is er nog een relatief lege plek in de Kapeltuin. Freek: “De ideale locatie voor een kleine Mariagrot. De rotsachtige basis is al aangelegd. Omdat de kapel in eerste instantie gewijd was aan Maria is dit een prachtige plek om een Mariagrot te bouwen. Een soort veldkapel die past binnen de doelstelling van de parochiekern Bethlehem. Door hier een kleine Lourdesgrot te bouwen creëer je nog meer verbinding. Er is hier ruimte voor alle geloven, voor iedereen.”

 

Vrijwilligers

De Lourdesgrot is gepland op meer dan vier meter afstand van het zogenaamde achtererfgebied van het hoofdgebouw. Dat is de kapel. De Lourdesgrot zal niet hoger worden dan drie meter. Om de Mariagrot te kunnen realiseren hebben we materialen zoals cement, gaas en stenen en vrijwilligers nodig. Liefst donaties vanuit de wijk zodat het echt een project wordt door en voor de mensen. Dus wie nog een restant bouwmaterialen over heeft kan contact opnemen met Freek. Ook mensen die kunnen metselen en ervaring hebben in de bouw zijn van harte welkom om van dit project een succes te maken.

Terug Schrijf reactie

Reacties:

14 juli 2024 - 16:41:43
Cornelieke Baak

We hebben een container vol stenen staan van ons garagepad bestrating dat mijn man aan het vervangen is. Jullie kunnen er gerust van komen halen. Grootte is ongeveer 10x21 en 8 cm hoog. Geef maar aan als jullie interesse hebben.

Taxiwerq

Taxiwerq zoekt taxichauffeurs

Vrijwilligerswerk iets voor jou?

Mooi Werk voor vrijwilligerswerk

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven