Dit was Aqua Mundo

16 juli 2024     Ingezonden bericht

Aqua Mundo 2024Breda blikt terug op een stralende editie van Expeditie Aqua Mundo. Het is de vijfde editie van Bredaas' eigen meerdaagse wandelevenement, georganiseerd door BredaWandelt. "Het begint traditie te worden om al wandelend samen de zomer in te luiden."

Breda blijft zich inzetten voor dieren

16 juli 2024     Ingezonden door Gemeente Breda

logo Gemeente BredaBreda is een diervriendelijke gemeente. Dieren moeten hier een zo veilig en dierwaardig mogelijk leven kunnen hebben. Het college van burgemeester en wethouders heeft in de nota ‘Dieren in Breda’ nieuwe afspraken vastgelegd. Deze nota wordt binnenkort besproken door de gemeenteraad.

 

Maden in de kliko? Voorkom ze met deze tips!

15 juli 2024     Van onze redactie

Kliko madenDe zomer is heerlijk, maar brengt ook maden in de kliko met zich mee. Gelukkig is er met een paar simpele stappen een hoop ellende te voorkomen.

Vijf tips voor een autovakantie zonder zorgen

07 juli 2024     Ingezonden bericht

Autovakantie tips

 

Dit weekend begint de zomervakantie in Brabant. Tijd om de koffers te pakken, de kofferbak vol te laden en jouw auto vakantie-klaar te maken.

 

Of je nu de Franse Rivièra, de Italiaanse Alpen of de Nederlandse kust als bestemming hebt: Met deze vijf tips reis je zuinig en zonder zorgen naar jouw vakantiebestemming. Dat is fijn voor je portemonnee én beter voor het klimaat.

 

  1. Plan je route met aandacht

Door je route goed te plannen, voorkom je vervelende verrassingen. Check daarom altijd welke route voor jou het beste is. Handig: Google Maps op Android-telefoons en iPhones berekent naast de snelste route ook altijd de meest zuinige route. Controleer ook altijd of er tolwegen of wegafsluitingen zijn op jouw route. En of je bijvoorbeeld een vignet, een tolbadge of milieusticker nodig hebt. Neem in ieder geval een uitgeprinte versie van je groene kaart mee. Want digitale versies worden niet overal geaccepteerd.

 

  1. Doe voor vertrek de bandencheck

Controleer of de banden niet beschadigd zijn en nog voldoende profiel hebben. En breng de banden op spanning. Ook je reserveband, als je die hebt. Je vindt de geadviseerde bandenspanning op een sticker in de deur of het tankklepje, het instructieboekje of op watismijnbandenspanning.nl. Let op: Voor een volgeladen auto is de adviesspanning vaak hoger. Met de juiste bandenspanning rij je veiliger, prettiger én zuiniger.

 

  1. Zorg dat de olie en andere vloeistoffen op peil zijn

Olie zorgt ervoor dat de motor niet vastloopt. Check dus altijd of je auto voldoende olie heeft voor je op vakantie gaat. Peil de olie als de motor al minstens 10 minuten uit is. En let op dat je auto niet op een helling staat, maar zo recht mogelijk. Check ook gelijk de koelvloeistof en ruitenwisservloeistof en vul bij als dat nodig is.

 

  1. Check of de airco en verlichting goed werken

Als je naar een zonnige vakantiebestemming gaat, is een goed werkende airco wel zo fijn. Het advies is om je airco één keer per jaar na te laten kijken bij een garage. Daarnaast wil je ook zeker weten dat alle verlichting van de auto het doet. Controleer of alle lichten werken en neem reservelampjes mee voor de zekerheid.

 

5. Gebruik de systemen in je auto

Bij lange autoritten kan je brandstof en geld besparen door zuiniger te rijden. Veel auto’s hebben handige systemen die je daarbij helpen, zoals de ECO-modus, cruise-control, de schakelindicator en het start-stopsysteem. Dus zet die ECO-modus en het start-stopsysteem aan, gebruik cruise-control bij lange stukken op de snelweg en volg de schakelindicator als je door mooie dorpjes of steden rijdt. Kijk op lekker-op-weg.nl voor uitleg over deze systemen en meer tips om zuiniger te rijden.


Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven