Dit was Aqua Mundo

16 juli 2024     Ingezonden bericht

Aqua Mundo 2024Breda blikt terug op een stralende editie van Expeditie Aqua Mundo. Het is de vijfde editie van Bredaas' eigen meerdaagse wandelevenement, georganiseerd door BredaWandelt. "Het begint traditie te worden om al wandelend samen de zomer in te luiden."

Breda blijft zich inzetten voor dieren

16 juli 2024     Ingezonden door Gemeente Breda

logo Gemeente BredaBreda is een diervriendelijke gemeente. Dieren moeten hier een zo veilig en dierwaardig mogelijk leven kunnen hebben. Het college van burgemeester en wethouders heeft in de nota ‘Dieren in Breda’ nieuwe afspraken vastgelegd. Deze nota wordt binnenkort besproken door de gemeenteraad.

 

Maden in de kliko? Voorkom ze met deze tips!

15 juli 2024     Van onze redactie

Kliko madenDe zomer is heerlijk, maar brengt ook maden in de kliko met zich mee. Gelukkig is er met een paar simpele stappen een hoop ellende te voorkomen.

Woningbouw loopt vast door rigide bescherming algemene diersoorten

04 juli 2024     Ingezonden door jagersvereniging.nl - Foto Robert-Jan Asselbergs

Jagersvereniging faunabescherming woningbouw

 

Door de huidige bepaling van de Staat van Instandhouding van algemeen voorkomende soorten loopt de ontwikkeling van Nederland vast. Zo stond onlangs in De Telegraaf: ‘Konijn tot beschermd dier: woningbouwers verwachten extra vertraging’.

 

De overheid heeft het vastlopen van de maatschappelijke ontwikkeling zelf gecreëerd door extra strenge regelgeving toe te passen bovenop de geldende Nederlandse en Europese beschermingsregels voor wilde dieren.

Bij de bepaling van de Staat van Instandhouding van algemeen voorkomende soorten, hanteert de overheid rigide eisen: zo zouden er net zoveel dieren moeten zijn als dertig, veertig jaar geleden, terwijl de bevolking en daarmee wegen, industrie en woningen flink zijn gegroeid. Hierdoor loopt de ontwikkeling van Nederland vast. En dat terwijl dat helemaal niet nodig is, wanneer je de Nederlandse wet en Europese richtlijnen voor de bescherming van wilde dieren hanteert.

Goede bescherming van kwetsbare dieren en het floreren van algemeen voorkomende soorten kan wel hand-in-hand gaan met de ontwikkeldoelen die Nederland heeft, mits daar op een realistische manier naar wordt gekeken. De Jagersvereniging zocht dit uit in het kader van de discussie over de landelijk vrijgestelde soorten. Immers, trek je de rigide toetsingsmethode door, dan heeft niet alleen het konijn een ongunstige Staat van Instandhouding, maar ook de algemeen voorkomende soorten, zoals haas, kauw en houtduif.

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven