De beeldende kunstenaars José Jonkers en Natasja Ahout hebben van 25 mei tot en met 30 juni met hun Collectief ZEEEN Invloed zes weekenden lang geëxposeerd in het Princenhaags Museum. Een bijzondere expositie die mooi aansluit op de actuele vragen: ‘Hoe gaan wij met onze zeeën en oceanen om’?
Apart aan deze expositie was, dat de bezoekers de kunstenaars zelf aan het werk konden zien. Zij hadden in het museum ook een atelier ingericht.
Bij binnenkomst vallen meteen de grote, kleurrijke schilderijen van Natasja op, waarbij je het gevoel krijgt dat je even onder water bent. Zeedieren, -planten, plankton, alles staat afgebeeld en lijkt zelfs fluorescerend te zijn. Twee kunstenaars met verschillende disciplines die elkaar hebben gevonden en drie jaar lang met drie verschillende projecten: Diepst, Red de Crab en Planktonrama hun creativiteit hebben gebundeld. Met elk project hebben zij al op verschillende kunstschouwen gestaan, maar dit is de eerste keer dat de projecten alle drie tezamen worden geëxposeerd.
Idee
“In de coronaperiode hebben wij samen met De Nieuwe Veste en enkele andere kunstenaars uit de Haagse Beemden het project ‘Ik vergeet je niet’ in de wijk gelanceerd”, begint Natasja het gesprek. “Met dit project probeerden wij de vereenzaming bij de bewoners tegen te gaan. “Wij kennen elkaar overigens al langer”, haakt José aan. “Ik was al bezig met een schilderij over de onderwaterwereld. En toen bedachten wij samen om de installatie ‘Diepst’ te gaan maken. José maakte de installatie en ik bekleedde de binnenwand met doeken waarop ik de onderwaterwereld schilderde. Het project is geïnspireerd op de Marianentrog die elf kilometer diep is. In die tijd ging ik met mijn onderwaterwereld zo diep, tot waar het pikdonker was. En die verstilling en diepte was ook voelbaar bij de mensen in die periode.”
Red de Crab
“Het project ‘Red de Crab’ is ontstaan naar aanleiding van de jaarlijkse trektocht van miljoenen krabben op Christmas Island”, vult José aan. “Op vijf geprinte schilderijen laat Natasja dit wonder van de natuur zien. Samen met schoolkinderen en wijkbewoners hebben wij heel veel krabben gemaakt van diverse materialen. Op de installatie staat het hele verhaal over deze bijzondere trektocht te lezen.
Planktonrama is ons laatste project. In grote zeepokken kun je rondkijken op een panorama van planktonschilderijen. De grote waterflessen boven in de opening geven het effect van glinstering als je aan de zeepokken schudt. Onze installaties zijn educatief. Veel mensen beseffen niet dat plankton onze tweede ademhaling is. Verder bestaat de expositie uit grote kijkdozen die Natasja heeft gemaakt. Die symboliseren de Planktonrama. Daarbij hebben wij de expositie hier en daar aangevuld met beelden van mijn hand.”
Thema’s
“Voor de projecten Diepst en Red de Crab hebben wij een makersregeling van de gemeente Breda gekregen. Helaas waren wij net te laat om het ook voor het project Planktonrama te krijgen. De finissage hebben wij met opzet op zaterdag gepland omdat er op zondag ‘Gluren bij de Buren’ is en wij voor deze dag Brazz koperkwintet hebben uitgenodigd om het muzikale intermezzo te verzorgen. Bij maken van de zeepokken zijn wij geholpen door Jenny en Petra! Wij kijken tevreden terug op de afgelopen zes weken en hebben ook genoeg belangstelling gehad voor onze expositie. Bezoekers vinden het interessant, mede door de verhalen die wij vertellen over wat er gaande is in de natuur.”
Bestuursvoorzitter van het Princenhaags Museum Rini van der Linden vertelt: “Wij hebben in die zeven jaar al zesendertig exposities gehad. Kunstenaars kunnen bij ons een maand exposeren. Ik heb heel veel met de natuur en vind dit een geweldige expositie. Het is heel leuk dat zij iedere keer wisselende thema’s gebruiken en dat zij ook een atelier hebben ingericht. Voor de eerste keer hebben wij ook kunst in onze buitentuin. Het thema spreekt mij erg aan. Het is ook zeer relevant vanwege de zorgen om de oceanen.” José: “Het doel van deze expositie was om na drie jaar dit project mooi af te ronden.”
W: collectiefzeeen.nl
W: princenhaagsmuseum.nl