Voor jongeren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken; dat was vijftien jaar geleden de gedachte achter de eerste groep grote broers. De opzet komt vanuit de hoek van het jongerenwerk. De eerste groep startte in Hoge Vucht. Daarna volgden de Haagse Beemden en een derde project in Breda Zuidwest.
De grote broers, waarmee het begon, waren jongens in de leeftijdsgroep van veertien tot en met zeventien jaar die vastliepen en aan de zijlijn stonden. Als jongeren een breed netwerk hebben, ouders, familie en vrienden kunnen hobbels tijdens die middelbare schooltijd worden opgevangen, maar niet voor iedereen verloopt de groei naar volwassenheid zo soepel.
GBGZ hanteert een prachtige filosofie om het verhaal om te draaien; de jongeren die de weg kwijt zijn kunnen deelnemen aan activiteiten die door GBGZ worden opgezet in de wijk, maar ze kunnen ook zelf een grote broer of zus worden en zo een rolmodel worden voor anderen. Als ervaringsdeskundigen weten ze soms beter dan een professionele hulpverlener hoe ze iemand kunnen bereiken, inspireren en aanmoedigen om weer een positief toekomstperspectief te zien.
In de Haagse Beemden was Pedagogisch Medewerker Ray Mathijssen betrokken bij de start van de groep die in ontmoetingscentrum De Sleutel bijna dagelijks activiteiten en ontmoetingen organiseert. Hij is trots op alles dat al is bereikt. Na de grote broers kwamen de grote zussen en nu is er voor de jongere leeftijdsgroep ook kleine broer, kleine zus. Er zijn veel sportactiviteiten, samen koken en eten, muziek en andere culturele activiteiten en GBGZ is een fantastische plek voor jongeren uit de wijk.
HBNMP sprak met Grote Broer Jurnick. Zijn persoonlijke verhaal is tekenend. Hij begon in Hoge Vucht en herkent zich in de jongeren die de weg niet meer zien. Bij GBGZ is hij nu een van de leiders. Hij straalt zelfvertrouwen uit en geeft uitleg in een paar zinnen. “Wij zijn laagdrempelig en staan midden in de wijk. Wij zijn een vertrouwelijke plek waar jongeren zichzelf kunnen zijn. Als GBGZ zetten we ons in voor de wijk en kunnen zo soms zorgen dat we problemen voorkomen.” Dit wordt beaamd door Abigael (AbbeyGirl) en Sean, twee Grote Broers en Zussen die heel blij zijn dat ze hier meedraaien.
Jurnick begon ook als stagiair maar is daarna gebleven. Hij stelt ons voor aan Zedane die de projectcoördinatie doet voor deze feestdag. Samen met Lucas die de activiteiten verzorgt en Maike die voor de catering verantwoordelijk is zijn ze al enkele maanden geleden begonnen met het uitwerken van het draaiboek voor dit feest.
De dag zit boordevol verrassende ontmoetingen. Zo zien we de boa’s die zich laten schminken en staat er midden in het veld een DJ heerlijke dansmuziek te draaien. De stralende gezichten en uitbundig luidruchtige kinderen op de waterslide zeggen alles. GBGZ is een mooi voorbeeld van geslaagde maatschappelijk sociale hulpverlening die aanvoelt als een veilig nest. Precies wat het moet zijn.