Dit was Aqua Mundo

16 juli 2024     Ingezonden bericht

Aqua Mundo 2024Breda blikt terug op een stralende editie van Expeditie Aqua Mundo. Het is de vijfde editie van Bredaas' eigen meerdaagse wandelevenement, georganiseerd door BredaWandelt. "Het begint traditie te worden om al wandelend samen de zomer in te luiden."

Breda blijft zich inzetten voor dieren

16 juli 2024     Ingezonden door Gemeente Breda

logo Gemeente BredaBreda is een diervriendelijke gemeente. Dieren moeten hier een zo veilig en dierwaardig mogelijk leven kunnen hebben. Het college van burgemeester en wethouders heeft in de nota ‘Dieren in Breda’ nieuwe afspraken vastgelegd. Deze nota wordt binnenkort besproken door de gemeenteraad.

 

Maden in de kliko? Voorkom ze met deze tips!

15 juli 2024     Van onze redactie

Kliko madenDe zomer is heerlijk, maar brengt ook maden in de kliko met zich mee. Gelukkig is er met een paar simpele stappen een hoop ellende te voorkomen.

Grote Broer, Grote Zus viert feest

02 juli 2024     Redactie Monica Rijpma – Fotografie Monica Rijpma en Alex De Vliegere

GBGZ 15 jaar waterslide

 

Voor jongeren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken; dat was vijftien jaar geleden de gedachte achter de eerste groep grote broers. De opzet komt vanuit de hoek van het jongerenwerk. De eerste groep startte in Hoge Vucht. Daarna volgden de Haagse Beemden en een derde project in Breda Zuidwest.

 

De grote broers, waarmee het begon, waren jongens in de leeftijdsgroep van veertien tot en met zeventien jaar die vastliepen en aan de zijlijn stonden. Als jongeren een breed netwerk hebben, ouders, familie en vrienden kunnen hobbels tijdens die middelbare schooltijd worden opgevangen, maar niet voor iedereen verloopt de groei naar volwassenheid zo soepel.

 

GBGZ hanteert een prachtige filosofie om het verhaal om te draaien; de jongeren die de weg kwijt zijn kunnen deelnemen aan activiteiten die door GBGZ worden opgezet in de wijk, maar ze kunnen ook zelf een grote broer of zus worden en zo een rolmodel worden voor anderen. Als ervaringsdeskundigen weten ze soms beter dan een professionele hulpverlener hoe ze iemand kunnen bereiken, inspireren en aanmoedigen om weer een positief toekomstperspectief te zien.

 

GBGZ 15 jaar collage

 

In de Haagse Beemden was Pedagogisch Medewerker Ray Mathijssen betrokken bij de start van de groep die in ontmoetingscentrum De Sleutel bijna dagelijks activiteiten en ontmoetingen organiseert. Hij is trots op alles dat al is bereikt. Na de grote broers kwamen de grote zussen en nu is er voor de jongere leeftijdsgroep ook kleine broer, kleine zus. Er zijn veel sportactiviteiten, samen koken en eten, muziek en andere culturele activiteiten en GBGZ is een fantastische plek voor jongeren uit de wijk.

 

HBNMP sprak met Grote Broer Jurnick. Zijn persoonlijke verhaal is tekenend. Hij begon in Hoge Vucht en herkent zich in de jongeren die de weg niet meer zien. Bij GBGZ is hij nu een van de leiders. Hij straalt zelfvertrouwen uit en geeft uitleg in een paar zinnen. “Wij zijn laagdrempelig en staan midden in de wijk. Wij zijn een vertrouwelijke plek waar jongeren zichzelf kunnen zijn. Als GBGZ zetten we ons in voor de wijk en kunnen zo soms zorgen dat we problemen voorkomen.” Dit wordt beaamd door Abigael (AbbeyGirl) en Sean, twee Grote Broers en Zussen die heel blij zijn dat ze hier meedraaien.

 

Jurnick begon ook als stagiair maar is daarna gebleven. Hij stelt ons voor aan Zedane die de projectcoördinatie doet voor deze feestdag. Samen met Lucas die de activiteiten verzorgt en Maike die voor de catering verantwoordelijk is zijn ze al enkele maanden geleden begonnen met het uitwerken van het draaiboek voor dit feest.

 

GBGZ 15 jaar met boa's

 

De dag zit boordevol verrassende ontmoetingen. Zo zien we de boa’s die zich laten schminken en staat er midden in het veld een DJ heerlijke dansmuziek te draaien. De stralende gezichten en uitbundig luidruchtige kinderen op de waterslide zeggen alles. GBGZ is een mooi voorbeeld van geslaagde maatschappelijk sociale hulpverlening die aanvoelt als een veilig nest. Precies wat het moet zijn.

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven