Vandaag, op 1 juli, wordt herdacht dat op 1 juli 1863 de slavernij werd afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen. Het instituut NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis en het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark te Amsterdam zijn hiermee verbonden.
Een officiële nationale feestdag is Keti Koti nog niet. Met het Keti Koti festival wordt vooral gelijkheid, verbinding en vrijheid gevierd. Deze pijlers zijn het fundament voor een mooie toekomst. Keti Koti is daarom een festival dat voor alle Nederlanders een impuls moet geven zuinig te zijn op deze belangrijke waarden in de maatschappij.
Hoe vaak komt het niet voor dat je tijdens je leven ineens gedwongen wordt een tijdje gehoor te gegeven aan bijvoorbeeld de tirannieke dwang van een overheidsinstantie, je baas of nare familieleden? Als een slaaf heb je dan te doen wat je wordt opgedragen. Doe je dat niet dan heeft dat nare gevolgen.
Wakker schudden
Het jaarlijkse Keti Koti festival wil iedere Nederlander weer even wakker schudden en doen beseffen dat vrijheid niet altijd vanzelfsprekend is. Laten we er daarom zuinig op zijn en alert blijven, voor jezelf en voor je medemens. Er waren vandaag bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark weer een aantal bijzondere sprekers te gast waaronder Mark Rutte.
NiNsee voorzitter Linda Nooitmeer betreurde het dat de Tweede Kamer niet vertegenwoordigd was. De sfeer was gemoedelijk en gezellig. De mensen die in prachtige kostuums en traditionele kleding waren gekomen stalen de show. Op het museumplein waren in de middag diverse optredens, gecombineerd met heerlijke hapjes in de vele kraampjes. Een dag om niet te vergeten.