Koken met Simone - Kaasomelet met snijbonen en gegrilde tomaatjes

28 juni 2024     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

Kaasomelet cocktail trostomatenEen vega hoofdgerecht voor vier personen. Laag in vetten en koolhydraten. Bereidingstijd slechts 15 minuten! Óók dit vega gerecht is simpel om te toveren naar een niét vega gerecht. Bak lekker wat spekjes, hamblokjes, stukjes kipfilet, tonijn of zalm door de omelet!

 

Een zéér snel gerecht; handig als u bijvoorbeeld aan het kamperen bent of in het weekend, na een dagje strand… of gewoon lekker, makkelijk en toch gezond! In dit gerecht serveert u de omelet met bijvoorbeeld snijbonen en gebakken aardappeltjes. U kunt dit ook als lunch- of brunchgerecht maken met een stokbroodje met kruidenboter en/of een frisse salade!

 

Het woord omelet komt van het Franse omelette (uitspraak omlet). De spelling van het woord bevat sporen van zijn geschiedenis of... moeilijk woord... etymologie. Dit betekent: herkomst en ontwikkeling van de vorm en de betekenis van het woord!

 

Een omelet is gezond want het vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd... wat goed is. Ze bevatten veel vitamines zoals B12, D, A, B2, mineralen (fosfor, seleen, ijzer en zink). Eiwit, ijzer en vitamine B12 maken van eieren een volwaardige vervanger voor vlees!

 

Snijbonen

De snijboon is een peulvrucht met brede, platte peulen die gekookt als groente wordt gegeten. De groene boon bevat veel antioxidanten, vitamine C, bètacaroteen maar óók een hoge concentratie mangaan. Mangaan is goed voor het kraakbeen en draagt bij aan de instandhouding van het bindweefsel.

 

Cocktail trostomaten

Bijzonder aan de cocktail trostomaat is dat de tomaten helemaal gerijpt zijn en met tak en al geplukt worden. Dit komt de smaak zeer ten goede! De tomatenplant is een van oorsprong tropische plant uit Zuid Amerika. De trostomaten zijn een goede bron van vitamine C (antioxidant).

 

Ingrediënten

400 gram snijbonen; 4 el olijfolie; 450 gram gekruide aardappelpartjes; 400 gram cocktail trostomaten; 6 eieren; 100 gram geraspte kaas; 20 gram boter; peper, zout. Een lage ovenschaal en een hapjespan!

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Haal de snijbonen af en snij ze in stukken van circa 3 cm. Kook de snijbonen in een pan met ruim kokend water in 8 tot 10 minuten beetgaar. Verwarm 2 el olijfolie in een hapjespan en bak de aardappelpartjes al omscheppend bruin.
  2. Halveer intussen de tomaten en leg ze in de ovenschaal. Verdeel er zout, peper en wat olijfolie over. Schuif de tomaten 10 cm onder de hete grill en rooster ze 4 tot 6 minuten tot ze zacht en bruin beginnen te worden.
  3. Klop de eieren los met 2 el water en geraspte kaas. Verwarm de boter in een koekenpan. Schenk het eimengsel erin en laat het stollen tot een omelet. Serveer de omelet met de tomaten, snijbonen en aardappelpartjes...of zoals ik al eerder schreef...met stokbrood, kruidenboter en een frisse groene salade met komkommer en een lekkere dressing!

 

Dressing: olijfolie, mosterd, balsamico, beetje citroensap, rode wijn azijn, peper, knoflook, verse bieslook, oregano... beetje mayonaise... mmm! Laat het u smaken!

 

Voedingswaarde per persoon

510 kcal; 35 gram vet, 12 gram verzadigd; 25 gram koolhydraten; 20 gram eiwitten; 9 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Sauvignon Blanc en Chardonnay, droge witte wijnen;

Frankrijk: Riesling, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Noir en Syrah, droge rode soepele rode wijnen;

Frankrijk: Cabernet Franc; droge rode wijn;

Frankrijk: Côtes du Rhône; droge rode wijn;

Frankrijk: Languedoc; droge rode wijn.

Een frisse Rosé wijn past hier natuurlijk ook prima bij. Proost!

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven