Dit was Aqua Mundo

16 juli 2024     Ingezonden bericht

Aqua Mundo 2024Breda blikt terug op een stralende editie van Expeditie Aqua Mundo. Het is de vijfde editie van Bredaas' eigen meerdaagse wandelevenement, georganiseerd door BredaWandelt. "Het begint traditie te worden om al wandelend samen de zomer in te luiden."

Breda blijft zich inzetten voor dieren

16 juli 2024     Ingezonden door Gemeente Breda

logo Gemeente BredaBreda is een diervriendelijke gemeente. Dieren moeten hier een zo veilig en dierwaardig mogelijk leven kunnen hebben. Het college van burgemeester en wethouders heeft in de nota ‘Dieren in Breda’ nieuwe afspraken vastgelegd. Deze nota wordt binnenkort besproken door de gemeenteraad.

 

Maden in de kliko? Voorkom ze met deze tips!

15 juli 2024     Van onze redactie

Kliko madenDe zomer is heerlijk, maar brengt ook maden in de kliko met zich mee. Gelukkig is er met een paar simpele stappen een hoop ellende te voorkomen.

Koken met Simone - Bloemkoolstoof met kerrie en kipsaucijs

21 juni 2024     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Bloemkoolstoof JumboEen hoofdgerecht voor vier personen, bereidingstijd 35 minuten! Een héérlijk gerecht wat past bij ieder jaargetijde...! Tjonge jonge...het wordt nu toch wel tijd voor de barbecue, vindt u ook niet? Wat mij betreft is het nu wel nat genoeg.

 

Dit bloemkoolgerecht wordt gemaakt met couscous als ingrediënt. Echter, óók prima en smaakvoor te bereiden met eigengemaakte aardappel- of knolselderijpuree of spaghetti van courgettes (courgetti)! Zelfs kunt u de bloemkool vervangen door broccoli en dan combineren met bloemkoolpuree. Het gerecht wordt daardoor zéér laag in koolhydraten!

 

De kipsaucijs kunt u natúúrlijk óók vervangen voor een andere vleesvariant of een vega vleesvervanger.

Kipsaucijs is een verse worst van gehakt kippenvlees dat gemengd is met zout en kruiden. Het is weer eens wat anders dan de doorgaans gekochte rundersaucijs. Goed te combineren bij bloemkool/boerenkool en rijst!

 

Bloemkool is een groente die hoort bij het geslacht van de ‘kool’. Er zijn bloemkoolrassen met witte-, paarse-, oranje-, of groene bloemkolen. Bloemkool is rijk aan vitamine C en vezels (uitstekend voor je stoelgang)! Je kunt bloemkool ook rauw eten, eventueel als snack met een gekruide dip van yoghurt!

Bloemkool niet té lang verhitten want dat gaat ten koste van de vitamine C. Vijf tot tien minuten koken is voldoende! Je kunt de bloemkool ongeveer zeven tot tien dagen bewaren in de groentelade van de koelkast. De stelen zijn zeker ook eetbaar!

 

Kerrie is een specerijmengsel, met minimaal 12 ingrediënten. Kerrie en curry wordt in 1 adem genoemd.

Kerrie is gezond. Door de vele goede specerijen werkt het ontstekingsremmend. De kerrieplant wordt tot 60 cm hoog en heeft smalle, grijs-zilveren bladen. De plant komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied en groeit op droge, rotsachtige of zandgrond.

 

Kokosmelk, óók wel klappermelk genoemd, is een ondoorzichtige , melkwitte vloeistof die wordt gewonnen uit het kiemwit van volgroeide kokosnoten. De melk heeft een matte structuur en een fijne smaak!

 

Durum couscous volkoren

Couscous wordt gemaakt door tarwebloem met water fijn te wrijven. Het is dus een bewerking van (durum) tarwe en lijkt daarom meer op pasta. Een goede vervanger van rijst, pasta of aardappel. Volkoren couscous bevat koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen. Het tarwemeel waarvan couscous wordt gemaakt groeit vooral in de Verenigde Staten, Canada, Noord-Afrika en Zuid-Europa.

 

Koriander is een plant uit de schermbloemenfamilie. De plant wordt ook wel ketoembar, coander of wantsenkruid genoemd. De specerij komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Koriander is een eenjarige plant. De smaak is fris, aromatisch; heeft iets weg van een combi van peterselie en citroen. Goed voor de spijsvertering! Pas wel op met het gebruik: de smaak kan snel overheersen. Doe dan liever een klein beetje in het recept en serveer wat extra koriander apart erbij!

 

Ingrediënten

2 el milde olijfolie; 4 kipsaucijzen; 2 uien; 1 bloemkool; 2 el kerrie; 1 blik kokosmelk, 18% vet, 400 ml; 1 pak volkoren couscous, 275 gram; 1/2 bakje koriander..ca. 15 gram; zout, peper, knoflook naar eigen smaak. Koekenpan en hapjespan.

 

Bereidingswijze

  1. Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak de saucijzen in 20 minuten gaar. Keer ze regelmatig om.
  2. Snij intussen de uien in halve ringen. Snij de bloemkool in roosjes van circa 2 cm. Verhit 1 el olie in een hapjespan. Fruit de ui met de kerrie 3 minuten. Voeg de bloemkoolroosjes en de kokosmelk toe.

Stoof de bloemkool in 15 minuten met het deksel schuin op de pan gaar. Schep dit regelmatig even om.

  1. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hak de koriander grof.
  2. Verdeel de couscous over vier borden en schep er de bloemkoolcurry overheen. Serveer met de saucijs en garneer met koriander. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

583 kcal; 27 gram vet, 19 gram verzadigd; 56 gram koolhydraten, 9 gram suikers; 12 gram vezels; 23 gram eiwit; 0,9 zout; 175 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of Nieuwe Wereld: Sauvignon Blanc, droge witte wijn;

Frankrijk/Italië: Pinot Gris, Pinot Grigio, droge witte wijn;

Frankrijk: droge Muscat; droge witte wijn;

Oostenrijk: Grüner Veltliner, droge witte wijn

Frankrijk of Nieuwe Wereld: Malbec, stevige, droge rode wijn;

Frankrijk of Nieuwe wereld: Merlot, fruitige droge rode wijn;

Frankrijk: Pinot Noir, lichte, droge rode wijn;

Spanje: Rioja, droge rode wijn;

Frankrijk of Nieuwe Wereld; Chili: Carmenère, volle droge rode wijn.

 

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven