Dit was Aqua Mundo

16 juli 2024     Ingezonden bericht

Aqua Mundo 2024Breda blikt terug op een stralende editie van Expeditie Aqua Mundo. Het is de vijfde editie van Bredaas' eigen meerdaagse wandelevenement, georganiseerd door BredaWandelt. "Het begint traditie te worden om al wandelend samen de zomer in te luiden."

Breda blijft zich inzetten voor dieren

16 juli 2024     Ingezonden door Gemeente Breda

logo Gemeente BredaBreda is een diervriendelijke gemeente. Dieren moeten hier een zo veilig en dierwaardig mogelijk leven kunnen hebben. Het college van burgemeester en wethouders heeft in de nota ‘Dieren in Breda’ nieuwe afspraken vastgelegd. Deze nota wordt binnenkort besproken door de gemeenteraad.

 

Maden in de kliko? Voorkom ze met deze tips!

15 juli 2024     Van onze redactie

Kliko madenDe zomer is heerlijk, maar brengt ook maden in de kliko met zich mee. Gelukkig is er met een paar simpele stappen een hoop ellende te voorkomen.

Modelbotenshow in Centrum Heksenwiel

15 juni 2024     Redactie Nelleke van der Zee - Fotografie Alex De Vliegere

Modelboten Het Stormanker

 

De salon en grote zaal van Centrum Heksenwiel waren zaterdag 8 juni van 10.00 – 17.00 uur het toneel van een modelbotenshow van Modelbouwvereniging ‘Het Stormanker Breda’. Zestig verschillende modelbouwschepen waren tot in het kleinste detail nagebouwd en stonden pontificaal uitgestald. Het klapstuk van deze show was toch wel het booreiland waarvan alles echt werkt.

 

booreiland

 

Voor Modelbouwvereniging ‘Het Stormanker’ is centrum Heksenwiel geen onbekend terrein. Iedere zaterdagochtend van 10.00 – 12. 00 uur houden zij daar een clubbijeenkomst én een vaardemonstratie in het water achter centrum Heksenwiel. Voorzitter Rinus Damsteegt vertelt: “Onze vereniging is opgericht op 28 juni 1981. Onze secretaris Dick Bosman is een van de leden die het heeft opgericht. Je moet wel affiniteit hebben met de scheepvaart. Ik ben opgegroeid in een omgeving met veel schepen. Ik ben begonnen met bouwplaten van karton. Mijn zoon wilde graag een boot bouwen en zodoende ben ik met bouwpakketten begonnen. Ik heb vandaag de sleepboot de ‘Zwarte Zee’ (1933) meegenomen. Ik heb daar vijf jaar over gedaan, omdat ik dat combineerde met mijn werk. Onze leden komen uit heel Brabant.”

 

Het Stormanker vaardemonstratie

 

Vaarwedstrijden
“Wij verzorgen regelmatig demonstraties op braderieën en jaarmarkten”, vervolgt Rinus zijn verhaal. “Hiervoor hebben wij een demontabel bassin van 6 x 8 meter. Een keer in de maand varen wij bij kinderboerderij de Parkhoeve in Breda-Noord, daar houden wij ook vaarwedstrijden. Tijdens dit parcoursvaren ontwijken wij poortjes en hindernissen, dat zorgt voor afwisseling tijdens het varen. Ons pronkstuk is toch wel het booreiland, dat hebben wij met een aantal leden gemaakt. Alles werkt, als wij dat demonstreren gebruiken wij ons bassin. Op dit moment ben ik nog twee schepen aan het bouwen.” Het gesprek wordt verstoord door het geluid van de motor van een speedboot die Dick Bosman heeft gebouwd.

 

Stad Geertruidenberg II

 

Demonstratie
Cees Schuller staat met een model van de raderstoomboot Stad Geertruidenberg 2 (1862). “Het model is op verzoek van Museum de Roos uit Geertruidenberg gebouwd door drie leden van Modelbootvereniging Het Storm anker”, vertelt Cees. “Wij hadden alleen maar een glasnegatief en daarvan hebben wij een kleurenfoto kunnen maken.” Het model is gebouwd op schaal 1:50 en is te bezichtigen in Museum de Roos in Geertruidenberg. Buiten bij het Watertheater zit Marnix Sanders. Hij zit naast de boot van zijn vader, die net een demonstratie heeft gegeven. “Alle boten worden zelf gemaakt”, begint Marnix zijn verhaal. “Ik heb de liefde voor de modelboten van mijn vader geërfd. Ik ben op mijn tiende begonnen en vind het nu nog steeds leuk. Je wordt er rustig van.” Nieuwsgierige wijkbewoners verwijst hij door naar de modelbotenshow binnen. Meer informatie kunt u vinden op onderstaande website.

 

W: mbvhetstormanker.nl

Terug Schrijf reactie

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

  Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Freepik

 

^ Naar boven