Wist je dat je bij het Pearle-filiaal in WC Heksenwiel oude brillen kunt doneren voor het goede doel?
Deze redacteur was daar niet van op de hoogte. Omdat zij fervent brildraagster is en nog wel een oudje had liggen, nam zij contact op met bedrijfsleider Kjartan Valentijn om meer te weten te komen over dit initiatief. En om haar oude bril in te leveren natuurlijk.
Brillensentiment
De brillenkoker mag ik houden. In de grote doos die Kjartan vanachter de coulissen tevoorschijn heeft gehaald, zitten brillen zonder koker. “Zit er geen sentimentele waarde aan?” vraagt hij me als hij de bril in ontvangst neemt. Deze vraag stelt hij standaard als iemand zijn bril in komt leveren. “Je eerste bril moet je nooit weg doen,” stelt hij. Daar kan ik mee inkomen: Mijn veel te dure Chanel-bril laat ik voorlopig in mijn nachtkastje zitten in de hoop dat deze ooit een collectorsitem zal worden. Of het wel eens voorkomt dat iemand spijt heeft van de donatie? “Ik heb één keer gehad dat iemand de verkeerde bril in had geleverd. Toen moest ik op zoek. De klant had geluk dat ik hem nog kon vinden.” Inderdaad, want de doos is goed gevuld.
Direct naar de mensen zelf
Pearle stelt brillen beschikbaar aan diverse goede doelen. Regelmatig leveren de opticiens een bijdrage aan bijvoorbeeld missies in ontwikkelingslanden waar de aanschaf van een bril niet vanzelfsprekend is. Zo heeft een vorige franchisenemer volgens Kjartan een aantal jaren geleden brillen in Brazilië afgeleverd. Ook werkt Pearle samen met de OneSight Foundation, een initiatief van de moederorganisatie van de keten. “Het mooie van het project is, dat de brillen direct naar de mensen zelf gaan,” aldus Kjartan. Jullie verslaggever is praktisch ingesteld, dus een vraag die gelijk opkomt is hoe dat dan gaat met al die verschillende sterktes? Het antwoord is simpel: “De complete bril wordt zoveel mogelijk hergebruikt en als de glazen niet voldoen, wordt alleen het montuur gebruikt.”
Donatie doen
Maar hoe zit het met het afgeven van brillen? Moet iemand bijvoorbeeld eerst een nieuwe bril bij het filiaal aanschaffen? “Nee hoor,” zegt Kjartan. “Iedereen mag zijn bril inleveren, ook mensen die niet als klant geregistreerd staan.” Ben je door het lezen van dit artikel enthousiast geraakt over dit initiatief en lever je graag jouw bijdrage? Heb je oude brillen in huis liggen en wil je deze een nieuw leven geven? Kjartan en zijn collega’s bij Pearle in WC Heksenwiel nemen jouw donatie graag in ontvangst.